nedeľa 4. decembra 2016

II. Ktorá kniha vám pripomína Vianoce a prečo?


Krásnu druhú adventnú nedeľu. Povedzte mi, že nie som jediná, kto ešte nemá darčeky, prosím, lebo už mám depku. Každopádne nebudem vás zdržiavať úvodom, aj tak ho podľa mňa preskakujete tak, ako väčšinou ja. Poviem už len to, že od minulého týždňa, kedy som predstavovala autorov, mi pribudli ďalší dvaja :)
*Názvy kníh, ktoré vyšli v preklade sú v sk/cz názve. Tie, ktoré preložené neboli som nechávala v originálnom názve. (Ak by mi náhodou niečo ušlo, tak sa ospravedlňujem.)

(autorka kníh Láska mezi písmenky, Vypravěčka, Čas odísť a ďalších)
T'was the Night Before Christmas. Je to v našej rodine tradícia, čítame to vždy nahlas na Štedrý večer. 

(autor Marťana)
Čítam hlavne sci-fi, takže si nemyslím, že je kniha, ktorá by mi pripomínala Vianoce. 

(autorka série Vězeň noci a mlhy)
Kroniky Narnie od C.S.Lewisa sú moje obľúbené vianočné knihy. Milujem ich preto, lebo ich môžete čítať buď čisto ako fantasy alebo ako alegórie o Kristovi.


(autorka série Dievča zo 6E, knihy Čierne klamstvá a ďalších)
The Night before Christmas. Mama mi ju čítala každý Štedrovečerný večer. Už len listovanie knihou vo mne vyvoláva množstvo spomienok.

(autor série Stín krkavce)
Kniha, ktorá mi pripomína Vianoce najviac - aj keď príbeh nemá s Vianocami nič spoločné - je Lord Foul´s bane zo série Chronicles of Thomas Covenant od Stephena Donaldsona. Spájajú sa mi s Vianocami preto, že ako štrnásťročný som dostal k Vianociam celú sériu. Aj keď som sa zamiloval do fantasy už pri čítaní Knihy troch od Lloyda Alexandra, Donaldsonov príbeh mi predstavil modernú, dospelú fantasy. 

(autorka série Songbird a ďalších)
Mojim obľúbeným vianočným príbehom je How the Grinch stole Christmas. Čítam ho mojim deťom každý rok. Nielenže je to zábavné čítanie, tiež sa mi páči myšlienka, že Vianoce nie sú len o darčekoch - sú o strávení času s ľuďmi, ktorých milujeme, pomáhaní tým, ktorí to potrebujú a oslavovaní narodenia Ježiša. 

(autorka knihy Forgive me if I´ve told you before a ďalších)
Kniha, ktorá mi pripomína Vianoce sa volá The Boxcar children. Je to detská knižka, napísaná v dvadsiatich rokoch minulého storočia a je to o skupinke sirôt, ktoré sa udomácnia v nákladnom rušni a nakoniec nájdu svojho starého otca. Každé Vianoce sme chodili k mojim starým rodičom, ktorí mali túto knižku a ja som ju čítala každé Vianoce. 
Tiež zbožňujem túto vianočnú báseň.

(autorka sérií Alfa, Strácame sa v sebe a ďalších)
Napísala som dve špeciálne vianočné poviedky - Big girls do it on Christmas je poviedka k sérii Big girls do it a Dec the holls je standalone poviedka. Obe sú vtipné a sexy.

(autorka knihy Kvetina)
Jednou z mojich najobľúbenejších vianočných kníh je Dárek z pravé lásky. Je to zbierka poviedok od viacerých young adult autorov a je to perfektná kniha na vianočné sviatky. Teším sa na tohtoročný re-reading mojich obľúbených poviedok, pre správnu vianočnú náladu. 

