nedeľa 11. decembra 2016

III. Ako oslavujete Vianoce? Máte nejaké špeciálne tradície?


Tretia adventná nedeľa je tu. Dva týždne do Vianoc. Skoro koniec semestra. Ako sa to stalo, preboha? Však len teraz som nastúpila na výšku, kde to celé ubehlo?!
Whatever, je tu tretí diel môjho projektu. Tentokrát som sa spýtala autorov neknižnú, ale vianočnú otázku. Zaujímalo ma, ako autori po celom svete trávia Vianoce, aké špeciálne zvyky a tradície majú. A rovno som sa aj spýtala, odkiaľ sú.
Mala som však obrovskú dilemu pri preklade slovíčka stockings, pretože som si nevedela spomenúť, či sa to u nás prekladá ako vianočné ponožky, alebo pančuchy. Skončila som pri pančuchách. Tak keby som to mala zle, ospravedlňujem sa. 


(autorka kníh Láska mezi písmenky, Vypravěčka, Čas odísť a ďalších)
Ráno na Vianoce skontrolujeme vianočné pančuchy a varíme Eggs Benedict k raňajkám. Potom otvoríme zvyšok darčekov. 

(autor Marťana)
Každý rok na Vianoce navštívim svoju mamu v Arizone. 

(autorka série Vězeň noci a mlhy)
Ja a moja dcéra sme živovky, zatiaľ čo môj manžel je katolík, takže nemáme klasické Vianoce. Kvôli nemu zdobíme stromček a 25. decembra si dávame darčeky. Mojou obľúbenou časťou je počúvanie Handelovho Mesiáša a pečenie koláčov. Žijeme vo Virginii.

(autorka série Dievča zo 6E, knihy Čierne klamstvá a ďalších)
Milujem Vianoce. Vždy vyberiem stromček a s rodinou ho zdobíme. Snažíme sa tam zakomponovať vždy niečo z krajín, ktoré navštívime. Spomíname pri tom na miesta, kde sme boli a skúsenosti, ktoré sme tam získali. Zbožňujeme vianočné filmy a zakaždým sa snažíme pozrieť nejaké z našich najobľúbenejších: Santa Claus, Zázrak na 34. ulici, Život je krásny a Smrtonosná pasca. Náš dom je vždy plný vianočných vôňi a dekoráciami. Môj manžel predstiera, že neznáša ten chaos okolo Vianoc, ale myslím, že si to tajne užíva.

(autor série Stín krkavce)
Na Vianoce sa stretávam s celou svojou rodinou, veľa jeme a pijeme (taktiež si dávame darčeky, ale to prestáva byť tak dôležité v mojom veku). V Británii večera pozostáva z pečeného moriaka s hŕbou zeleniny a omáčky. Je to skvelé, ale spamätávate sa z toho niekoľko dní.

(autorka série Songbird a ďalších)
Ráno na Vianoce prídu k nám do spálne moji synovia so svojimi darčekmi a spoločne ich pri raňajkách otvárame. Na obed sa stretávame s celou rodinou, kde každý zje veľké množstvo jedla a otvoríme zvyšok darčekov. Mávame narodeninovú tortu, kde spievame Ježišovi Všetko najlepšie a sfúkneme sviečky. Na ďalší deň ideme za manželovou rodinou, kde hráme rôzne hry. Je to zábava.
(autorka knihy Forgive me if I´ve told you before a ďalších)
Máme klasicky vianočný stromček, svetielka, daršeky. Čo ale robí naše Vianoce výnimočnými je, že žijem v krajine, kde vianočné stromčeky rastú. Ak ste z veľkého amerického mesta alebo púšte, zrejme máte vianočný stromček z Oregonu. Keďže tu bývam, môžem ho mať priamo z farmy. A počas soboty pred Vianocami vidíte tucty ľudí so stromčekmi priviazanými na strechách áut.

