pondelok 30. decembra 2013

Risknem to s punkerom (Enja Rúčková)

Vydavateľstvo - Motýľ
Rok vydania - 2011
Väzba - pevná
Počet strán - 272

Anotácia
Maturantka Tina má pocit, že jej život uviazol na mŕtvom bode. Pociťuje potrebu zažiť niečo nevšedné, a tak sa ocitne na koncerte punkrockovej kapely. V chalanovi, ktorý sedí za bicími, spozná svojho bývalého suseda. Vrátil sa po dvoch rokoch z cudziny, pričom to pred všetkými známymi veľmi úspešne zatajil. K Tine je však od samého začiatku úprimný, neskrýva pred ňou svoje vlastné pocity. Vyvracia jej mienku o sebe aj o tom, v čo doteraz verila. Obracia jej svet hore nohami, otvára jej nový obzor, vťahuje ju do víru punkovej energie a slobody. Prináša so sebou závan čerstvého vzduchu, no na druhej strane aj riziko a nebezpečenstvo. Je teda iba na Tine, či sa rozhodne stiahnuť do kúta alebo sa poddá svojmu srdcu. Bude v jej prípade platiť, že risk je zisk?

Obálka
Tá sa mi veľmi páči. Vážne. Ako celok je to perfektné. Detailne... Nuž, tá flitrová sukňa je podľa mňa prehnaná, ale dokopy to vypadá fakt dobre, tak sa niet čo sťažovať :D

Postavy

Väčšinou mám rada, keď sa nejaká postava volá ako ja. Tu som z toho taká nadšená nebola. A ani som s Tinou nemala nič spoločné. Tak v prvom rade najprv chodila s Robom. Bola s ním dva roky, nespali spolu, lebo ona nechcela a on to od nej stále chcel. Ona ho nemala rada, hnusili sa jej jeho dotyky, robila všetko pre to, aby sa jej nedotýkal, jeho prítomnosť trpela. A prečo? Aby nebola sama? Len preto, aby s niekym chodila? No vážne, čo z toho mala? Bola proste hlúpa. A na môj vkus aj veľmi dobrá, čistá, nevinná. V každom videla len to dobré, bola naivná... 
Džony sa mi páčil predovšetkým zo začiatku. Zdalo sa, že je to presne ten typ chalana, akých si vždy obľúbim. Potom však začal byť nervný, žiarlivý, náladový a liezol mi na nervy. A mal voči Tine až prehnané ochranárske sklony. A ťažkú minulosť, pretože ho otec bil. Keď nad tým tak premýšľam, tak mal pár vecí spoločných s istým pánom Greyom. Čo bol možno dôvod, prečo napriek všetkému mal čosi do seba. (Ešte keby sa jeho meno nepísalo foneticky by bolo moc fajn. To proste neznášam. Dosť ma to irituje).

Rob sa mi absolútne nepáčil. Vôbec neviem, čo na ňom Tina videla. A vôbec, čo na takýchto chalanoch vidia baby všeobecne? Ide mu len o sex a o to, aby mal čo najlepšie telo. Samozrejme IQ na bode mrazu.
Skvelí boli ale všetci Džonyho spoluhráči z kapely, tých som si moc obľúbila, skvelá banda. Zvlášť Mišo.
Zuzka, Tinina kamarátka, spravila veľa chýb. Nebola dokonalá, ale to, čo jej potom spravili si proste nezaslúžila. A Mirka bola fajn baba.

Môj názor
Táto kniha ma lákala už dávno. Preto som jej v tej knižnici akosi neodolala. Od autorky som už kedysi čítala Čo koho do toho, ale už ani neviem o čom to bolo, tak ma to asi moc nezaujalo. Táto kniha mi však pripomínala Punkovú princeznú, ktorá patrí k mojim najobľúbenejším knihám, tak som si povedala, že to skúsim.

Začiatok ma veľmi bavil. Hneď ma to vtrhlo do príbehu, potom to začalo tak akosi viaznuť. Potom ma to už tak nechytilo.

Autorka občas riešila a opisovala úplné zbytočnosti. Neviem ako vás, ale mňa proste nezaujíma, akú značku cigariet fajčí tá alebo oná postava. No a ešte to. Keby tam vkuse všetci nefajčili, nechľastali a všetko to, by bolo moc fajn. V takej polke knihy som už mala pocit, že to už ani o inom nie je. Liezlo mi to na nervy. Vadí mi to aj v reálnom svete, nemám chuť o tom ešte aj čítať.
A tiež podľa mňa úplne nevystihla slang dnešnej mládeže. Práveže to bolo ešte dosť prikrášlené.
Ale naštvala ma proste táto veta: V tej chvíli by nebolo ani jednému z nich napadlo, že o desať dní už budú rozídení. To ako vážne? Napísať takúto vetu? Tak prezrádzať dopredu? Haló, spoilers! Toto tam proste autorka dať nemala, ja takéto veci proste neznášam.
Celkovo to nebolo nič svetoborné, ale zas fajn oddychovka, pri ktorej ani netreba premýšľať.



9 komentárov:

  1. Zaujímavé :D.. aj som si ju chcela kúpiť, ale vždy som odolala.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi dávno som už túto knižku čítala, zaujala ma obálkou a tým, že punkerstvo ma nikdy nelákalo, no odporúčali mi knihu, tak som si ju zobrala z knižnice, keď som ju uvidela 8) Neskôr som čítala aj Punkovú princeznú, lebo táto knižka sa mi páčila 8) Spätne, keď si na ňu spomeniem, tak si nepamätám všetko a teraz by mi určité veci viac vadili, ale vtedy sa mi naozaj páčila, taká milá slovenská oddychovka, do ktorej som sa vedela vžiť, aj keď by som neurobila vždy to isté, čo Tina. Ešte raz ju však asi čítať nebudem, od autorky by som si ale chcela prečítať aj iné diela, lebo jej štýl sa mi páčil 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj ja ju už dlhšie obzerám, minule som ju aj videla v knižnici no stále neviem. O punkovej princeznej som počula samé dobré ohlasy, do tej sa pustím asi skôr :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ale áno, autori to robia, že niečo prezradia skôr a táto veta je úplné nič napr. oproti knihe Zlodejka kníh. Tam vieš celý koniec už v strede knihy, lebo ti to autor prezradí a aj tak (alebo práve preto) je to najlepšia kniha, akú som kedy čítala.

    Píšeš, že hlavná postava je príliš dobrá, čistá, nevinná a to sa ti nepáčilo. Ale potom ďalej v texte sa ti nepáčilo ani typické správanie sa mládeže (alkohol, cigarety a pod), tak teraz neviem, čo si mám myslieť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tú som nečítala a ani sa nechystám :D Len to proste nemám rada :)
      No to vieš, z jedného extrému do druhého :D

      Odstrániť
  5. ja túto autorku zbožnujem ked sa objavi jej najnovisa kniha vzdy ju musim mat
    podla mna je to 2.najlepšia spisovatelka po Zuzke Šulajovej
    síce sú všetky jej knihy podobné že chalan do ktorého sa zamiluje hrdinka su grázli čo nemali najlepšiu minulosti sa neopakuje a to fajčenie a tak viac sa nájde takej mládeže ako tej normálnej ktorá nič neokúsila
    a spoiler dobredu niekedy nuti aby si citala dalej nie? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Okrem Mariotovcov som asi nič od slovenských autorov/autoriek nečítala, čo je škoda, lebo toto vyzerá fajn :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.