streda 24. júna 2015

The Duff (Kody Keplinger)

Séria - The Duff
Diel - 1/2
Vydavateľstvo - Poppy
Rok vydania - 2011
Väzba - paperback
Počet strán - 280

Anotácia
Seventeen-year-old Bianca Piper may not be the prettiest girl in her high school, but she has a loyal group of friends, a biting wit, and a spot-on BS detector. She's also way too smart to fall for the charms of man-slut and slimy school hottie Wesley Rush, who calls Bianca the Duff--the designated ugly fat friend--of her crew.
But things aren't so great at home and Bianca, desperate for a distraction, ends up kissing Wesley. Worse, she likes it. Eager for escape, Bianca throws herself into a closeted enemies-with-benefits relationship with him.
Until it all goes horribly awry. It turns out Wesley isn't such a bad listener, and his life is pretty screwed up, too. Suddenly Bianca realizes with absolute horror that she's falling for the guy she thought she hated more than anyone.

***

Nemám šajnu, kedy som si túto knihu pridala na Goodreads do svojho to-read listu. Ani prečo tam, dopekla, ostala, po tých x vyradeniach. Nie je to typ knihy, po akej obvykle siahnem a už len tá anotácia sa skladá z neuveriteľného množstva klišé. 
Takže čo by na takej knihe mohlo byť dobré? Hmm... 

Pri prvej strane som si bola istá, že pri knihe veľmi dlho nevydržím. Pred koncom prvej kapitoly som sa do knihy poriadne začítala. Kniha bola naozaj dobre a pútavo napísaná a rýchlo do seba čitateľa vtiahne. A strašne rýchlo sa číta. Niežeby som knihu do seba vtiahla hneď. Obnášalo to ešte niekoľkodňovú krízu, kedy sa mi fakt nechcelo a ostala som zaseknutá na necelých 50 stranách. Ale potom som si k tomu sadla a za jeden večer bolo po knihe. 

Prvým prekvapením v tejto knihe je Bianca. Čo som sa s hlavnými hrdinkami stretla v iných podobných knihách, jednalo sa väčšinou o naivné hlupane. Bianca bola inteligentná, cynická a nenechala si skákať po hlave. Rýchlo som si ju obľúbila. 
Druhým prekvapením bol Wesley. Zvyčajne to býva tak, že len jeden z dvojice je znesiteľný či hodný obľúbenia. Napriek faktu, že Wesleyho som dlho nevnímala ako samostatnú postavu, ale ako polovicu celku, ktorý tvoril s Biancou. A keď sme už pri tom, naozaj to tak bolo. 
Tretím prekvapením bol ich vzťah. Ja na romantické vecičky moc nie som, ale toto bol taký skvelý hate-love vzťah. Bolo to divné, ale bolo to fajn. Viac než fajn. Mali medzi sebou obrovskú chémiu, strašne im to fungovalo a hrozne sa mi spolu páčili. 

Táto kniha má naozaj jednoduchú angličtinu, ktorú zvládne aj začiatočník, takže nečakajte zbytočne na preklad (aj tak nebude taký dobrý ako originál) a prečítajte si to. Ja si vlastne nemyslím, že by si ma kniha získala tak veľmi aj v preklade. Už len kvôli prezývke Duffy, z ktorou preklad spraví bohviečo. Takto to bola veľmi milá, zlatá a vtipná knižka, pri ktorej som sa musela škeriť. Je to skvelá oddychovka, ktorá za to prečítanie rozhodne stojí. je pre mňa vlastne celá obrovským prekvapením. Áno, bolo to idealistické a v podstate to bola blbosť plná neuveriteľného klišé. Ale bola to nesmierne skvelo čítajúca sa blbosť a fungovalo to aj napriek tomu klišé. Výnimočný prípad. Čím viac som čítala, tým viac som sa do nej zamilovávala. Málokedy sa stane, že ma zaujme podobný typ knihy, ale tejto sa to podarilo (vlastne ani netuším ako a prečo), ale môžem vám ju s čistým svedomím odporúčať. Takže keď vám to hovorím ja... Prečítajte si to! 


11 komentárov:

  1. Já jsem viděla film, který se mi moc líbil. Určitě si knihu přečtu. :) Skvělá recenze! :)
    http://readingwithlu.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa film neláka, pretože vôbec nie je podľa knihy. Udržala sa tam len idea Duff, ale tak nejako mi stačili trailery, aby som videla, že je to naozaj diametrálne odlišné. A Biancu si kaziť nebudem :D

      Odstrániť
  2. Úplne so všetkým súhlasím. A premýšľam, že toto leto by som si mohla dať aj re-reading, ak mi teda na to pri ostatných knihách zostane čas. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To by si mohla. Hoci netuším, či ja sama si niekedy ten re-reading dám. Asi skôr nie, ale aj tak to bolo super :3

      Odstrániť
  3. Ja neverím, my sme sa zhodli ! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všetko je raz po prvýkrát... A pravdepodobne na dlhú dobu aj posledný :D

      Odstrániť
  4. Zatiaľ sa nechystám, pozrela som si ale film, ktorý sa mi ale dosť páčil 8) Nemám čas ešte aj na toto 8D V is for Virgin nie som schopná dočítať, ani to neviem či sa k tomu vrátim 8(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na film sa radšej nechystám :D Ale kniha bola super.

      Odstrániť
  5. Viděla jsem zatím film, který se mi hodně líbil...:) plánuji si pořídit někdy v dohledné době aj knihu, ikdyž pořád doufám, že třeba jednou vyjde v CZ

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Plán: dať si re-reading. Drž palce.:D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.