sobota 8. júla 2017

Knižné zhrnutie - jún

Posledné dni som blog dosť zanedbávala. Teda, až taká hrôza to nie je, niekedy nič nepridám aj dva týždne, nie že štyri dni. Lenže vtedy zvyčajne nemám čo pridávať. Nechce sa mi písať recenzie na knihy, ktoré recenzákmi nie sú, takže nemusím mať výčitky, že by som mala napísať články. Teraz som sa chystala na toto, chcem nafotiť Kúzelnú knihovníčku a čaká ma recenzia na Hypersomniu. A keď dočítam Neobyčejných od V.E. Schwab, tak aj to. (Spoiler: Milujem tú knihu.) Nehovoriac o množstve nápadov, čo mám v konceptoch. 
Dôvodom, prečo sa mi nechcelo blogovať, aj keď som mala čo, je Blogtour, ktorý opäť organizujú tri české blogerky. A ja mám zas dôvod písať vo veľkom autorom a som zas vo svojom živle. Nechcite vedieť, koľkým autorom som za posledné štyri dni napísala, ale mám už 29 odpovedí O:) S menami ako Leigh Bardugo, či Christopher Paolini. Verte mi, tešíte sa.
Mimochodom, v júni som toho opäť prečítala celkom dosť, takže sa pohodlne usaďte a ide sa na to :)
(V júni sa tiež objavili dve knihy, ktoré som nedočítala - Dovoľ mi všetko od slovenskej autorky Mirky Novysedlákovej a When Dimple met Rishi.)

Wires and nerve, volume 1 (Marissa Meyer)
Prvou knihou, ktorú som v júni prečítala, je vlastne grafický román, ktorý je pokračovaním jednej z mojich najobľúbenejších sérií. Konečne som zohnala ebook! Je jasné, že v 200 stranovej knihe, ktorú tvoria hlavne obrázky, sa nedá vytvoriť taký komplexný príbeh ako v 800 stranových Mesačných kronikách, ale bolo naozaj dobré. A bol to super návrat k starým známym postavám.
4/5



Big mushy happy lump (Sarah Andersen)
Z knihy Dospelosť je mýtus som bola nadšená ako väčšina ľudí. Videla som sa takmer vo všetkých komiksoch. Je jasné, že som sa teda na pokračovanie veľmi tešila. Žiaľ, prvé sklamanie mesiaca. Prvej zbierke sa to ani zďaleka nevyrovnalo. Prvá tretina bola ešte fajn, ale druhá bola celá o jej nechuti k mačkám a tretia o láske k svetrom. Ehm.
2,5/5




Búrlivé výšiny (Emily Bronteová)
Konečne som prečítala túto klasiku a poviem vám... Rozhodne chápem, prečo to bola najobľúbenejšia kniha Belly Swan. Úžasný príbeh, milovala som ten hate-love vzťah Cathy a Heatcliffa a bolo to napísané brilantne. Pre mňa ďalšia do zoznamu mojich obľúbených klasík a jedna z najlepších kníh tohoto roka. Milujem to.
5/5




Do vody (Paula Hawkins)
Júnové sklamanie číslo dva. V máji som konečne čítala Dievča vo vlaku a naozaj som si ju zamilovala. Fakt som sa teda začala tešiť na túto. A čo som dostala? Milión postáv (pričom ani jedna zaujímavá), nuda a príbeh, ktorý nebol ničím nový. Akurát samotný koniec sa mi fakt páčil. (Aj mi teraz chvíľu trvalo, kým som si spomenula, ako to vlastne skončilo.) Avšak počula som viac názorov, že sa ľuďom páčilo buď Dievča alebo toto (vlastne zatiaľ neviem o nikom, komu by sa fakt páčili obe knihy), konečne to nie je len mnou!
Recenzia
2,5/5

Dievča, ktoré sa bálo sovy (Tamara Tainová)
Túto knihu som mala v mobile tak dva-tri roky a nie a nie sa k nej dostať. Už chápem prečo. Na tej knihe nebolo dobré asi nič.
Vlastne hej - čítalo sa to fakt ľahko a rýchlo. Ale to je celé. Od autorky odporúčam sériu Je to inak, mami, ale tomuto sa radšej vyhnite.
Rýchla Goodreads "recenzia"
1/5




Posvátne lži Minnow Blyové (Staphanie Oakes)
Rovno začnem tým, že táto kniha je riadne ťažká na psychiku. Niekoľkokrát som ju musela zavrieť, lebo toho na mňa bolo veľa. Rozhodne originálna kniha so zaujímavými postavami, ale niektoré veci (napríklad koniec) neboli dotiahnuté do konca.
Síce som čakala viac, ale určite stojí za pozornosť.
Recenzia
3,5/5



Girl hearts girl (Lucy Sutcliffe)
Keďže jún je Pride month, musela som prečítať aj niečo s LGBT tématikou. Mojou prvou voľbou bolo toto. Memoár jednej Youtuberky, ktorý som objavila v akcii na Book depository za 2 eurá niečo. Veľmi podcenená kniha.
Lucy píše skvelo, dalo sa s ňou veľmi ľahko stotožniť (zbožňuje Harryho Pottera!) a navyše je to kniha, ktorá môže pomôcť naozaj veľa ľuďom, ktorí riešia svoju sexuálnu orientáciu a coming out.
Určite stojí za pozornosť.
4,5/5


