piatok 18. júla 2014

Rudá jako rubín (Kerstin Gier)

Originálny názov - Rubinrot
Séria - Drahokamy
Diel - prvý
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2012
Väzba - hardcover
Počet strán - 334

Anotácia
Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

Obálka
Nijako zvlášť sa mi nepáči. Nie je síce úplne najhoršia, ale predsa. Fonty písma sú super, ale inak to vypadá, akoby niekto zobral zopár náhodných vecí, naplieskal ich na seba krížom-krážom a kde tie veci dopadli, tam ostali. Škoda, že nemáme tú nádhernú anglickú verziu s tými šatami.

***

Na túto knihu som bola hrozne moc zvedavá už strašne dlho. Čítala ju už väčšina ľudí (ktorí chceli). To len ja som sa k nej nevedela dostať a to mi už vyše roka stála na poličke. Chúďa. 

Gideon zavrtěl hlavou. ,,Je vidět, že ses dosud málo zabývala povahou času. Existují řetězce událostí, které by bylo nebezpečné přerušovat. V nejhorším případě by ses možná ani vůbec nenarodila."
,,Rozumím," zalhala jsem.

Gwendolyn so svojou kamarátkou Leslie pozerala dosť veľa filmov. Miesto toho mala radšej pozerať Doctora Who a tomu času by rozumela o moc lepšie. Bola to však taká milá baba a vôbec mi neprekážala. Okrem toho sa mi hrozne páčilo to úžasné oblečenie, ktoré na cesty do minulosti nosila. Inak Leslie bola úžasná kamarátka, ktorú by mal mať každý. Neustále Gwendolyn podporovala a pomáhala jej. 
Gideonovi som (úplne neplánovane a nechcene) prepadla hrozne rýchlo. Polku knihy som sa nad ním rozplývala. Sakra. To som naozaj nemala v pláne. Že nie som jediná?
Jediné, čo mi na nich vadilo bol ich vzťah, ktorý sa vyvíjal strašne neprirodzene rýchlo. V celej knihe sú asi tri dni, z toho na začiatku sa naozaj moc nemuseli. Postupovalo to skoro z hodiny na hodinu.


,,Opravdu dovede číst myšlenky?" zašeptala jsem. 
,,Ten lokaj?" zeptal se šeptem Gideon. ,,Doufám, že ne. Zrovna jsem si v duchu říkal, že vypadá jako lasička."


Na začiatku ma to veľmi neoslovilo a nevedela som sa začítať. Podobne ako pri Vampýrskej akademii som akosi nechápala, čo na tom všetci vidia. Miestami to bolo písané až takým detinským štýlom. Nehovoriac o tom, že ma prológ zmiatol na polku knihy. Keď však Gwendolyn začala cestovať v čase, tak to hneď začalo byť zaujímavejšie a začalo ma to vážne baviť.
Čítalo sa to vážne dobre a dosť rýchlo, za necelý deň som to mala prečítané. Napísané, vymyslené aj spracované to bolo vážne dobre. Bolo to také... čtivé. Je vôbec slovenský ekvivalent toho slova? Že to fakt tú knihu vystihuje? Rýchlo ma to do seba vtiahlo a ani som sa nenazdala a bol koniec. Normálne som bola rada, že som ju nečítala už pred rokom, to by som nemala poruke aj pokračovania. Pretože koniec bol naozaj zaujímavý a priznám sa, že ma to dopredu akosi nenapadlo. Ale úprimne, pri tom čítaní som ani nemala veľmi čas premýšľať :D Bola to taká milá, vtipná oddychová knižka.

Už som si včera hneď pozrela aj film, ten bol... ehm. Chystám v blízkej dobe na to recenziu, tak počkáte :D 
Každopádne, budem ďalšia v rade, ktorá knihu určite odporúča. 


Kam ďalej?

14 komentárov:

  1. Nie náhodou čitateľná = čtivá? alebo "dobre sa číta" 8D
    som rada, že sa lúbilo, ja mám sériu moc rada a od tejto autorky by som si hocičo prečítala 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čitateľná je skôr ako "dá sa to čítať, ale nie je to nič moc". Podľa mňa to čtivá vystihuje tak najlepšie :D

      Odstrániť
    2. Čtivý má slovenský ekvivalent - čítavý... aspoň tak to tvrdí Korpus :D

      Odstrániť
    3. To sa mi nepáči... Asi ostanem pri tom čtivom :D

      Odstrániť
  2. Knížka se mi líbila hned od začátku a opravdu je hodně čtivá. Taky jsem ji měla strašně rychle přečtenou, až jsem udiveně koukala. Ty si tu knížku četla v češtině, nebo jen ty věty v recenzi jsou v našem jazyce? Jinak krásně napsaná recenze. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha v slovenčine nevyšla, vždy keď dávam takéto hlášky, tak v jazyku, v ktorom knihu čítam.
      A ďakujem :3

      Odstrániť
  3. Byla jsem zvědavá, co na ni budeš říkat... :D Ten začátek s tím, že měla radši koukat na Doctora Who, se ti fakt povedl (a něco na tom bude) :D Z těch šatů do minulosti jserm byla naprosto vyplácaná, kam se hrabou rifle? A obálky v originále... také totálně lituji, že je nemám :D ani jsem nevěděla, že "čtivý" není i ve slovenštině... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ale vážne, veď ona sa čudovala veciam, ktoré mne prídu úplne prirodzené a jasné :D
      No, už aj tak sem-tam používam aj české výrazy, keď tie naše podstatu nevystihnú. Jeden hore-dole, no :D

      Odstrániť
  4. Druhý diel je najlepší :3 Táto séria je úžasná! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dvojku akurát čítam. A nemám dojem, že by bola nejaká lepšia :D

      Odstrániť
  5. Ehehe, no, je fakt, že lepší instruktáž pro cestování časem, než je Doctor, asi jen tak neseženeš. =D =D
    Ta obálka se mi taky nezamlouvá, nejspíš proto mě tahle knížka nikdy ani nelákala. =D A abych se přiznala, asi mě neláká dál, já na čistou romantiku prostě nějak nejsem... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No práve, Gwen by to mala o čosi jednoduchšie :D
      Tá obálka je príliš... Ružová :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.