utorok 8. júla 2014

Artemis Fowl - Atlantidský syndróm (Eoin Colfer)

Originálny názov - The Atlantis Complex
Séria - Artemis Fowl
Diel - siedmy
Vydavateľstvo - IKAR
Rok vydania - 2011
Forma - hardcover
Počet strán - 304

Anotácia
Artemis vložil celý majetok do projektu na záchranu planéty a jej obyvateľov, ľudí aj škriatkov. Môže to byť pravda? Skutočne sa najväčší mladý kriminálny génius dal na dobré chodníčky?
Kapitánka Hela Krátka tomu neuverila a zistila, že jej kamarát trpí atlantídskym syndrómom, škriatkovskou duševnou chorobou, ktorú si pravdepodobne zapríčinil neodborným zaobchádzaním s ukradnutou mágiou. K jej prejavom patrí podivuhodné správanie, stihomam, rozštiepenie osobnosti a v extrémnych prípadoch aj trápne vyznania lásky istej temperamentnej kapitánke LEP.
Artemisova choroba prepukla v najnevhodnejšom okamihu. Nebezpečný protivník z Helinej minulosti chce zničiť škriatkovskú Atlantídu.
Podarí sa Artemisovi vyslobodiť z väzenia vlastnej mysle aj zo zovretia obrovského kalmara, aby včas zachránil podmorskú metropolu a jej obyvateľov?

Obálka
Rozhodne najkrajšie urobená obálka z celej série. Naozaj sa mi páči.

***

Keď som pred dvoma rokmi prečítala prvých šesť dielov, tak som sa pustila aj do tejto, ale po čase ju odložila a "odložila na neurčito". Prišlo mi to slabé a pravdepodobne som mala toho už po šiestich knihách dosť. Nechcela som to však nechať nedočítané a tak keď teraz vyšiel posledný, ôsmy diel, tak som si povedala, že tieto dva diely už pekne dočítam. Tak som sa do toho znova pustila.

Samotného Artemisa som mala vždy rada. Zločinecký génius... no neznie to skvelo? Hoci v tomto diely nebol tak úplne sám sebou. Ale Orion (jeho alter ego) bol tiež ehm... zaujímavé číslo. Úplný opak Artemisa.
Tiež som mala vždy rada Kopyta. Ja viem, ja viem, ale ja proste milujem tie postavy géniov. Sú skvelí. Hlavne keď vôbec nerozumejú ľuďom ako takým a vždy sa riadia mozgom a nie srdcom. Lebo srdce je pre nich len ten životne dôležitý orgán. Aj keď väčšinou netuším, o čom vlastne točia.
A vždy som mala moc rada aj Humusa a to je proste neopísateľná, úžasná postava, o ktorej proste musíte len čítať.

Kopyto si pošúchal čelo. ,,Sme po krk v kaši. Bohovia, pomôžte nám!"
,,Mám nápad! Mohli by sme pohľadať čarovné kamene, ktoré plnia želania. Alebo, keby sa to nepodarilo, mohol by si na mojom nahom tele nájsť záhadné znamienko, teda dôkaz, že som v skutočnosti nejaký princ."
,,Okej," vzdychol Kopyto. ,,Ty sa pusti do hľadania kameňov a ja zatiaľ vyškrabem do snehu zopár magických rún."
Orion tleskol rukami. ,,Vynikajúci nápad, ó, ušľachtilé stvorenie!" A začal prevracať kamene, či náhodou neobjaví nejaký čarovný.

Čo by mohlo niektorým prekážať je preklad mien do slovenčiny. Poväčšine to vadí aj mne, ale tu si na to človek zvykne, je to súčasťou sveta škiatkov, takže nad takým Humusom Kopáčikom či Výčapom Fiškusom sa ani nepozastavujem. A počula som, že trebárs pri takej Zeměploche to tiež nikomu neprekáža, že je to proste toho súčasťou a to platí aj tu.

A nie, vôbec som pri hľadaní obrázkov nerozmýšľala, kto je Holly Short s tým, že mi hneď nedošlo, že je to Hela Krátka. Ako vás to napadlo?



,,Doniesla si nejaké jedlo? Už som nejedol celú večnosť, možno aj niekoľko minút!"

Bavilo ma to od začiatku. Bolo to síce úplne iné, než tie predošlé (ktoré som si už absolútne nepamätala, chcelo by to ďalší re-reading. Pripíšem si to na zoznam. A dostanem sa k tomu... tak v osemdesiatke), ale bolo to vážne dobré. Táto séria je naozaj podarená a zaujímavá. Rýchlo som sa do toho dostala (hoci samotná kniha sa mi čítala trochu pomalšie, ale nebolo to nič strašné) a pospomínala si aspoň na tie najzákladnejšie veci. T.j. kto je kto a na minimum vecí, ktoré a v predošlých dieloch diali. Ale samotné situácie mi to neosviežilo, čo je vážne škoda. Je to ďalšie z takých naozaj premyslených diel, hoci som v tom mala občas chaos, lebo toho bolo na mňa proste priveľa. Ale aspoň to bolo veľmi vtipné.

V celej knihe je vlastne strčených len pár hodín. Inde by pri niečom podobnom bol dej zbytočne rozťahaný, nudný a o ničom, zatiaľ čo tu to bolo stále svieže a skvelé. A aj keď sa na začiatku môže javiť, že dané veci spolu nesúvisia, tak vždy je to tam opodstatnené. Originálny svet, výborne napísaný príbeh, skvelé postavy, vtipné situácie... To je Artemis Fowl! A pokiaľ ste ho ešte nečítali, tak by ste to určite mali napraviť, odporúčam!




Kam ďalej?

3 komentáre:

  1. Joj, vieš koľko sérií a kníh by som chcela prečítať znova? Ale čo ja môžem, keď nestíham čítať ani to, čo som ešte nečítala? -_-

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Že slabé :D bolo to super :D ja sa už neviem dočkať poslednej časti :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To bolo dávno, teraz sa mi to páčilo :D Osmičku už čítam, je zaujímavá :D Som zvedavá, ako to celé skončí :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.