(spoluautorka série Hollow earth a ďalších)
Ak si prečítate našu knihu Anything goes, dočítate sa tam o našich tradíciach.

(autorka sérií Alfa, Strácame sa v sebe a ďalších)
S rodinou žijeme v severnej časti USA, v štáte Michigan a zvyčajne strávime Štedrý večer spoločne doma, počúvame vianočné pesničky a máme príjemný, tichý večer v kruhu rodiny. Na Vianoce často prídu moji alebo manželovi rodičia. Vtedy otvárame darčeky a jeme množstvo skvelého jedla. Snažíme sa mať kľudné sviatky, ale máme šesť detí, takže vždy je to aj tak šialené.

(autorka knihy Kvetina)
V mojej rodine sa vždy stretneme a otvárame darčeky už na Štedrý deň. Je to tradícia trvajúca generácie. Žijem v Oregone, v USA a mávame väčšinou veľa snehu, takže chodíme lyžovať, staviame snehuliaka a tak. Najradšej trávime Vianoce vonku.

(autorka série Snow like ashes)
Ozdobujeme stromček. Máme rôzne zvláštne ozdoby, ktoré sme počas života zozbierali. A som z USA.

(autorka série Svůdne zlo a ďalších)
Rodiny v Amerike oslavujú Vianoce rôzne. S rodinou chodíme na vianočnú omšu a potom si deti otvoria nejaké drobnosti, ktoré dostanú od rodiny. Ráno sa deti zobudia a nájdu pod stromčekom "veľké" darčeky od Santa Clausa. Potom jazdíme k rodičom, kde máme viac darčekov, najeme sa (zvyčajne máme pečeného moriaka alebo šunku) a počúvame vianočné pesničky, zatiaľ čo pijeme horúcu čokoládu a vajcový likér. Niekedy sa stretneme s priateľmi, chodíme po susedstve a spievame koledy.

(autorka série Easy? a ďalších)
Nedržím sa veľa vianočných tradícií. Keď som bola malá (vyrastala som v Texase), moja mama chcela mať všetko - takmer v každej izbe boli dekorácie. Začala začiatkom decembra od zeme až po strop a otec musel povešať po celom dome svetielka. Kúpili čerstvý stromček a snažili sa, aby prežil pod ťarchou všetkých tých svetielok a ozdôb, ktoré vytiahla z povaly. Dokonca skomponovala na klavíri vianočnú pesničku. Na dvore sme mali scény narodenia Ježiša, spravila vianočný newsletter a poslala to aspoň stovke priateľov a rodine. Upiekla darčeky pre všetkých našich susedov. A na Vianoce ráno nás čakali tucty darčekov.
Keď som bola maličká, pripadalo mi to magické, ale keď som mala tak deväť rokov, začala som si uvedomovať, aké stresujúce to pre ňu bolo. Často sa s plačom zrútila a niekedy sa nahnevala na všetku tú robotu, ale nikdy nás s bratom nepočúvala, keď sme jej hovorili, že stačí robiť menej.
Takže ja ako dospelá menej robím - menej ozdôb, menej darčekov a len najbližšia rodina. Som tak menej vystresovaná. Keď robíme vianočnú party, hostia tiež donesú jedlo, aby som nemusela robiť všetko sama. Niekedy mám pocit, akoby som odmietla mamino dedičstvo, keď odopieram svojim deťom tú mágiu, ale som šťastnejšia a každý člen rodiny mi povedal, že bude mať radšej šťastnú domácnosť, než veľa darčekov a ozdôb. Jeden rok som bola vystresovaná, že kvôli práci nestihnem vyzdobiť dom. Vtedy s nami žil už len najmladší syn - myslím, že mal 15. A povedal mi: ,,Čo keby sme tentokrát neozdobovali?" Bola som ohromená! Spýtala som sa: ,,Nevadilo by ti to?" a on na to: ,,Nie! Radšej si oddýchni a buď šťastná." Zavesili sme nad kozub pančuchy, nejaké vence, svetielka a to bolo všetko. Boli to asi najlepšie Vianoce.