(autorka série Snow like ashes)
Je viac detských kníh, ktoré mi pripomínajú Vianoce, ale ostanem pri klasikách - The Night before Christmas, How the Grinch stole Christmas, The Snowman a ďalšie. 

(autorka série Svůdne zlo a ďalších)
Vždy mi Vianoce pripomínal Harry Potter, lebo vianočné oslavy sú tam vždy obrovské a nádherné. Mojou obľúbenou časťou je, keď Harry dostane darčeky od Weasleyovcov. 

(autorka série Easy? a ďalších)
How the Grinch stole Christmas od Dr. Seussa. Tú knižku som čítala veľakrát ako dieťa a potom som ju čítala aj svojim deťom, keď boli malé. Páči sa mi pointa knihy - nič nie je dôležitejšie, ako láska. 

(autor kníh Léto mrtvych a Sundej mi měsíc)
Vianočná koleda zo zrejmých dôvodov. Scrooge je skvelá postava a milujem ten príbeh. 

(autorka série Manželstvo s milionárom, Hľadanie vytúženého dňa a ďalších)
Moja najobľúbenejšia vianočná kniha je Vianočná koleda. Mám rada Scrooga a páči sa mi, ako veľkou emočnou zmenou si prejde a stane sa lepším človekom. Je to kniha plná emócií, s trochou duchov. Tiež nám pripomína, že sa každý môže zmeniť. 

(autorka série Zodiac)
Moje najobľúbenejšie vianočné scény sú vo všetkých Harry Potter knihách. Milujem ako všetci oslavujú Vianoce spolu v Brlohu - je to najlepšie miesto na svete! 

(autorka série Dcéra pojedačky hriechov)
Knihy, ktoré mi pripomínajú Vianoce najviac sú Nočný cirkus od Erin Morgenstern a Dcéra snehu od Eowyn Ivey. Obe sú to dospelácke knihy a čítala som ich už veľakrát v noci, keď je tma a zima, pretože tie príbehy ma vždy zahrejú.

(autorka knihy Ve stínu černých ptáků)
Moje obľúbené vianočné príbehy sú klasiky: Vianočná koleda od Charlesa Dickensa, The Gift of the Magi od O. Henryho a Dievčatko so zápalkami od Hansa Christiana Andersena. Čítala som ich niekoľkokrát, keď som bola dieťa a teraz ich čítam svojim deťom.

(autorka série Dublin street a ďalších)
Snehová kráľovná od Hansa Christiana Andersena. Keď som bola malá, čítala som to každé Vianoce. 

(autorka série Upíři z Morganville a ďalších)
Myslím, že Vianočná koleda od Dickensa je celkom zrejmý výber, ale Vianoce mi pripomína viac anglických spisovateľov vrátane Dickensa. Mám rada rôzne zbierky poviedok, ktoré vychádzajú každoročne okolo Vianoc. (Minulý rok to bola celkom strašidelná zbierka príbehov Naughty and nice tu v USA.)

(autorka knihy Tisíci patro)
Kniha, ktorá mi pripomína Vianoce je klasika The Night before Christmas. Mám veľa spomienok, ako som ju čítala s rodičmi, keď som bola mladšia a snažila som sa uhádnuť, ktoré slovo bude v rýme nasledovať. Samozrejme, v mojom futuristickom svet Tisíceho patra čítanie vyžaduje holografické kontaktné šošovky.

(autorka knihy Všetka pravda, čo je vo mne a ďalších)
Každé Vianoce si chcem dať re-reading Tolkienovho Pána prsteňov. Zriedkavo sa k tomu naozaj dostanem, ale z nejakého dôvodu to mám chuť čítať zakaždým. A pritom to nemá s Vianociami spoločné vôbec nič. 

