sobota 31. decembra 2016

Najlepšie knihy a najväčšie sklamania roka 2016

Ďalší rok za nami. Uteká to neskutočne rýchlo. Chápete, budúci rok budem mať DVADSAŤ! Pripadám si strašne staro. Hlavne, keď uvážim, že pri založení tohoto blogu som mala pätnásť a patrila som k najmladším blogerkám. Teraz už pomaly aj škôlkari blogujú a mne to pomyslenie moc neprospieva. 
Anyway, mám tu konečne knižné zhrnutie, ktoré som sa rozhodla spraviť trochu inak ako po minulé roky, kedy som mala tak milión kategórií. Tento rok som sa rozhodla len pre dve - najlepšie knihy a potom tie, ktoré ma sklamali. Príde mi to lepšie ako vyberať najhoršie knihy. Pretože niekedy prečítate knihu, ktorá sa vám nepáči a o týždeň už aj zabudnete, že ste ju čítali. Ale potom sú knihy, ktorým ste možno ani nedali úplne najnižšie hodnotenie, ale proste ste čakali viac. Ale keby vás to zaujímalo, najhoršou knihou, ktorá sa mi tento rok dostala do rúk bol Klub bitkárov od Chucka Palahnuika, ktorú som ani nedočítala. Zato film sa mi prekvapivo páčil. 
Predtým, než sa do toho pustím, prajem vám krásny Nový rok :) 
A ešte taká menšia zaujímavosť, takto pred rokom som spravila tento blogový dizajn a stále som s ním spokojná. Snáď aj vy.

8 najlepších kníh

(Ako zvyčajne, knihy nie sú v žiadnom konkrétnom poradí.) 


(Alias moja úplná TOP 4 najlepších kníh roku)
Sedem minút po polnoci som pôvodne ani nechcela veľmi čítať, ale nejako ma prehovorili tie nadšené recenzie. A som za to rada, pretože táto kniha bola úplne dokonalá. A je to tretia kniha, ktorá ma kedy rozplakala. 
November 9 je moja najobľúbenejšia kniha od Colleen a zariadila, aby patrila k mojim úplne najobľúbenejším autorkám. Krásny príbeh, ktorý vo mne vyvolal množstvo emócií. 
Prvýkrát sa mi stalo, aby medzi úplne najlepšími knihami roka sa nachádzali hneď dve knihy od jedného autora (navyše ďalšie knihy ešte ani nemá. Takže o to väčší úspech - mám tu dve knihy z dvoch!), ale Adam Silvera to dokázal a absolútne si ma získal aj knihou More happy than not aj History is all you left me. Neviem ani popísať, aké úžasné tieto knihy sú, mali by ste si ich proste prečítať. Ja som zaklapla More happy than not a zrazu som nevedela, čo budem so svojim životom ďalej robiť. 


Adulthood is a myth je roztomilý komiks o mojom živote. Bolo až neuveriteľné, ako perfektne to autorka vystihla. 
Pomstu a rozbřesk som dočítala dnes, takže ťažko povedať, či z nej budem rovnako nadšená aj o mesiac alebo polroka, ale po dnešku si miesto tu určite zaslúži. Bola to krásna rozprávka a zamilovala som si obe postavy. Nutne potrebujem dvojku.
Milujem Rainbow Rowell. Vôbec nechápem, prečo som od nej dve knihy ešte nečítala, pretože každú jednu knihu od nej si zamilujem. A Carry on nebolo výnimkou.
Ako som už párkrát spomínala, milujem Ellen a Seriously... I´m kidding bolo taktiež fantastické. Nasmiala som sa pri nej toľko, čo už dávno nie pri žiadnej knihe. 

Najväčšie sklamania



Magnus Chase je moje najčerstvejšie sklamanie, lebo som ho dočítala len pred pár dňami. Ale tešila som sa naň naozaj moc veľmi dlho a nakoniec som sa dočkala len akejsi slabšej kópie Percyho obsahujúcu inú mytológiu. Škoda. 
Sabriel všetci vychvaľujú, znelo to zaujímavo a ja som bola na knihu veľmi zvedavá. Ale nepáčila sa mi. Bolo to nudné, svet mi prišiel nelogický a celkovo sa mi to nepáčilo.
Red queen patrila minulý rok k úplne najlepším knihám, čo som čítala. Glass sword som sa nevedela dočkať. Autorka však šla úplne iným smerom ako v prvej knihe, spravila z toho obyčajnú dystópiu a ja som sa tam na osem mesiacov zasekla. Skončilo to ale celkom zaujímavé, tak verím, že tretí diel bude zas o veľa lepší. Toto bolo len priemerné.
Never never bola úžasná séria. Prvé dva diely skončili mega cliffhangermi a ja som vždy trpela, keď som mala čakať na pokračovanie. A zrazu celé to veľké odhalenie bolo akési slabé...


Nikdy nepochopím ten hype okolo Illuminae. Asi som jedna z dvoch ľudí na svete, komu sa to nepáčilo, ale opäť... nudila som sa. A to som sa na knihu tak tešila!
Od Caitlyn Moran som čítala Morantologiu a tá bola naozaj dosť dobrá. Takže som sa veľmi tešila na Jak stvořit dívku, ktorej anotácia znela výborne. Niekoľkokrát vydanie posunuli, ale nakoniec som sa dočkala a ehm... hlavná postava polovicu knihy akurát tak masturbovala. Radšej si pustite porno, bude to aspoň kratšie. 
Vymyslela som si ťa je ďalšia kniha celkom obľúbená v našej blogosfére a ja to zase nechápem, pretože to bola podľa mňa úplná blbosť. Navyše pozliepaná asi z dvadsiatich rôznych YA contemporary. Vyberte si hocijaký podpriemerný YA príbeh a pridajte trochu schizofrénie. 
Ako som sa pôvodne do Sedem minút po polnoci ani nechcela púšťať, My ostatní tu len tak žijeme ma naopak, zaujalo na prvý pohľad. Ale holt, opäť ma to vôbec nebavilo.


A aké sú vaše najlepšie knihy roka? A knižné sklamania? 

6 komentárov:

  1. Já už bych si mohla konečně našetřit a udělat tu velkou objednávku na Bookdepository, kterou pořád odkládám a která se skládá především knih od Colleen :D More Happy Than Not vidím už po několikáté a láká mě čím dál víc... :)Mně přišlo,že kniha Illuminae tak nějak do Česka přišla jako myška - počítala jsem s velkými reklamami a ono nic. Sice jsem knihu nečetla, ale přijde mi jako zbytečné čtení, aspoň pro mě určitě :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ani neodporúčam čítať :D
      Ale MHTN je fantastické a Colleen tiež. <3 Mne chýba ešte Maybe someday :/

      Odstrániť
    2. Uklidním tě, ta kniha nepřipadá ani v úvahu, že bych ji četla :D Jéje, mně toho od ní chybí :D

      Odstrániť
    3. Mne z tých samostatných kníh len toto :D Celú sériu Hopeless som čítala a Život jedna báseň by som chcela niekedy dočítať, ale zháňať sa mi to nechce :D

      Odstrániť
    4. Já se vůbec třeba nehrnu do jejích knih, co byly přeložené do češtiny. Prostě mám nutkání jít do Colleen v angličtině, tak uvidíme :D

      Odstrániť
    5. To teda rozhodne, ona je omnoho lepšia v angličtine :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.