(autor kníh Léto mrtvych a Sundej mi měsíc)
Na Vianoce chodím lyžovať. Väčšinou do Švajčiarska.

(autorka série Manželstvo s milionárom, Hľadanie vytúženého dňa a ďalších)
Na Vianoce chodíme do kostola a máme veľkú večeru s rodinou. Tiež nechávame naše deti otvoriť jeden darček už na Štedrý večer. Potom pozerám A Christmas story a čakám, kedy moji chlapci zaspia, aby som sa mohla zahrať na Santa Clousa. 

(autorka série Zodiac)
Som z Argentíny, ale žijem v USA a neoslavujem ani Vianoce, ani iné sviatky. Milujem však to obdobie, všetky tie ozdoby, jedlo a zábavu.

(autorka série Dcéra pojedačky hriechov)
Nemám žiadne vianočné tradície. Som vzdialená od väčšiny rodiny, takže buď chodievam niekam preč, alebo ich strávim s priateľmi. Ale snáď raz budem mať svoje vlastné tradície. 

(autorka knihy Super awkward)
Som z Londýna a Vianoce oslavujem so svojou úžasnou rodinou - a teraz už aj so svojim manželom. Máme množstvo tradícií a nemyslím, že z nich niekedy vyrastiem. Minulý rok sme mali vianočný stromček už v novembri, bola som z toho nadšená. 

(autorka knihy Ve stínu černých ptáků)
Keď som bola malá, mali sme na Štedrý večer veľkú večeru pozostávajúcu z pečenej hovädziny a Yorkshirského pudingu (hoci je to vlastne anglická večera a my sme Američania). Teraz keď som dospelá a mám svoju vlastnú rodinu, ideme niekde na večeru na Štedrý večer, ale pokračujem v tradícii britskej večere. Môj obľúbený vianočný dezert bola vždy sladká sušienka s názvom Winter rainbows. Mama, sestra a ja žijeme v iných štátoch USA, ale všetky tri ich pečieme každý rok.
A dni do Vianoc odpočítavame pomocou špeciálneho adventného kalendára, ktorý nám mama pred rokmi ušila. 

(autorka série Dublin street a ďalších)
Týždne pred Vianocami sa snažím si pozrieť čo najviac filmov, k čomu sa počas roka veľmi nedostanem. Každý rok pozerám všetky Harry Potter filmy (lebo vyšli vždy na Vianoce) a tiež jeden z mojich najobľúbenejších filmov Život je krásny. To už je taká moja tradícia. To, ako oslavujeme Vianoce sa mení každý rok. Ale vždy oslavujeme ako rodina. 
Mimochodom, som zo Škótska. 

(autorka série Upíři z Morganville a ďalších)
Netuším, či moje americké tradície sú univerzálne - nemyslíme si to všetci? - ale máme tradíciu kúpiť si každý rok aspoň jednu novú ozdobu na stromček. Začali sme s nejakými starými rodinnými ozdobami, ale teraz je stromček takmer plný. Máme radi nezvyčajné ozdoby. Pár som si ich kúpila v Nemecku a aj jeden môj kamarát odtiaľ mi občas nejaké pošle. Zvyčajne to sú "tématické" draky, vesmírne lode a divné malé veci ako sú ježkovia. Máme aj dosť Star trek a Star wars ozdôb. 
Mimo ozdôb na stromček, robíme rodinnú večeru tak, ako väčšina a spolu otvárame darčeky. Vždy darujeme nejaké jedlo aj ľuďom s Alzheimerom alebo bezdomovcom.

(autorka knihy Tisíci patro)
Som z Texasu v USA a v rodine milujeme Vianoce! Každý rok ozdobujeme stromček a na Vianočné ráno počúvame vianočné koledy a vymieňame si darčeky. Uvaríme veľkú vianočnú šunku v dome mojej starej mami a pijeme nápoj nazývaný Mliečny punč. Robí sa zo zmrazliny, vodky a Baileyho likéru, je fantastický.

