piatok 16. decembra 2016

Najlepší autori, ktorých som objavila v roku 2016

Takýto článok som objavila na pár zahraničných blogoch a povedala som si, že je dobrý nápad ukázať vám mojich 5 najobľúbenejších autorov, ktorých som tento rok objavila. (Najprv to malo byť 10, ale potom som zistila, že nemám až taký výber. Takže 5.) Väčšinu som síce poznala už predtým, ale len podľa mena, prípadne som mala ich knihy na Goodreads, ale od nikoho z nich som až do tohoto roka nič nečítala. 
Autori nie sú zoradení v žiadnom konkrétnom poradí. Okrem toho prvého, samozrejme. 

1. Adam Silvera
Bezkonkurenčne najlepší autor, ktorého som tento rok objavila. Jeho štýl písania je dokonalý. Nemôžem uveriť, ako dlho som mala jeho knihu More happy than not na wishliste bez toho, aby som si ju zohnala. Okrem tejto knihy som mala to šťastie prečítať aj jeho ďalšiu knihu, ktorá vychádza až o mesiac - History is all you left me. Myslím, že sa mi ešte nestalo, aby som niekedy mala vo svojej TOP 5 najlepších kníh roka dve knihy od jedného autora, ale Adamovi sa to podarilo. Navyše je on ako človek úžasný a strašne by som ho chcela raz stretnúť osobne.


2. Patrick Ness
Aj od tohoto autora som čítala tento rok dve knihy. Len s tým rozdieľom, že jedna bola dokonalá a druhá sa mi absolútne nepáčila. Nevadí, rozhodla som sa ignorovať fakt, že som čítala My ostatní tu len tak žijeme a sústrediť sa len na dokonalosť knihy Sedem minút po polnoci. Pretože tá je jednoznačne jednou z najlepších kníh, čo som kedy čítala a veľmi rada sa k nej niekedy vrátim. A teším sa na film. Pokiaľ ste tú knihu nečítali, jednoznačne by ste mali. Ja sa teraz teším na jeho ďalšiu knihu Niečo viac.


Erika Johansen
Prvý diel Kráľovnej Tearlingu som mala doma vyše polroka. Nie a nie sa k nej dokopať. Tak som si vypýtala na recenziu druhý diel. Že nech mám motiváciu. Po pár mesiacoch som to oľutovala, pretože ani do jednej sa mi nechcelo pustiť. Ale bolo to na recenziu, tak som musela. Asi 70 strán som umierala, neznášala tú knihu, pretože bola brutálne nudná a keby nemusím zrecenzovať dvojku, skončím s ňou. Ale po tých 70 stranách je to neskutočná pecka a ja som bola veľmi rada, že mám po ruke pokračovanie. (Ktoré bolo na začiatku zas nudné a potom sa to opäť rozbehlo). Neviem sa dočkať Osudu Tearlingu.


Lucie Huková
K jej knihe Daruj mi křídla som sa dostala úplnou náhodou. Vlastne je to jediná autorka z tohoto zoznamu, ktorú som reálne spoznala tento rok. Každopádne, je bola vynikajúca. Luciin štýl bol podobný, ako má Arvari a všetci viete ako zbožňujem jej Radečka. (A tie zvyšné knihy.) Křídla boli podobne vtipné a skvelé a ja som ich zhltla okamžite. Ďalšia kniha, ku ktorej sa rada niekedy vrátim (a strašne by som chcela, aby vyšla aj vo fyzickej podobe). Dúfam, že Lucka nepíše časom niečo ďalšie.


Ellen DeGeneres
To nevadí, že to nie je prioritne autorka, áno?! Čítala som tento rok jej Seriously... I´m kidding a Ellen si jednoznačne zaslúži miesto na tomto zozname, lebo tá kniha bola dokonalá. Už dávno som sa pri nejakej knihe tak veľmi nenasmiala. Píše rovnako úžasne a vtipne ako rozpráva. Rozhodne odporúčam.


A ešte zoznam všetkých ostatných autorov, ktorých som tento rok čítala prvýkrát. Zvýraznila som tých, od ktorých by som si určite chcela ešte niečo prečítať,
Julian Barnes, Tania del Rio, Doris Lessing, A. G. Howard, Bryce Moore, L. Frank Baum, Chris Colfer, Mia Sheridan, Anna Todd, Meredith Russo, Elle Kennedy, Vladimíra Šebová, Derek Landy, Mark Twain, Chuck Palahnuik, Jack London, Garth Nix, Leila Sales. Nicola Yoon, Courtney Cole, Thomas Hardy, Amie Kaufman, Jay Kristoff, Teresa Mummert, Ivica Ďuricová, Annabel Pitcher, Jaako Ahonen, Francesca Zappia, Harper Lee, Lena Dunham.

Ako tak pozerám, prečítala som pomerne dosť nových autorov, takže je celkom smutné, že som nevedela spraviť TOP 10...

A akých najlepších autorov ste čítali tento rok prvýkrát vy? :)

6 komentárov:

  1. Super článok! Veľa z týchto autorov nepoznám, ale rada sa zoznámim a niečo si od nich prečítam... ja som tento rok objavila Camillu Läckberg - píše severské krimi, ale takým zaujímavým psychologickým štýlom a jej Morská panna ma dostala.


    Zvláštne dievča
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O tej autorke som už počula, ale taký žáner veľmi nečítam. Možno raz.
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Skvelý článok. Na tú knihu od Ellen by som sa rozhodne mala pozrieť.
    Ja som tento rok spoznala kopec autorov, ktorý už sú medzi čitateľmi preslávení a najviac ma asi oslovili Marissa Meyer a Colleen Hoover.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha od Ellen bola fakt vtipná, odporúčam :)
      Obe tieto autorky sú fantastické, patria k mojim najobľúbenejším, ich knihy pridávam do wishlistu automaticky, takže som rada, že sa páčia aj tebe :)

      Odstrániť
  3. Za rok 2016 jsem přečetla spousty nových autorů, nejvíce mě však asi oslovili a překvapili C. S. Pacat, Jonathan Safran Foer, Stephen Chbosky a Carol Rifka Brunt. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Stephen Chbosky a Carol Rifka Brunt sú skvelí, knihy od oboch sa mi veľmi páčili. A Captive prince si chcem veľmi prečítať :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.