(autorka série Unfinished fairy tales a ďalších)
Ťažká otázka, také knihy nezvyknem veľmi čítať, tak možno Luskáčik

(autor knihy Vodník a ďalších)
Napadli mi dve knihy. Prvá je Lev, šatník a čarodejnica od C.S. Lewisa. Bola to jedna z mojich najobľúbenejších kníh, keď som vyrastal a páči sa mi tá nekonečná zima (aj keď pre tých, čo tam žili, to nebola veľká výhra). A objaví sa tam Santa Claus, čo bolo skvelé. Druhou knihou je The Night before Christmas od Roberta Sabudy. Kúpil som si to pred rokmi, zrovna keď sme s mojou manželkou zakladali rodinu. Odvtedy sa to stalo takou našou tradíciou a čítame to každý Štedrý večer. Deti sa na to vždy tešia. 

(autorka knihy Nerve a ďalších)
Hmm, nenapadá mi žiadna iná kniha, ktorú som čítala okrem Vianočnej koledy. Rada by som si však prečítala young adult knihu Dash a Lily: Kniha přání od Rachel Cohn a Davida Levithana. Taktiež zberka Dárek z pravé lásky vyzerá skvelo a nachádzajú sa tam poviedky od mnohých skvelých autorov. 

(autor série Zrozená o půlnoci a ďalších)
Neviem, či o tom vieš, ale nepíšem len young adult knihy ako C.C. Hunter. Pod svojim skutočným menom Christie Craig napínavé, romantické knižky. Pred pár rokmi som napísala knihu The Cop that stole Christmas. Takže tá mi pripomína Vianoce. 
Ďalej je to klasika T'was the Night Before Christmas, kde prichádza Santa a rozdáva darčeky. 

(autor/ka série Gabrielovo inferno a ďalších)
Vianočná koleda od Charlesa Dickensa. Nepamätám, kedy som ju počul/a prvýkrát, ale bol/a som ešte dieťa. Reprezentuje dôležitosť komunity, charity, priateľstva a tiež nádeje a lásky.

(autorka série Ódinovo dítě)
The Twistrose key od mojej kamarátky Tone Almhjell. Je to krásny fantasy príbeh pre deti a kniha je nazývaná súčasnou klasikou. Prostredie je veľmi vianočné - sneh, magické sánky, snežné gule a waffle. Ale čo nevie veľa ľudí je, že predtým, než to vyšlo ako kniha, bol to len príbeh, ktorý Tone písala pre svoju sestru ako vianočný kalendár. 

(autorka kníh Monstrous a Ravenous)
Môže to znieť čudne, ale Harry Potter - hlavne tie prvé diely. Vždy mi pripomenú Vianoce, pretože tie scény sú veľmi živé. 

(autorka knihy Zoznam všetkých želaní a Sladké odpuštení)
Milujem tú scénu z Malých žien od Louisy May Alcott, ktorá sa odohráva na Vianoce. Je vianočné ráno a dievčatá čakajú na raňajky. Ale matka im povie o chorej žene a jej hladujúcich deťoch. A tak sa dievčatá rozhodnú, že svoje raňajky zanesú chudobnej rodine. Vidia tú radosť v tvárach detí. Neskôr sa bohatý pán dopočuje o ich štedrosti a dievčatám pošle vynikajúcu večeru. Pre mňa táto scéna krásne ukazuje vianočného ducha. 

(autorka knihy The Beast is an animal)
Nie je žiadna konkrétna kniha, ktorá mi pripomína Vianoce, ale ako prvá ma napadla A Christmas memory od Trumana Capotea, ale nečítala som to počas Vianoc. Neviem si však predstaviť Vianoce bez nejakej filmovej verzie Vianočnej koledy, aj keď som knihu nikdy nečítala. 
Mojou najobľúbenejšou vianočnou spomienkou sú každoročné knižné vianočné darčeky od mamy. Vedela, že čítanie milujem a bolo príjemným osviežením čítať pre zmenu niečo, čo som chcela a nie to, čo som musela čítať do školy. A tak som vždy prvý týždeň vianočných prázdnin strávila na gauči, kde som si len čítala. Vyčarí mi to úsmev zakaždým, keď si na to spomeniem.

