sobota 1. júla 2017

Keď jeden kus nestačí...

Pred pár dňami robil Martinus súťaž o paperbackovu edíciu Harryho Pottera v slovenčine. Tú s peknými britskými obálkami, ktorú mám v angličtine. A jedna pani tam komentovala, že načo by jej boli, keď už má tie staré? Vraj nikto normálny nepotrebuje viac kusov jednej knihy. Nuž... ja som nikdy netvrdila, že som normálna a tak vám dnes ukážem všetky knihy, z ktorých mám viac vydaní. Aby bolo jasné, aspoň tak polovicu vôbec nepotrebujem, ale na tom nezáleží, áno? O:)
Knihy sú usporiadané podľa počtu vydaní.


Viete ako sa hovorí. Harryho Pottera nie je nikdy dosť. 
Alebo to možno hovorím len ja. A tak mám celú sériu v pôvodnom vydaní v slovenčine, britské vydanie v angličtine, ilustrované opäť v slovenčine (lebo pekné obrázky) a najnovším kúskom je slizolinský hardcover. A potrebujem ešte paperback. A tak dve-tri ďalšie edície. 


Úprimne? Ja vôbec netuším, ako sa toto stalo. V skutočnosti by mi úplne stačilo jedno vydanie. 
Ale.
Pred niečo vyše rokom jedna pani dávala celú sériu v angličtine DOKOPY za 5 eur. To je 1,25 za jednu knihu! To som tam nemohla nechať! (Zvyšné diely mám teda v slovenčine aj angličtine, ale prišlo mi zbytočné ich fotiť.)
Nejako mesiac dozadu mi tiež konečne prišlo Life and death. Ja viem, že to bude asi úplne zbytočná blbosť, ale potrebovala som to do zbierky.
No a toto nádherné vydanie Stmívaní, ktoré je jediné svojho druhu mi prišlo včera (ešteže som tento článok nezverejnila skôr. Ako bolo v pláne.) Ak ste zvedaví ako vyzerá, nájdete ho na konci tohoto článku


Pýcha a predsudok je moja najobľúbenejšia klasika. A má nechutné množstvo nádherných obálok. Čo v preklade znamená, že mám na wishliste tak desať ďalších edícií. Vrátane tej krásnej "novej" od Slovartu.
A mimochodom, tá ružová z edície Word cloud classic je jednou z najkrajších kníh, čo vlastním. Je to vlastne kožený paperback a je absolútne nádherný.


Opäť prípad, kedy by mi úplne stačila jedna. Ale moje prvé vydanie bolo to bilingválne česko-francúzske a nejako som potom zatúžila aj po anglickom vydaní. Lebo milujem tú knihu a hento bolo za smiešnu cenu. Po nejakej dobe mi prišlo blbé, že mám tú knihu síce v troch jazykoch, ale nemám ju v slovenčine. Takže som potrebovala aj tú. Dáva to logiku, však? 


Ďalšia moja veľmi obľúbená klasika. A rovnaký prípad ako Pýcha a predsudok. Opäť obrovské množstvo nádherných vydaní. Doma máme staré slovenské (ale chcem aj to pekné nové), potom to nádherné ružové som našla nedávno za smiešnu sumu a to tretie síce nie je ktovieako pekné, ale stálo 50 centov. 


No čo, všetky tieto boli nutné.


Ďalší prípad, kde bohato stačí jedna a rozhodne to už nemám v pláne znova čítať. Dvakrát stačilo. Tú v angličtine som mala dávno predobjednanú, takže teoreticky by mi stačila len tá, lenže si to chceli prečítať aj rodičia, ktorí po anglicky nevedia, tak som im zohnala slovenskú verziu. 
Aj som uvažovala, či tu anglickú nedám preč, ale nejako sa nedokážem zbaviť Harry Potter knihy.


A teraz pre zmenu Vianočná koleda, ktorú som ešte nečítala. Dvakrát som skúšala a dvakrát to zavrela, že to po anglicky zatiaľ nedám. Takže by som potrebovala ešte slovenskú verziu.
The Christmas book som mala ako prvú (tam je Koleda a dve ďalšie vianočné príbehy od Dickensa) a tá druhá je Puffin chalk edition. Z tej mám aj Čarodejníka z krajiny Oz a Alicu v krajine zázrakov a keďže to je naozaj nádherná edícia a nachádza sa v nej len šesť kníh, potrebujem ich mať všetky :D


Opäť tá verzia v angličtine bola za smiešnu cenu (táto edícia sa často nachádza na bazároch fakt lacno), tak som neodolala. A tú starú českú edíciu som tak nejako zobrala tatinovi. Aspoň ju mám prečítanú, lebo...


Ani Janu Eyrovú som ešte nečítala. Hoci to slovenské vydanie mám doma už pár rokov. Ale ja sa k tomu dostanem, hej? Snáď ešte tento rok.


Na anglického Hamleta môžeme aplikovať to, čo pri ostatných. Moc lacné, chcem do zbierky. Ale nie som šialená, ani anglicky zdatná natoľko, aby som to v angličtine čítala, takže som ju potrebovala aj v slovenčine. Okrem toho som začala zbierať tieto slovenské vydania Shakespearea.
Inak Hamleta som už kedysi dávno čítala, ale to som mala vtedy asi 14 a nevedela som to oceniť, takže potrebujem re-reading.


A čo vy? Máte viac edícií nejakej knihy/kníh? Aké a prečo?
(Mimochodom, predpokladám, že raz napíšem aj pokračovanie tohoto článku, lebo hoci je toto momentálne všetko, mám dlhý zoznam klasík a Harryho Pottera, ktoré ešte chcem.)

4 komentáre:

  1. Mám ZATÍM 7 vydání Malého prince (+1 audioknihu), a 4 vydání od prvního dílu HP, od druhého 3 vydání, zbytek zatím po dvou vydáních (protože ilustrovaná verze vychází postupně a české vydání s novou obálkou taky) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie ilustrované... Aspoň nezbankrotujeme naraz :D

      Odstrániť
  2. Zatím jsem nenašla moc knížek, které bych chtěla mít víc než jednou. Vlastně když se na to koukám, žádnou nemám víc než dvakrát... ale samozřejmě netvrdím, že se to nemůže změnit :D
    Mám 2x Quo Vadis, jedno vydání z roku 2011 a druhé z r. 1902 (má nádherné ilutrace). Pak mám 2x Stoletého staříka a Analfabetku, která uměla počítat. Ty mám jednou samostatně a jednou ve společném luxusním vydání. :) A ještě Omnibus od Lindsey Davis, který obsahuje knihy Ztracené stříbro, Bronzové stíny a Měděná venuše. Teoreticky bych je mít nemusela, ale potřebovala jsem je kvůli obálkám, aby mi šly ke zbytku série :D Plus si ještě vybavuji Faraonův komplot a Akci Farao od Vandenberga. Jde o tu samou knihu, ale vyšla u dvou různých nakladatelství pod různými názvy. Je to taková zajímavost. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, žiadnu z nich zas nemám po viac kusov ja. A okrem Analfabetky nemám vlastne ani jeden kus :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.