piatok 3. januára 2014

Lhář (Jakub Ćwiek)

Originálny názov - Kłamca
Séria - Lhář
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Triton
Rok vydania - 2011
Väzba - brožovaná
Počet strán - 224

Anotácia
Valhala je v troskách. Loki, adoptovaný Odinův syn, patron podvodníků a zrádců, se postaví na stranu triumfujících zástupů Božích. Ve světě, kde se zbloudilá mytologická božstva spolčují s pekelnými démony, jsou jeho služby neocenitelné. Loki se stává andělským klukem pro všechno, alespoň to si archandělé myslí. On má však své vlastní plány. Na tomto i onom světě existují záležitosti, které není možné vyřídit se svatozáří nad hlavou.

Obálka
Páči sa mi. Nie je priveľmi prekombinovaná. Fonty písam sú skvelé, pekne spolu ladia. Celkovo na obálke nie je nič, čo by mi prekážalo. Možno tak tie oči sú desivé. A taký prívesok Mjolniru mám tiež.

Postavy
Viem, že to všetci viete, ale čo, opakovanie je matkou múdrosti. Zbožňujem Lokiho. V akejkoľvek forme. Už kvôli tomu som ho musela mať. Vtipný, perfektný a génius. Milujem tie jeho metódy. A to, že aj keď má nejaké úlohy, robí si veci po svojom a o iných sa nestará. Ako má vlastné plány. Bol tak odlišný od Marvelovského Lokiho a zároveň tak podobný...Páčila sa mi aj Sygin, Lokiho žena, ktorá ale veľa v knihe nebola.
A hrozne sa mi páčil Lhářik. Ehm, plyšový medvedík.
Zdroj
A sympatické postavy boli aj archanjeli. Menovite Gabriel a Michael. A konkrétne Gabriel na jednej dobročinnej akcii. No fajn, už mlčím.

Môj názor
Myslím, že je úplne jasné, prečo som sa do tejto pomerne neznámej série púšťala. Túto knihu som chcela hrozne moc, už asi pol roka. Odkedy som sa o nej dozvedela.
Autor píše skvelo a pútavo. Je tam taká tá drsná realita a s nikým sa nemazná. Viditeľne to mal všetko premyslené a nestrieľal naslepo. A bolo to vtipné. Zbožňujem tie Lokiho ironické a vtipné hlášky. Napríklad ma moc pobavilo, ako sa Loki raz predstavil ako Agent Lairfather. Výstižné.
Trochu mi to pripomínalo Kroniku železného druida, kde bolo tiež mnoho rôznych náboženstiev a všetkých možných bohov, ktorý boli nažive. Niežeby som porovnávala, to proste nejde. Jediné, čo mali spoločné je to, že obe sú skvelé.
Čo som nevedela pred čítaním knihy je, že to nie je klasický príbeh, ale skôr akási zbierka príbehov o Lokim. Každá celkom iná, o niečom inom. A každá originálna. Každá vás do seba vtrhne a každú si zamilujete (a ak nie každú, tak väčšinu)
Knihu (sériu) jednoznačne odporúčam. Je to iné, je to zaujímavé a má to skvelú hlavnú postavu.



Kam ďalej?

12 komentárov:

  1. hmm, Loki :) Môže to byť pekné čítanie a podľa tvojho hodnotenia sa aj tak zdá že je. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to vypadá hodně zajímavě.. :D začínám uvažovat o tom, že tuhle knížku koupím k narozeninám kamarádce, která je do Lokiho stejný blázen jako ty :D (a pak si ji od ní samozřejmě půjčím :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Z touto knihou, prípadne sériou som sa ešte nezoznámila, no môže to byť veľmi zaujímavé :) Hej, Loki musí byť fajn :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na túto sériu sa chystám už poriadne dlho, ale kedže ju nikde nemajú (a nemajú ani nikto z mojich zdrojov požičiavania kníh) budem si ju musieť kúpiť. A od nového roka mám taký záväzok...kým neprečítam všetky neprečítané knihy (ktorých je asi 30) žiadna nová nepribudne :D zišli by sa mi dlhšie prázdniny :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ich mám 40 + 4 požičané a akosi... No, dúfam, že sa k nejakým tento rok dostanem :)

      Odstrániť
  5. prave vcera jsem si ji pujcila v knihovne :) moc se na ni tesim

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je moc fajn :) Tak daj potom vedieť, ako sa páči :)

      Odstrániť
  6. Ještě chvíli pokračuj a přesvědčíš mě, abych si aspoň ten první díl koupila, když už ho teda nejde sehnat v knihovně... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No... tak to aby som sa kvôli tebe zvlášť posnažila v recenzii na štvorku :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.