(autorka knihy Všetka pravda, čo je vo mne a ďalších)
Oslavujem Vianoce aj v náboženskom, aj svetskom štýle. Mojou obľúbenou časťou Vianoc je spievanie vianočných kolied v kostolnom zbore. Ráno na Vianoce pred otvorením darčekov si spoločne s rodinou prečítame vianočný príbeh z Biblie.
Tiež milujem ozdobovanie stromčeka a chystanie vianočnej večere rodine a priateľom. Mojimi špecialitami sú jablkový a tekvicový koláč. A rada posielam divné vianočné pohľadnice rodine a priateľom a pozerám staré vianočné filmy.

(autorka série Unfinished fairy tales a ďalších)
Zvyčajne si s priateľmi a kolegami vymieňame darčeky, máme vianočné ozdoby a vodiči autobusov/čašníčky nosia vianočné čapice, ale vo všeobecnosti je to pre nás skôr svetský a komerčný sviatok.
A som z Taiwanu, z malého ostrovného štátu v južnej Ázií. 

(autor knihy Vodník a ďalších)
Okrem čítania The Night before Christmas máme množstvo rôznych ďalších tradícií. Máme adventný kalendár, do ktorého dáme rôzne drobnosti a hračky na každý deň, ktorý naplníme začiatkom decembra. Povymieňame si mená a každý vytvorí darček pre toho, koho si vylosoval (a nie je dovolené ich len kúpiť). Na štedrý večer čítame z Biblie. Dom ozdobíme už po Dni Vďakyvzdania (vrátane vláčikovej súpravy okolo stromčeka). A oslavujeme aj slovenské Vianoce 24. decembra, kedy máme tradičnú slovenskú večeru.

(autorka knihy Nerve a ďalších)
Na Vianoce sa pri stromčeku stretneme celá rodina. Moja mama je Slovenka, takže mávame aj veľa koláčov. A keď som bola dieťa, tak sme sa veľa sťahovali, takže nepochádzam z konkrétneho miesta. 

(autor série Zrozená o půlnoci a ďalších)
U nás radi žartujeme, takže na balíčkoch nechávame vtipné básničky s vodítkami k tomu, čo je vnútri. Potom človek, ktorému darček patrí háda, čo je vnútri. Sme veľmi kreatívni a ak ste vtipní, máte extra body. Vyrastala som v Alabame, USA, ale toto je len tradícia mojej rodiny. 

(autor/ka série Gabrielovo inferno a ďalších)
Som Kanaďan(ka?) a s rodinou oslavujeme na Štedrý deň v kostole s hudbou, jedlom a pitím. A jeme moriaka, aj keď ho nemám veľmi rad/a, ale je to tradícia. 
A čítame Bibliu. Vianočný príbeh zahŕňa nádej, prekvapenie a zázrak. Stále ma to uchvacuje, aj keď som to počul/a tisíckrát. 

(autorka kníh Monstrous a Ravenous)
Máme typické americké Vianoce. Zavesíme pančuchy, spievame koledy na Štedrý večer s rodinou a ráno si vymeníme darčeky. Môj manžel má veľkú rodinu, takže celé sviatky sa presúvame z jedného miesta na druhé.

(autorka knihy Zoznam všetkých želaní a Sladké odpuštení)
Milujem vianočné tradície! Popri vianočnom stromčeku, pančuchách, svetielkach, darčekoch a vajcovom likéry, je jednou z mojich najobľúbenejších vianočných tradíc mamina chutná škoricová rolka. V Michigane je chladno a vždy po tom, ako sa vrátime z vianočnej omše s mojou rodinou na Štedrý večer, zapálime si oheň a zjeme ju. O bože... môžem skoro cítiť tú chuť škorice, hrozienok a polevy. Je to úžasné!

