piatok 30. decembra 2016

Percy a severská mytológia. | Magnus Chase a bohovia Asgardu: Prastarý meč

Autor – Rick Riordan
Originálny názov – The Sword of Summer
Séria – Magnus Chase a bohovia Asgardu
Diel – 1/3
Vydavateľstvo – Fragment
Rok vydania – 2016
Väzba – hardcover
Počet strán - 496
Hodnotenie na Goodreads – 4,26/ 66 665

Anotácia
Magnus Chase žije na ulici a spáva pod mostom. Za šestnásť rokov svojho života už zažil viac hrôz a nebezpečenstva než hociktorý dospelý. No to najhoršie ho ešte len čaká! Pretože bohovia Asgardu sa chystajú na vojnu a príšery severskej mytológie – obri, trolovia, vlci a ešte väčšie hrôzy – pripravujú súdny deň. Treba prehľadať deväť svetov a nájsť zbraň stratenú tisíce rokov! Prvý diel novej trilógie z pera Ricka Riordana, tentoraz venovanej tajomným Vikingom a ich bohatej mytológii...

***

Túto knihu som začala čítať krátko po vydaní v origináli, ale keďže mi ebooky večne trvajú dlho, bola som asi na 15% keď som zistila, že to bude už v júni v slovenčine (áno, pôvodne to naozaj malo byť v júni. Potom v auguste. V septembri. A tak, chápete). Tak som si povedala, že počkám, keď už mám ostatné knihy v slovenčine. Aj keď som sa na tú knihu naozaj moc tešila, pretože milujem Rickov štýl písania, Percy aj Bohovia patria k mojim obľúbeným sériam a severská mytológia je veľmi zaujímavá, len o nej veľa neviem. Predsa len to nie je najčastejšia téma v knihách, aké čítam.

A potom som umrel. Koniec.
(str. 52)

Moje nadšenie z knihy ma však po 52 stranách prešlo. Ten začiatok bol super, ale potom sa dlho, dlho nič zaujímavé nedialo. Veľmi som sa nudila a ostala som tam na nejakú dobu zaseknutá. Navyše to bola ako slabšia kópia Percyho. Autor šiel podľa rovnakej šablóny. Asi že keď to fungovalo raz, prečo by to nefungovalo znovu?
Otec boh?
Mŕtva/unesená matka, ktorú chce syn pomstiť?
Nejaký priestor, kde sa stretávajú jemu podobní? Tábor polobohov - Valhala.
Najmocnejší artefakt, ktorý musí hlavný hrdina nájsť, aby zabránil vojne/Ragnaroku?
Annabeth? (Ale v tomto prípade sa vlastne absolútne nesťažujem.)

,,Aké zviera to jem?"
,,Volá sa Saehrimnir." 
,,Tak v prvom rade, čo je to za hlúposť pomenúvavať si večeru? Mňa nezaujíma, ako sa volal. 
A čo ten zemiak, to je Steve?"
,,Nie, ty hlupáčik. To je Phil. Steve je chlieb."

Napriek tomu, že normálne milujem Rickov štýl, pretože je geniálny a vtipný, jeho postavy bývajú skvelo napísané a majú hlášky plné sarkazmu... tu to u mňa veľmi nefungovalo. Áno, stále tam bolo dosť vtipných hlášok, ale na tom príbeh nevystaviate, pokiaľ dej stagnuje. Necelých 300 strán, kde sa nedialo nič dostatočne zaujímavé. A to sa v Percym a Bohoch stále niečo dialo. (Nemôžem si pomôcť, keďže tam je toľko podobností, proste nemôžem neporovnávať.)
Až tak posledných 200 strán sa to celkom rozbehlo. Tam som už zahliadla starého dobrého Ricka Riordana, ktorého mám fakt rada.
Veľkým plusom bol samozrejme Loki, ktorého tam ale bolo na môj vkus málo. (Áno, môže za moju lásku k nemu Tom Hiddleston. A áno, viem, že tie filmy nemajú s mytológiou veľa spoločného. Ale nevadí, áno?) Páčil sa mi aj Thor, mal skvelý vkus na seriály. A tiež ma vždy potešilo, keď sa tam zjavila Annabeth. Ani to nebolo veľmi často, ale to je pochopiteľné. Zato k Magnusovi, ani k Sam som si nevytvorila žiaden vzťah.
A páčila sa mi diverzita medzi postavami. Bezdomovec, hluchonemý elf, moslimka... a trpaslíci, ktorí mali radi Taylor Swift. (A potom preklad, ktorý to pokazil, pretože názvy pesničiek boli preložené. Poznám miesta, Prázdne miesto - tam som dlho premýšľala, čo to má byť, kým mi došlo, že Blank space.)

Pre mňa je táto kniha veľkým sklamaním, za čo môžu asi dosť aj moje veľmi vysoké očakávania, predsa len viem, čoho je Rick schopný. Žiaľ, toto bola priemerná kniha, pričom viacero scén bolo až podpriemerných. No čo, do pokračovania sa už púšťať nebudem. Miestami som mala veľký problém vôbec dočítať toto.


Za knihu ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Môžete si ju objednať napríklad TU.

Kam ďalej? 

6 komentárov:

  1. Vůbec jsem netušila, že Riordan píše další sérii, nějak mě to úplně minulo, i když jsem Percyho zbožňovala. Knihu si určitě někdy přečtu, ale radši od ní nebudu mít velká očekávání, abych taky nebyla zklamaná.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Od Ricka Riordana som síce ešte nečítala žiadnu knihu, ale posledných pár dní sa doslova neviem dočkať toho, kedy sa pustím do Percyho a pravdepodobne aj všetkých jeho ostatných sérií. Táto konkrétne ma zaujala kvôli tomu, že sa tam vyskytujú Thor a Loki (neviem, či budem schopná ich oddeliť od ich Marvel verzii :D) a vlastne ani neviem o čo iné tam má ísť. Ale po tejto recenzii som sa začala trochu obávať. Neznášam, keď sa v knihách, v ktorých by sa stále malo niečo diať dlho nič nedeje. Potom mi čítanie trvá dlho a mám pocit, že si knihu o to menej užívam. Ale veď uvidíme.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Percy je úžasný :D A tiež som ich neoddelovala, aj keď som mala, ale Marvel ma veľmi ovplyvnil :D

      Odstrániť
  3. Mne sa Magnus bombasticky pacil a nemam vobec pocit, ze by sa tam miestami nic nedialo. Ja som nadsena :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.