streda 16. júla 2014

Belladonna (Fiona Paul)

Originálny názov - Belladonna
Séria - Temné vody
Diel - druhý
Vydavateľstvo - Egmont
Rok vydania - 2014
Forma - hardcover
Počet strán - 280

Anotácia
Cassandra Caravellová sa snaží zabudnúť na Falca, nespútaného maliara, ktorý jej zlomil srdce, a znova sa zbližuje so svojím snúbencom Lucom. Lenže zdá sa, že aj Luca má svoje tajomstvá. Keď ho uprostred noci zatknú a odvedú vojaci, Cassandra sa opäť ocitá v neistote. Aby Lucu zachránila, musí za každú cenu nájsť Knihu večnej ruže - jediný dôkaz toho, že je nevinný.
Tak sa začína Cassandrin výlet do Florencie, mesta, kde si obyvatelia šepkajú o upíroch a kde sa odohrávajú čudné večierky a tajné schôdzky Rádu večnej ruže. A čaká ju aj ďalšie stretnutie s Falcom, ktorý pracuje pre mrazivo krásnu vodkyňu Rádu, samotnú Belladonnu.
Pozná tentoraz Cassandra pravdu, keď sa nechá viesť svojím srdcom? Lenže nič nie je také, ako sa zdá, a pravda môže byť tým najsmrteľnejším jedom.

Obálka
Jednotka ma zaujala predovšetkým svojou obálkou a vizuálnym spracovaním. Tu ma však obálka dosť sklamala. Nepáči sa mi, ten príšerný fialový rúž ju proste celú pokazil. Keď pri prvom diely nechali pôvodnu obálku, mohli ju dať aj sem. Alebo si aspoň najať lepšieho grafika. Vnútri však bolo grafické spracovanie opäť moc pekné.
Btw, to len podľa mňa tá baba vypadá ako Demi Lovato? O.o

***


Táto kniha patrila k mojím najočakávanejším za tento rok. Trošku som sa aj bála, lebo tak, ako som pri knihe Jed nemala očakávania, tak tu som mala až privysoké. Túžila som však po nej odkedy som si na jeseň prečítala Jed a absolútne si ho zamilovala. Veľmi ma štvalo, že táto vyšla už vo februári a ja som sa k nej nemohla dostať. Na druhej strane čakanie na trojku bude kratšie (musím byť optimistka!). Tak aspoň čosi. 
Pôvodne som túto knihu chcela v češtine, že keď v nej mám aj jednotku, ale prišla mi v slovenčine, tak čo už. Najprv ma to moc nepotešilo, ale akonáhle som sa do toho pustila, tak mi to začalo byť srdečne jedno. Takisto aj obálka. 

Cass som si obľúbila už v jednotke. Je to obdivuhodná dievčina. Bola odvážna, zvedavá a veľmi sympatická hlavná hrdinka. 
Zo začiatku mi chýbal Falco. Ten sa objavil krátko po stej strane a rozhodne to stálo za to. Ak bola predtým skvelá, tak teraz už dokonalá a nič jej nechýbalo. On je také zlatíčko. Luca je síce tiež fajn, ale s Falcom sa rovnať nemôže. 

Obdobie renesancie sa mi vždy veľmi páčilo. Netuším prečo, možno za to čiastočne môže aj ten názov :D Aj v škole na Dejiny výtvarnej kultúry ma to bavilo (zatiaľ) asi najviac, hoci učiť sa o asi ôsmych (tuším) hlavných architektoch, ktorý pracovali na Chráme sv. Petra zas taká sranda nebola. Celkovo sa mi však minulé doby páčia viac než prítomnosť. Bolo to také dôstojnejšie, noblesnejšie. Boli tam dámy a gentlemani, ktorí sa správali slušne a zdvorilo...
Hoci to malo aj kopu negatívnych stránok. Trebárs cesta kočom z Benátok do Florencie trvala týždeň.


Kniha je doplnená skvelými citátmi z Knihy večnej ruže ako Pri správnom používaní povraz alebo ostrie pripraví o život každého človeka. Alebo Nikto nemôže dosiahnuť nič veľké bez toho, aby nedal do stávky svoj život. Či Sny odrážajú naše obavy a zvestujú nám to, čo sa môže stať. Preto musíme tieto najcennejšie informácie našich spiacich myslí bez strachu prijať alebo riskovať, že nám najväčšie tajomstvá života ostanú navždy skryté. 
Celkovo knihu Rád večnej ruže krásne oživoval, ale ak mám byť úprimná, tak by ma kniha bavila, aj keby bola úplne o ničom. 

Tiež tu mala priestor cirkev. Čiastočne. Stačilo to však k tomu, aby som ju začala nemať rada ešte viac. V tých časoch to bolo ešte horšie. Jedno krivé slovo proti nej a dotyčný bol popravený. Len tak medzi nami, ja už by som bola dávno mŕtva. Cirkev tak manipuluje a ovláda ľudí... Je to nechutné. A mnohí sú voči tomu slepí. Všetci vieme o tom, ako boli v stredoveku upalované "čarodejnice". Všetko to boli nevinné ženy, ktoré niekto obvinil a neboli treba nejaké dôkazy. A cirkev to podporovala. Len aby v ľuďoch udržiavala strach a mohla nimi ľahšie manipulovať. Prečo to teraz spomínam? Lebo tu boli ich prostriedkom upíri. Vymysleli si ich, vzbudzovali v ľuďoch paniku a tí videli samozrejme len to, čo sa od nich očakávalo. Tým pádom zabíjali nevinných ľudí, lebo prišli do styku s upírmi.


,,Nič také ako upíri neexistuje," odsekol Falco. ,,Kňazi šíria strach z neviditeľných netvorov, aby odviedli pozornosť od toho, čo Florenciu naozaj ohrozuje, náboženská tyrania."

Je to úplne perfektne napísaný, premyslený príbeh. Hoci aká je šanca, že Cass hneď prvý deň vo Florencii stretne Falca? Je to úplne jedno. Bolo by mi to úplne jedno, aj keby to bol prvý človek, ktorého tam stretne. Nie je to štýl knihy, aký obvykle čítam, ale v tomto prípade je to úplne jedno. Bolo to pútavé a napínavé od začiatku. Vtiahlo ma to do seba a ja som sa od toho nemohla odlepiť. Prečítala som to rýchlejšie, než som čakala. Čo bola tiež jediná chyba tejto knihy. Že bola tak hrozne krátka. Keby bola aspoň dvojnásobne dlhšia, tak sa vôbec nesťažujem. Má to úžasnú atmosféru a ja som si užívala každú jednu stranu. Nie je to nejaká hlúpa historická romanca. Je to inteligentný, geniálny, zmysluplný príbeh. Dokonalý od začiatku až do konca. Kniha proste nemá chybu a aj najvyššie hodnotenie je málo. 
Neskutočne sa teším na posledný diel s názvom Vtáča. Len som nikde nenašla, že kedy má výjsť. Dúfam, že čo najskôr. Nutne ju potrebujem!



Za poskytnutie recenzného výtlačku hrozne, hrozne moc ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.
Vy si ju môžete kúpiť TU.

Kam ďalej?

2 komentáre:

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.