streda 12. júla 2017

Príbeh, ktorý je proste NeObyčajný

Autor – V.E. Schwab
Originálny názov – Vicious
Séria – NeObyčejní
Diel – 1/3?
Vydavateľstvo – Argo
Rok vydania – 2017
Počet strán - 363
Hodnotenie na Goodreads – 4,25/ 27 290

Anotácia
Skvělý příběh o ctižádosti, žárlivosti, touze a nadpřirozené moci… Victor a Eli, dva samotáři, kteří se poznali na studiích, brzy zjistí, že je pojí společná vášeň k nebezpečí a zážitkům blízkým smrti a také že při vhodných příležitostech dokážou dobře rozvíjet své mimořádné schopnosti, dokud se jim jejich odvaha nevymkne z rukou. Victor po deseti letech utíká z vězení a za pomoci mladé dívky hledá svého dávného kamaráda, zatímco Eli pokračuje ve své misi zbavit se všech dalších nadpřirozených bytostí až na svou tajemnou a nepřemožitelnou pomocnici. Oba poháněni vzpomínkou na zradu a prohru jsou k nezastavení, ale kdo nakonec vyvázne se zdravou kůží? V Neobyčejných autorka přichází s drsným komiksově laděným příběhem, který vás zavede do světa, kde získaná nadpřirozená moc nemusí nutně vést k hrdinství a kde se na spojenectví příliš nehraje. Budete svědky fascinující charakterové studie, která vás donutí přemýšlet o tom, co znamená být hrdinou nebo zločincem, a zda je mezi nimi nějaký jasně definovatelný rozdíl.

***

Najprv si zhrňme môj vzťah ku knihám V.E. Schwab. Ako prvý som čítala Archív. Vôbec sa mi nepáčil. Potom som čítala Divokú píseň, z ktorej som bola nadšená (kde mám druhý diel?). A potom Temnejší tvář mágie, čo bolo tak medzi a čakala som viac. O tejto knihe som počula samé dobré veci a tak som sa nechala nahovoriť. A lepšie som urobiť nemohla.

Stačili mi tri kapitoly k tomu, aby som sa nechala úplne pohltiť a prepadla som tomu príbehu. Autorka vie presne odhadnúť, v akom množstve má dávkovať informácie, aby bol čitateľ stále v napätí. Množstvo tajomstiev, ktoré chcete odhaliť. Od začiatku som bola v stave: Wow, to som nečakala! Ja som od malička strašne zvedavá a táto kniha moju zvedavosť iba podporovala. Strašne ma zaujímalo, čo z toho bude. Napínavé, zaujímavé. Skvelé. 
Kniha sleduje niekoľko časových línií. Tie dve hlavné sú Pred dvoma dňami/Súčasnosť a Pred 10 rokmi. Tie zvyšné na už nadväzovali na tieto. Nemusíte sa ale báť, že by ste v udalostiach mali chaos a miešalo by sa vám to. Na to je Victoria moc schopná spisovateľka.

A potom sú tu postavy. Victora som od začiatku milovala. Viac k tomu nemám asi čo povedať, len že je to úžasná postava. Zato Eliho z hĺbky srdca neznášala. Je to presne taký typ postavy, čo neznášam. Myslí si o sebe, že má patent na múdrosť a hlavne na to, čo je správne. Ten typ postavy, čo si myslí, že koná dobro, že je jediný nepoškvrnený, zatiaľ čo ostatní sú všetci skazení. Ja mám radšej takých "klasických záporákov". Tento mi pripomínal toho idiota, čo bude záporákom v Doctorovi Strangovi 2. Proste fuj. Milovala som ale ten ich hate-love vzťah.
A Serenu som tiež nemala rada. Ale musím uznať, že som chápala, prečo robí to, čo robila a priznávam, že by som sa asi často zachovala rovnako. Alebo podobne. Rozhodne by mi však nevadilo mať jej schopnosť. 
Táto kniha stiera akékoľvek hranice medzi dobrom a zlom. Každý proste robí to, čo verí, že musí spraviť a nie sú tu žiadne čierno-biele postavy.

Výhoda tejto knihy je, že v nej nie je romantika a tak nemusíte čakať žiadne sladké rečičky a podobne. Nič proti romantike, ale je osviežujúce čítať niečo, kde nie je. 
Ďalšou výhodou je, že ak nemáte radi série, túto knihu môžete čítať samostatne, je úplne ukončená. Autorka to však od začiatku plánovala ako trilógiu (aj keď na Goodreads sú diely zatiaľ dva), nevedela však, ako ju ľudia príjmu. Toto bola totiž jej prvá kniha určená dospelému publiku. A tak medzitým napísala celú sériu Temnejší tvář magie... a konečne sa vracia k napísaniu pokračovania tejto knihy. A keďže to bol jej plán od začiatku, predpokladám, že sa nemusíme báť, že by ďalšie knihy boli len umelé naťahovanie príbehu pre peniaze. 
V podstate by som povedala, že jedinou "chybou" tejto knihy je, že Argo nenechalo tú peknú oranžovú obálku a kúpilo túto. Táto sa mi totižto vôbec nepáčim.
Vyhlasujem toto za najlepšiu autorkinu knihu a všetky knihy s ľuďmi s nadprirodzenými schopnosťami sa môžu ísť niekam strčiť. Určite odporúčam! A hoci som spokojná s koncom, rozhodne si nenechám utiecť ďalšie diely. Prosím si viac Victora! 


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Môžete si ju objednať napríklad TU.

Kam ďalej?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.