streda 26. apríla 2017

Keď je boh zrazu človekom. A rozhodne ho to neteší. | Apolónov pád: Utajené orákulum

Autor – Rick Riordan 
Originálny názov – The Hidden Oracle
Séria – Apolónov pád
Diel – 1/5
Vydavateľstvo – Fragment
Rok vydania – 2017
Počet strán - 359
Hodnotenie na Goodreads – 4,34/ 43 834

Anotácia 
Ako najlepšie potrestať boha? Tým, že z neho urobíte smrteľníka! Vitajte späť v svete Percyho Jacksona!
Presne tak dopadol Apolón, patrón svetla, slnka, liečiteľstva, umenia, lukostreľby, poézie, tanca a tiež proroctva. LUP! – a z viac ako štyri a pol tisíc rokov starého boha je šestnásťročný chlapec. Namiesto luxusu a nádhery na hore Olymp sa váľa v smradľavom newyorskom kontajneri. Bez božských schopností sa v obyčajnom svete ťažko prežíva, zvlášť keď je veľa tých, ktorí by sa ho radi zbavili úplne. Ak chce z tejto kaše vyviaznuť so zdravou kožou a dostať sa späť medzi bohov, musí presvedčiť Dia a získať jeho stratenú priazeň. Existuje len jediné miesto, kde môže hľadať pomoc: základňa moderných polobohov známa ako Tábor polokrvných!

***

Ako zrejme viete, mám naozaj moc rada Rickove knihy. Okej, tá egyptská séria a ani Magnus ma moc nezaujali, ale Percy aj Bohovia Olympu patria k mojim najobľúbenejším sériam. Milujem jeho špecifický štýl a humor. Takže som si ani túto nemohla nechať ujsť. Obzvlášť, keď je pre zmenu hlavnou postavou Apolón.

Viete, kedy som stopercentne vedela, že Apolóna budem milovať? Hneď na druhej strane pri vete: Zeus potreboval zvaliť vinu na niekoho, a koho iného si vybrať, než toho najkrajšieho, najnadanejšieho a najobľúbenejšieho boha zo všetkých - mňa. Narcizmus ako pri Gilderoyovi Lockhartovi, ale Apolón je vtipnejší a menej otravný, takže yay! Hlavne prvú polovicu ma riadne bavil. Mal najlepšie hlášky, hlavne pri tom, ako sa snažil zmieriť s tým, že je človek. Celkovo je to skvelá zmena, keď je hlavnou postavou boh. Lenže už tak od polovice sa začal viac správať ako človek a už to nebolo tak úplne ono. Nebola to už taká sranda.
Potešil ma aj návrat pôvodných postáv - Percyho, Lea a Nica. Nica milujem, je to moja najobľúbenejšia postava zo všetkých týchto sérií, takže som bola nadšená. Chýbala mi len Annabeth, ktorá bola v Bostone či kde. S Magnusom.

Na Olympe sa bolenie hlavy lieči jednoducho. Hefaistos bohovi alebo bohyni rozrazí lebku a vytiahne toho novorodenca, ktorý tam búcha. 

Dalo by sa povedať, že presne toto je ten Rick, ktorého poznám a milujem. A predsa z knihy nie som zrovna moc nadšená. Pretože je to až príliš podobné predchádzajúcim sériam. Je to skvelo napísané? Je. Je to vtipné? Áno. Ale prinieslo to niečo, čo sme v jeho knihách ešte nevideli? S výnimkou faktu, že je hlavnou postavou boh... nie. Cítila som sa, akoby som čítala presne to isté, len s inými postavami. Neverím, že som nútená niečo také povedať, ale mal by už s knihami o mytológii skončiť. Predsa len sa vraví, že v najlepšom treba prestať. A myslím, že to už premeškal. Nechápte ma zle, v podstate som si to užila a nebolo to zlé. Síce sa tam väčšinu knihy toho zas moc nedialo, väčšinu knihy tam chýbala akcia, ale ani to tam tak moc neprekáža, pretože to aj bez toho veľmi rýchlo plynie a číta sa to riadne rýchlo. Za dva večere bolo po tom. A neraz som sa aj nahlas smiala. A ako bonus - mapka Tábora polokrvných.
Keby si ale dám re-reading Percyho a Bohov, dostanem presne to isté. Len bez Apolóna.
Bolo to lepšie ako Magnus, ale predošlým sériam sa to už nevyrovná. Myslím, že pre mňa nemá už zmysel, aby som v sérii pokračovala. Odporúčam možno skôr mladším, nenáročným čitateľom, ktorí toho nemajú ešte toľko načítaného. Lebo kvalitné to je.


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.
Môžete si ju objednať napríklad TU.

Kam ďalej?

2 komentáre:

  1. Souhlasím s tebou v tom, že to není nic nového, je to prostě další kniha o polobozích, která ti při čtení dává "vibes" jako Percy, Bohové i Magnus... ale i tak se na nové díly těším. :D Rick mě nikdy nezklamal a pochybuji, že se mu to teď povede. Jeho knihy se čtou skoro sami, tak doufám, že se mám ještě na co těšit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokiaľ ti nevadí, že vlastne nedostaneš nič nové, tak si to určite užiješ, lebo napísané je to skvelo a vtipne :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.