sobota 20. júna 2015

Morantologie (Caitlin Moran)

Originálny názov - Moranthology
Vydavateľstvo - Host
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 300

Anotácia
Morantologie — to nejlepší z Caitlin Moranové v historicky první sbírce jejích sloupků. V knize Jak být ženou jsem se omezila na jediné téma: ženy. Jejich vlasy, jejich boty a jejich pobláznění Aslanem z filmu Lev, čarodějnice a skříň (o němž vím, že je univerzální).
Ale! Ve své nové knize Morantologie — jak název napovídá — jsem se osvobodila, abych mohla řešit zbytek světa: Krotitele duchů, Twitter, kofein, záchvaty paniky, vzpomínkovou bohoslužbu za Michaela Jacksona, měšťáckou závislost na marihuaně, opíjení, Panství Downton, pandy, svoji vlastní tragickou předčasnou smrt a opakovaná selhání ve snaze kohokoliv přimět, aby používal přezdívku, kterou jsem si sama vymyslela. 
Jdu do erotického klubu s Lady Gaga, brečím na kytaře Paula McCartneyho, opíjím se s Kylie, čichám k polštáři Sherlocka Holmese na Baker Street 221b, píšu nekrolog Amy Winehouse, na Downing Street přijdu pozdě ke Gordonu Brownovi, David Cameron mě drze odbyde na zahradní párty — i když to bude asi proto, že jsem ho nazvala robotem C3PO vyrobeným ze šunky. A ve volném čase — mezi kocovinami — řečním o sociálním státu, zavírání knihoven a chudobě jako nějaký béčkový Dickens nebo Orwell, ale s kozama.

***

Táto kniha ma hrozne zaujala už keď vychádzala. Strašne ma lákala a ja som ju veľmi, veľmi chcela. Anotácia je napísaná skvelo, hneď ma na knihu nalákala a tak to má byť, nie? 

Počas čítania som sa zrejme zamilovala. Do autorky. Jej prvá kniha (respektíve prvá kniha, ktorú som od nej čítala) mi jasne ukázala, že je to fantastická ženská so skvelými názormi, vkusom a ešte lepším štýlom písania. Takisto som konečne dostala odpoveď na otázku, že keby som si mohla s niekym vymeniť život, kto by to bol. 
Ona. 
Veď tá sa rozprávala s Davidom Tennantom či Benedictom Cumberbatchom (a Lady Gagou, Keithom Richardsom či Paulom McCartneym. Ale tí ma netrápia). Pri jej kapitole o Doctorovi Who, o tom ako navštívila štúdio a robila rozhovor s Davidom som umierala závisťou. Okrem Doctora tiež zbožňovala Sherlocka. A sme späť pri tom jej skvelom vkuse. Nie, vôbec som v deň, kedy som začínala čítať túto knihu nepozerala tak ôsmykrát Day of the Doctor. A tak piaty Sign of Three.
A áno, autorka má pravdu. Tie dva seriály si navzájom konkurujú tak veľmi, že sa pravdepodobne nikdy nerozhodnem, ktorý mám radšej, Oba sú najlepšie seriály ever!
Ešte aj Queer as folk spomínala minimálne dvakrát! 
Strašne by som ju raz chcela stretnúť a pokecať s ňou. Som si istá, že by to bol úžasný zážitok. Máme toho toľko spoločného....
A ak by som raz písala minimálne z polovice tak dobre ako ona, bola by som happy. 

,,Jakých rozkošných výstřednosti sis na mně všiml?"
,,...Jíš často jogurt."

Autorka píše skvelo, pútavo a s veľkou dávkou humoru. Vie si vystreliť zo všetkých vrátane seba. Mnohokrát som sa pri knihe nahlas smiala a to aj na verejnosti. Ľudia sa museli na mne baviť, ale to mi neprekážalo. Ja som sa bavila viac. Oveľa. 
Knihu som si užila. Veľmi. Je pravda, že niektoré tie články boli trochu nudnejšie. Negatívom bola aj neaktuálnosť článkov. Väčšina bola nadčasová, ale našli sa aj tie, ktoré sa viazali na istú udalosť. Tie bolo zbytočné dávať do knihy. Pretože načo je mne - o štyri roky neskôr - priebeh kráľovskej svadby? Bol síce napísaný skvelo ako všetko ostatné, ale veľa mi nedal. 
Opakom toho boli trebárs recenzie na Sherlocka, článok o transexuáloch, homosexuálnom pristávaní na Mesiaci, courách v MTV, či gentlemanských návykoch. Sherlock sa mi páčil jednoducho preto, že to bol Sherlock a tie ostatné patria k mojim najobľúbenejším, pretože boli napísané geniálne. Plné trefných poznámok. 
Ja vám túto knihu všetkým odporúčam, snáď sa pobavíte aspoň tak dobre ako ja. A ja mám jednoznačne v pláne si prečítať od Caitlin aj tie ostatné knihy. Som si istá, že budú taktiež stáť za to.

No a tentorkrát musia byť aj ukážky! 
(z kapitoly Ocenila bych trochu kavalírskeho chování - díky chlapi)
Hlavní argument odporců zní, že se za tímto přístupem skrývá předpoklad, že jsou ženy slabé. Pokud se například muž v metru postaví a nabídne místo k sezení ženě, v podstatě tím podle nich vyjadřuje: ,,Madam, domnívam se, že právě masivně menstruujete a mohla byste každou chvíli omdlít, pokud si nesednete. To by mohlo způsobit zdržení této soupravy metra a tím pádem těžkosti pro nás normální, nemenstruujíci lidi. Jménem všech, ktrří spěchají, vám proto přenechávam své sedadlo, neboť nedopustím, abychom za caši tělesnou indispozici pykali my všichni."

(z kapitoly Homosexuální přistání na Měsíci
Mezi návrhy na homosexuální přistání na Měsíci, které na Twitteru padly, byl také seriál Queer as folk z roku 1999 a kapitán Jack líbající Doktora v seriálu Pán času z roku 2008 - oba shodou okolností napsal Russell T. Davies. První jmenovaný seriál se mezi návrhy objevil proto, že v dobé svého premiérového vysílání to byl první takový pořad ze života gayů a vzbudil naprostý a neskrývaný rozruch. Scéna s polibkem v Pánovi času byla naproti tomu přelomová právě tím, že nezpůsobila pobouření naprosto žádné. Přitom oba seriály od sebe dělí pouhých devět let. To bych rozhodně nazvala dalším velkým krokem pro lidstvo.
(Moja poznámka: Úprimne dúfam, že chybu spravila prekladateľka, nie autorka. Spomínaná scéna v Doctorovi bola už v roku 2005 v diely The Parting of the Ways.) 


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy
Vy si ju môžete objednať TU.

Kam ďalej?

2 komentáre:

  1. Fantastické, že si nadšená z Morantologie. Jak být ženou ťa bude baviť tiež. Ja sa už teším na Jak stvořit dívku, HOST by to mal vydať ešte tento rok. Ten jej humor mi už chýba :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jak být ženou by som si tiež chcela prečítať. A na Jak stvořir dívku sa veľmi teším :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.