(autorka knihy The Beast is an animal)
Moji rodičia nielenže do kostola chodili, oni tam rovno pracovali. Mamina bola organistka a vedúca z zboru a môj otec bol farár. Takže keď som vyrastala, Vianoce boli pracovné sviatky pre moju rodinu. Napriek tomu nám mama pripravila vždy úžasnú večeru a spravila každé sviatky špeciálnymi. Teraz mám svoju vlastnú rodinu a hoci sú naše tradície iné - veľmi do kostola nechodievame a robenie vianočného moriaka mi moc nejde - vždy sa snažím spraviť Vianoce špeciálnymi pre môjho syna. Keď pred troma rokmi zomrela mama, z Vianoc sa vytratila pre mňa radosť. Pôsobili menej špeciálne. Nedávno sa však radosť vrátila a verím, že Vianoce budú tým, čo si z nich spravíme. Nie je správny spôsob ich oslavovania. Môžu byť s priateľmi, rodinou, s deťmi, aj bez detí. Vianoce môžu byť aj len ty a tvoja obľúbená kniha. Pre mňa sú Vianoce o nájdení svojej verzie šťastia a obklopení sa ním. 

(autorka knihy Štatistická láska na prvý pohľad a ďalších) 
Nezáleží na tom, kde sa zrovna na Vianoce nachádzame, moja rodina má niekoľko tradícií, ktoré sa nemenia. Každý Štedrý večer pred spaním pozeráme Život je krásny a potom otvoríme každý po jednom darčeku, čo je vždy ozdoba na stromček. Ráno otvoríme darčeky, dáme si spolu raňajky a rozbalíme pančušky. Potom strávime deň pri spoločenských hrách a starých rodinných filmoch. Najlepšie na celých sviatkoch je, že sme spolu.

(autor knihy Symptoms of being human)
Vyrástol som v Južnej Kalifornii, v USA. Mojou obľúbenou súčasťou Vianoc je stromček. Máme skutočnú borovicu, ktorú ovešáme stovkou ozdôb, ktoré sme za tie roky nazbierali. Zvyčajne sú to darčeky od našich rodičov. Máme klasické ozdoby ako luskáčik, vojačikov na hranie a podobne, ale mám aj kolekciu ozdôb zo Star Wars a Harryho Pottera. Na Vianoce si s rodinou dáme veľkú večeru a niekedy máme rodinný pokerový turnaj.

(autorka série Noční lovci)
S rodinou máme jednoduché tradície, ktoré zväčša zahŕňajú jedlo. Milujeme jesť aj robiť jedlo. Tiež pozeráme klasické vianočné filmy, na Štedrý večer chodíme na vianočnú omšu a ráno otvárame darčeky. Mimochodom, moja rodina pochádza z Ohia. 

(autor kníh Marcelo v skutočnom svete, Irises a ďalších)
Máme vianočný stromček a ráno postupne otvárame darčeky. Teraz žijem v USA, ale vyrastal som v Mexiku, takže sa vždy snažím mať nejaké mexické jedlo na raňajky. Tamales (bravčové alebo kuracie) či vajcia s mexickou klobásou s vianočnými pesničkami v španielčine v pozadí.

(autorka série Deset malých nadechnutí)
Som z Kanady, ale moja mama je Poľka, takže oslavujeme Vianoce už 24. decembra (máme veľkú večeru s rodinou a otvárame darčeky). Teraz, keď som vydatá a mám vlastné deti je pre mňa 25. december viac dôležitý. Len sa tak premávam po dome v pyžame s kávou v ruke, v pozadí hrajú vianočné pesničky a po dome sa šíri vôňa z pečeného moriaka. Asi nerobíme nič špeciálne, ale je to taká naša malá tradícia.

