streda 18. marca 2015

Barva kouzel (Terry Pratchett)

Originálny názov - The Colour of Magic
Séria - Úžasná Zeměplocha
Diel - 1/41 (diely na seba nenadväzujú)
Vydavateľstvo - Talpress
Rok vydania - 1993 
Väzba - paperback
Počet strán - 230

Anotácia
Ve světě, který leží na krunýři obrovské želvy, se vydává na cestu rozverná, temperamentní a neuvěřitelně výstřední výprava. Setkáte se s lakomým a naprosto neschopným čarodějem Mrakoplašem, naivním turistou Dvoukvítkem, jehož Zavazadlo za ním běhá jako pes na stovce malých nožiček, s draky, kteří existují pokud na ně opravdu věříte, a samozřejmě dojdete až na okraj této podivné planety.

***

Náš kapitán se už kdysi dávno rozhodl, že si získa nesmrtelnost jednoduše tím, že neumře. 

Už veľmi dlho som sa chcela pustiť do nejakej Zeměplochy. Odporúčalo mi ju už množstvo ľudí, vraj je úplne skvelá, vtipná a proste to mám prečítať. Sama som bola veľmi zvedavá a Dobré znamení, ktoré autor napísal spolu s Neilom Gaimanom sa mi páčili. Takže vo štvrtok, keď svet obletela správa, že Terry zomrel, tak som si povedala, že keď dočítam Adaptáciu, tak sa okamžite pustím do tohoto. Na jeho pamiatku som sa rozhodla prečítať svoju prvú Zeměplochu.
A som naozaj rada, že som sa k tomu konečne dostala.

,,Jestli vás zabijeme? Ano, samozřejmě. Jaké by to bylo obětování, kdyby oběť zůstala naživu?"

Postavy boli perfektné. Mrakoplaš a Dvoukvítek boli skvelá dvojka, neskutočne podarená. Užívala som si ich. Dvoukvítek bol zlatý, bezstarostný, veď všetko bude ako má byť a on to neovplyvní. Mrakoplaš zas medzi nimi dvomi predstavoval hlas rozumu, hoci nie som si veľmi istá, nakoľko je to výstižné :D
Smrť bol tiež úžasným akurát škoda, že ho nebolo viac tu. 


,,Mohl byste mne zavést do hotelu, hostince, noclehárny, penzionu, ubytovny, karavanseraje?"
,,Cože? Tam všude chcete?" 
,,?" řekl cizinec.

Už prvá veta ukáže, že autor píše úplne geniálne. Potom prológ. A samozrejme, zvyšok knihy. Čo však nemusí nutne znamenať, že vám jeho štýl sadne, určite nie je pre každého. Pripomína Stopárovho sprievodcu galaxiou.
Mne však sadol. Ja som sa veľmi bavila. Bolo to vtipné, šialené, absurdné a ešte raz vtipné a šialené. Sem-tam som sa trochu strácala, autor skákal s jednej veci na druhú... ale svojim spôsobom to dávalo zmysel. Len si človek musí zvyknúť. Niekedy som mala dojem, že používal náhodný generátor slov.

,,Nakonec prostě slítnem z Vokraje!"
,,Nemůžeme s tím něco udělat?"
,,Ne!"
,, No, tak potom nevidím důvod, proč bychom měli propadat panice."

Mnohí neodporúčajú začínať touto knihou. Vraj to nie je ešte úplne autorov štýl. No uvidíme, aké budú tie ďalšie, ja som s touto veľmi spokojná. 
Jedinou "chybou" tejto knihy je to, že sa mi čítala trošku pomalšie. Nie som zvyknutá na jeho štýl, musela som čítať poriadne a dávať pozor, aby mi nič neuniklo. Samozrejme, že uniklo. Ale potom som sa k tomu dostala. Ale nevadilo mi to veľmi. Aspoň som sa toho nezbavila prirýchlo.
Takže, jeden diel za mnou, ostáva 40. Netuším, či sa časom dostanem ku všetkým, ale rozhodne mám v pláne prečítať nejaké ďalšie. Aspoň tie s Mrakoplašom a Smrťom. 
Pretože toto bolo proste... úžasné. 


Kam ďalej? 

10 komentárov:

  1. (Díly na sebe navazují. Tedy... podle toho složitého schématu, který se dá vygooglit. :D)
    Moje první Zeměplocha byl Klobouk s oblohou. Nezkoušet, Barva kouzel je podle mě mnohem lepší začátek, protože vysvětlí, uvede... A pak je boží Mort. I když je pravda, že jsem toho moc nečetla, snad se někdy dostanu k tomu, abych Zeměplochu přečetla celou. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak isté diely. Ale nie všetky :D Na Morta sa fakt teším :D

      Odstrániť
    2. Díly na sebe možná navazujou, ale povětšinou jen volně. Já většinu série přečetla značně náhodným stylem (je to volný v knihovně = beru to) a chápala jsem perfektně. Moje první Zeměplocha byla Lehké fantastično, který bez Barvy kouzel pořádně nedává smysl, a chytla jsem se. =D Pak jsem mezi prvníma četla Morta, Pyramidy (ty jsem si musela koupit, v knihovně furt nebyly, ale kamarádka mi je velmi intenzivně doporučovala), Čaroprávnost, tuším... A pak už jsem nějak ztratila přehled. =D

      Odstrániť
    3. Ja tiež pochybujem, že sa k tomu dostanem nejako rad za radom, takže to bude tiež veľmi voľné, no :D

      Odstrániť
  2. Vypadá to jako pořádná dávka fantazie, kniha vhodná na četbu před spaním :) Určitě si ji někdy přečtu :) Děkuji za pěknou recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ťa navnadila, stojí za to :) Nemáš začo :)

      Odstrániť
  3. Mrakoplaš představoval hlas rozumu :D:D to se mi líbí...Já si pamatuju, že první dvě knihy jsem taky četla pomaleji, hodně pomaleji, on ten styl je tam vážně trošku jiný, ale potom každý díl jsem už zhltala většinou za dva dny, prostě vždycky hrozně rychle, přijde mi, že se ten styl tak nějak uvolní, přestane na to tak tlačit a přitom pořád užívá úžasná slova a narážky a ironie, humor, atd. pořád je to úžasná šílenost... jsem moc ráda, že se ti kniha tak moc líbila, Zeměplochu miluji :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uznávam, že tá veta je divná :D Ale pri Dvoukvítkovi? Ukážkový hlas rozumu :D

      Odstrániť
  4. Já si vzpomínám, že Barvou kouzel jsem se prokousávala neskutečně dlouho. Ale je to přesně z toho důvodu, co jsem ti už říkala asi stokrát. Byla jsem tehdy už moc zvyklá na styl těch následujících Zeměploch a tohle prostě ještě nebylo vůbec ono. Každopádně, pokud se vrhneš na ty další, tam už ty stránky lítají takovým způsobem, že když máš čas, zhltneš pětisetstránkovou knížku za den a půl... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to sa teším. Aspoň mi to nezaberie veľa času :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.