Červené lístie (Sita Brahmachari) 
Neviem čím, ale táto kniha ma zaujala už dlho pred vydaním. Nikdy som od autorky nič nečítala, nie som už cieľová skupina, ale proste, stalo sa. Žiaľ, pre mňa priemerná kniha. Žiaden z príbehov postáv sa ma nijako nedotkol (aj keď boli smutné) a ani samotné postavy mi neprirástli k srdcu.
Autorka má veľmi špecifický štýl písania, ktorý je veľmi rozvláčny a keby to čítam ako dieťa, unudím k smrti. Aby som bola úprimná, ale teraz som k tomu miestami nemala ďaleko.
Recenzia
3/5

Clockwork angel (Cassandra Clare)
Konečne som rozčítala Pekelné stroje! A Mechanický anjel je jedinou knihou, ktorú som čítala v troch jazykoch. (Kým som to dočítala raz.) Tak pred dvoma rokmi som knihu v slovenčine po pár kapitolách nechala tak, že mám Tieňolovcov už plné zuby a keď som sa teraz pustila do českého ebooku... zistila som, že je to fanúšikovský preklad. A to sa fakt nedalo. Tak som to tak v polke vzdala a dočítala po anglicky.
Každopádne, Cassie napísala už aj lepšie knihy, ale som si istá, že sa to v ďalších dieloch rozbehne. A aj tak som si to užila. oh, a milujem Jema.
4/5

Words from a wanderer (Alexandra Elle)
Odkedy som v januári prečítala Milk and honey, hľadám nejakú zbierku básni, ktorá by ma dostala. Toto nebol ten prípad, toto bolo ešte horšie ako Princess saves herself in this one. Trošku pekných myšlienok, ale inak to bolo plné motivačného klišé. A básničky ani nemali nejakú formu.
Proste nie.
2/5




Láska je láska (Daniela Slávik)
... a druhá kniha s LGBT tématikou prečítaná v júni, tentokrát od slovenskej autorky. A viete čo? Ono to je vážne dobré. Nie je to síce najlepšia kniha na svete, ale je to veľmi príjemná oddychovka s dôležitou témou, sympatickými postavami a skvelým štýlom písania. Ja som sa bavila.
Recenzia
4/5




Smäd po živote (Irving Stone)
Neviem, či to o mne viete, alebo nie, ale milujem Vincenta van Gogha. Bezkonkurenčne môj najobľúbenejší maliar. Pre mňa to bol génius, ktorý namaľoval nesmrteľné diela a do každého obrazu vložil kus seba.
Takže keď som sa dozvedela o tomto jeho životopisnom románe, musela som si ho prečítať. A nebola som sklamaná ani trošičku. Kniha sleduje Vincentov život od dôb, kedy predával obrazy, cez štúdium teológie, život v Paríži spolu s ďalšími impresionistami až po jeho samovraždu. Čo-to som o jeho živote vedela, robila som o ňom aj seminárku. Vedela som, že mal veľmi ťažký život, v ktorom bol nešťastný. Ľudia ho považovali za blázna a tvrdili, že nevie maľovať. Úprimne, niektoré pasáže sa mi čítali dosť ťažko a bolo mi ho veľmi ľúto.
Knihu som čítala skoro dva týždne (hoci medzitým som stihla tri predchádzajúce), pretože autorov štýl je síce skvelý, ale veľmi pomalý a ja som nebola schopná vydržať pri knihe príliš dlho naraz a teda musela som si ju kúskovať. Tiež ma toľko nebavilo prvých, povedzme 100 strán, kedy sa ešte maľovaniu nevenoval, no napriek tomu je toto proste výborná kniha, ktorú sa rozhodne oplatí prečítať. Jednoznačne odporúčam.
5/5

Netvor je zver (Peternelle van Arsdale)
Táto kniha ma spočiatku veľmi nelákala. Potom som sa nechala nahovoriť pozitívnymi recenziami... a rozhodne to stálo za to. Pre mňa jedno z najväčších prekvapení tohoto roka, vôbec som nečkala, že táto kniha bude tak skvelá. Bola to úžasná temná rozprávka, strašne krásna.
Jednoznačne stojí za pozornosť.
Recenzia
4,5/5

4 komentáre:

  1. Miluju Na Větrné hůrce, je to klasika, která se dá číst stále dokola a já to tak vlastně i dělám. Když nemám co číst, většinou skončím u Hůrky anebo u Davida Copperfielda. Úžásná díla :)
    Teď čtu Do vody a ne, nejde mi to. Ne, že bych Dívku přečetla jedním dechem, ale rozhodně to bylo příjemnější, než právě Do vody Jsem z toho celá špatná, protože jsem ji dostala jako dárek od bratra a prostě mu nemůžu říct, jak je ta kniha super, když není...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Davida Copperfielda som nečítala. Búrlivé výšiny teraz prvýkrát, ale perfektné boli <3
      Ja som tiež Dievča neprečítala na posedenie, ale veľmi som si to užila, fantasticky napísané to bolo, geniálne vytvorené postavy... a Do vody nič :/

      Odstrániť
  2. Na Búrlivé výšiny som sa tiež chystala veeeľmi dlho... a po prečítaní sa stali jednou z mojich obľúbených klasík :-) Do vody sa mne páčilo asi rovnako ako Dievča vo vlaku. A musím povedať, že po tvojej recenzii na Netvor je zver si na tento kúsok začínam brúsiť zuby :-P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Škoda, že aj mne sa Do vody nepáčilo tak, ako Dievča :(
      Netvor za to stojí!

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.