(autorka knihy Daruj mi křídla)
Z Vánoc si nejvíc užívám adventní období, mám ráda výzdobu v obchodech, doma i po městech, takové to těšení se a vánoční atmosféra jsou pro mě tím nejkrásnějším. Štědrý den u nás neprobíhá tak klidně, jak bych si přála, a proto asi ani nemáme žádné zvláštní tradice. Držíme se smaženého kapra a bramborového salátu, večeříme za doprovodu koled a kromě "obvyklých" dárků se u nás pod stromečkem najdou drobnosti třeba "pro toho, kdo sklidil nádobí, pro toho, kdo viděl 'zlaté prasátko'" a podobně. 

(autorka série Džínsový denník a kníh Dievča z minulosti a Ako z románu)
Vianoce u nás vždy znamenajú veľmi silnú špecifickú a nezameniteľnú atmosféru. Máme stredoslovenské Vianoce, stromček zdobíme až 24.12. dopoludnia, zatiaľ čo v kuchyni rozvoniava kyslá kapustnica so smotanou. Chystajú sa vianočné stoly a iné dekorácie, upratuje sa, obedujeme ešte zvyšky z predchádzajúceho dňa a aj to len polievku. Pôst síce nedodržiavame naplno, ale na obede šetríme. Večerať k vyzdobenému stolu ideme okolo piatej, keď vyjde prvá hviezdička. Pod obrsuom mávame pár peniažkov, aby nám počas roka nechýbali. Pred jedlom sa ešte celá rodina postupne vytrácame akože na toaletu a v skutočnosti rozkladáme darčeky pod stromčekom. Nechýbajú koledy a zvonček, na ktorý zazvoní posledný člen domácnosti, ktorý šiel "na wc". Rozkrojíme jabĺčko, aby sme videli, či budeme zdraví, jeme oblátky s medom, chlieb so cesnakom (toho sa neviem dojesť), nakoniec sa dočkáme kapustnice, ktorá v ten deň vždy chutí lepšie, než počas roka. Rybám veľmi neholdujeme, ale zjeme rybie filé so zemiakovým šalátom a na záver opekance s makom. No a takíto plní sa vrháme na darčeky. Ďalšie vianočné dni sa z nich tešíme a oddychujeme. Ja zásadne neexistujem na internete a ignorujem mobil, skvelý relax

(autor série Serafína a čierny plášť)
U nás milujeme Vianoce. Ozdobujeme dom z vnútra aj zvonku, máme veľký stromček, množstvo svetielok, sviečok a darčekov. Príbuzní ostávajú u nás, hlavne sesternice mojich dcér, takže je dom plný dievčat. Pár darčekov otvoríme už na Štedrý večer, takže nám Vianoce začnú ešte pred 25. decembrom. Bývame v Blue Ridge Mountains v západnej časti Severnej Karolíny v USA. 

(autorka knihy Korene hriechu a série Mariotovi dediči)
Vianoce oslavujem s rodinou. Niekedy sme zvykli všetci spolu spievať koledy, hádžeme orechy do rohov, aby sme zahnali psotu, kaprie šupinky si dávame do peňaženky, aby sme v nej vždy mali peniaze. A hlavne sme spolu, pozeráme rozprávky, hráme sa spoločenské hry a samozrejme sa napchávame koláčmi od našej babičky.

(autorka série Ódinovo dítě)
Oslavujem Vianoce doma, väčšinou len ja a moja lepšia polovička, ale po niektoré roky cestujeme na sever k naším rodinám. Nepoužívam veľa vianočných dekorácií, ale milujem vianočné stromčeky! Tie musia byť veľké a štýlové. Posledné tri roky sme mali na vrchu stromčeka havrana v tvare loga na mojich knihách. Fotku posielam v prílohe. Okrem toho sa prispôsobíme. Mimo horúcej čokolády, samozrejme. Musí byť tmavá, hustá a korenistá, odležaná celý deň. Spravená z pravej čistej tmavej Valrhona čokolády a čili. Mňam!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.