(autorka knihy Štatistická láska na prvý pohľad a ďalších) 
Aj keď sa len krátka časť odohráva sa na Vianoce, jednoznačne sú to Malé ženy. Sú to moje obľúbené scény. 

(autor knihy Symptoms of being human)
Najviac mi pripomína Vianoce Harry Potter a kameň mudrcov. Harry dostal prvýkrát v živote darčeky a strávil deň so svojou novou rodinou - krásne to zachytáva ducha Vianoc.

(autor kníh Marcelo v skutočnom svete, Irises a ďalších)
Doktor Živago od Borisa Pasternaka, pretože je tam veľa scén so snehom.

(autorka série Deset malých nadechnutí)
Denník Bridget Jonesovej, lebo sa to odohráva vo vianočnom období a nikdy nezabudnem na tie škaredné vianočné svetre. 

(autorka knihy Daruj mi křídla)
Rozhodně Vánoční koleda Charlese Dickense, protože Vánoce jsou časem kouzel a Ebenezerovo napravení je moc krásným kouzlem. V době adventu se ráda vracím také k pohádkám, zejména těm sebraným Boženou Němcovou.

(autorka série Džínsový denník a kníh Dievča z minulosti a Ako z románu)
Nemám asi žiadnu špeciálnu knihu, ktorá by sa mi spájala s Vianocami. Mám to tak s filmami, dokonca s hrami, ale s knihami akosi... Nie je žiadna kniha, ktorú by som čítala vyslovene iba na Vianoce. Avšak keď pozriem na knihu Desať malých černoškov a Nakoniec príde smrť od Agathy Christie, vynorí sa mi čítanie pod stromčekom. Podobne Harry Potter 4 a 6, ktoré som takisto hltala pod stromčekom. Terry Pratchett - Nohy z jílu obdobne... Tiež Rytier a kráľ od Daniely Dvořákovej... Z detstva rôzne vianočné knižky ako Vianočná koleda od Dickensa, drobná vianočná knižka Vo vianočnej dielni, Veselé Vianoce od Disneyho, Vianočné čaro...

(autor série Serafína a čierny plášť)
Milujem príbeh The Gift of the Magi od O. Henryho o mladom páre, ktorý nemá na vianočné darčeky. Má to krásny zvrat.
Skvelá je tiež báseň The Night before Christmas od Clementa Clarka Moora tiež známa ako A Visit from St. Nicholas) a Vianočná koleda od Dickensa. Obe som spomenul v Serafína a starcova palica.
A ako posledné spomeniem Malé ženy od Louisy May Alcott, príbeh o štyroch sestrách, ktoré sú na Vianoce bez otca počas americkej občianskej vojny.

(autorka kníh Adaptácia, Tri kroky do pekla a ďalších)
Biblia - dôvod je určite jasný. A ďalších asi milión kníh, ktoré som si postupne ponachádzala pod stromčekom. Ako prvá mi práve teraz napadá knižka zo série Čísla, ktorú som pred pár rokmi dostala od manžela. Prekvapilo ma, že si všimol, akú sériu práve čítam a že mi chýba posledná časť. On beletriu totiž oblúkom obchádza a celkovo som mala vtedy pocit, že ho nezaujíma, keď mu rozprávam o rôznych práve čítaných príbehoch, čo som mu však nemala za zlé, lebo aj mne jeho reči o autách neraz išli jedným uchom dnu a druhým von. Ako mi po Vianociach prezradil, pri jej kúpe sa s predavačkou prehrabávali rôznymi knihami o matematike, kým prišli na to, že hľadajú v nesprávnom oddelení, keďže si nepamätal meno autora ani presný názov. Z knižky som mala veľkú radosť - hlavne kvôli tomu, že som si uvedomila, že si ma môj muž všíma viac, ako som si myslela.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.