nedeľa 27. novembra 2016

I. Predstavenie projektu a autorov


O tomto projekte som vám na Facebooku začala hovoriť už niekedy koncom augusta. Nemôžem uveriť, ako to rýchlo prešlo. Zrazu je prvá adventná nedeľa a čoskoro Vianoce.
Každopádne, nad týmto projektom som premýšľala veľmi dlho, pretože ako isto viete, veľmi rada komunikujem s autormi, zapájam sa do blogtour, dostávam množstvo podpísaných záložiek... Pred pár rokmi som robila také Veľkonočné, ale k Vianočnému som sa ešte nedostala. Až do teraz.
V podstate je to klasický blogtour. Akurát, že sa s nikým nedelím a všetko sa to odohráva len tu u mňa. (A u Ells, ale jej projekt je nezávisle od môjho.) Taktiež mám nie jednu, ale dve otázky a miesto jedného článku som sa rozhodla napísať články štyri - jeden na každú Adventnú nedeľu.

1. Adventná nedeľa - predstavenie projektu a autorov
2. Adventná nedeľa - 1. otázka: Ktorá kniha vám pripomína Vianoce a prečo?
3. Adventná nedeľa - 2. otázka: Ako oslavujete Vianoce? Máte nejaké špeciálne tradície?
4. Adventná nedeľa - súťaž.


Mimochodom, až pri tomto projekte som si uvedomila, ako veľa ľudí na svete neoslavuje Vianoce. Chudáci. Oberajú sa o zemiakový šalát :(
Každopádne, v prvej časti projektu som sa vám rozhodla zapojených autorov predstaviť, keďže sa zapojilo rekordné množstvo.
(Pokiaľ po zverejnení tohoto článku náhodou dostanem nejaké odpovede, nečudujte sa, ak zbadáte nejaké nové mená v ďalších dieloch :))


Jodi Picult je autorka, ktorá ma na konte množstvo bestsellerov. V slovenskom preklade sme sa od nej dočkali knihy Čas odísť, v českom aj kníh Vypravěčka, Vlk samotář, Je to i můj život, Nejsem jako vy a so svojou dcérou Samanthou van Leer jej vyšla séria Between the lines, (pričom druhý diel Láska mezi písmenky vydalo tento rok CooBoo a ten prvý vychádza až budúci rok.)


Podľa jeho debutového románu Marťan, natočili minulý rok rovnomenný film s Mattom Damonom v hlavnej úlohe. Napísal aj kratučkú poviedku The Egg, ktorú by ste si určite mali prečítať. 


Pokiaľ nečítate knihy v angličtine, tak je dosť pravdepodobné, že vám táto autorka nič nehovorí, pretože jej knihy v slovenskom ani českom preklade nie sú. Napísala série The Secret diamond sisters, Elementals a Transcend time saga.
(Mimochodom, je to jediná autorka z tohoto zoznamu, ktorá sa do projektu nezapojila svojimi odpoveďami, lebo je židovka, ale predsa prispela cenami do súťaže.)


Prvotinu tejto autorky vydalo začiatkom tohoto roka CooBoo pod názvom Vězeň noci a mlhy, k čomu autorka napísala aj druhý diel Conspiracy of blood and smoke. Nedávno jej tiež vyšla v angličtine nová kniha Traitor angels.


Autorka napísala už množstvo kníh s romanticko-erotickou tématikou. Nám v slovenskom aj českom preklade vyšli knihy Dievča zo 6E a Čierne klamstvá.


Autorovu prvotinu Píseň krve vydalo vydavateľstvo Host. Nedávno vyšiel v češtine posledný diel trilógie. Jeho ďalšie série Slab city blues a The Draconis memoria v preklade nie sú. 


Opäť taká menej známa autorka, ktorej u nás nič nevyšlo. Sama som ju objavila náhodou, keď som prvý diel new adult série Songbird našla zdarma na Amazone. Napísala tiež fantasy série Time spirit trilogy, The Masks series a ďalšie. 


Autorka zameriavajúca sa na lesbickú tématiku v knihách. Napísala napríklad Forgive me If I´ve told you before či Something true. 


Autorka píše v spoluprácii so svojim bratom Johnom Barrowmanom (ktorého môžete poznať ako kapitíána Jacka Harknessa z Doctora Who a Torchwoodu či Malcolma Merlyna z Arrowa). Napísali spolu middle grade sériu Hollow earth, dve Johnove autobiografie či knihu Conjurer: Orion Chronicles.


Táto autorka nie je žiadnou neznámou v knižnej sfére. Je autorkou sérií Alfa, Strácame sa v sebe a mnohých ďalších, ktoré zatiaľ preložené nie sú


Autorke vychádza debutový román Flower, ktorý napísala v spolupráci s Elizabeth Craft, začiatkom januára. Práva na knihu boli odkúpené na Slovensku vydavateľstvom Ikar (vyjde to v júni pod názvom Kvetina) a v Česku vydavateľstvom Yoli (v máji pod názvom Růže pro Tate).

Napriek tomu, že séria od tejto autorky Snow like ashes nie je preložená v slovenčine ani v češtine, je veľmi pravdepodobné, že vašej pozornosti neunikla, už len vďaka nádherným obálkam. 


Túto autorku pre zmenu určite poznáte. V češtine jej vyšla séria Svůdne zlo (opäť nádherné obálky), ale napísala napríklad aj série Eurona, See me a ďalšie, ktoré sa už prekladu nedočkali.


V češtine autorke vyšla kniha Easy?, ktorú vydalo vydavateľstvo Jota, ale pokračovaní sme sa už nedočkali. Taktiež jej ďalšej série Between the lines


Od tohoto autora sme sa dočkali v preklade oboch kníh. Jeho debut Sundej mi měsíc vydalo vydavateľstvo Albatros, zatiaľ čo jeho ďalšiu knihu Léto mŕtvych vydavateľstvo CooBoo.


Ďalšia autorka, ktorá píše romanticko-erotické romány a vydáva ju vydavateľstvo Ikar. Vyšli jej série Manželstvo s milionárom, Hľadanie a stand-alone Až do konca, ale napísala oveľa viac kníh, ktoré preložené už nie sú.


Opäť autorka, ktorej séria Zodiac preložená nebola, no vďaka nádhernej obálke je dosť možné, že ste ju zachytili. 


Autorke vydalo vydavateľstvo Fragment prvý diel série Dcéra pojedačky hriechov v slovenčine aj češtine, ale pokračovania sa séria v preklade zatiaľ nedočkala. 


Autorke vyšiel v septembri debutový román Super awkward.


Od tejto autorky môžete poznať Ve stínu černých ptáků, ktorú vydalo vydavateľstvo Jota. Napísala však aj ďalšie knihy, opäť nepreložené do slovenčiny a češtiny. Yesternight, The Uninvited, The Cure for dreaming a The Steep & thorny way.


Ďalšia autorka, ktorá nepotrebuje predstavenie. Poznáte ju zo série Dublin street či knihy Hrdina, ktoré vyšli v slovenčine aj češtine. 


Túto autorku môžete poznať predovšetkým ako autorku série Upíři z Morganville, ktorú v Česku vydáva vydavateľstvo Brokilon. Jej ďalšia séria The Great library vyjde vo vydavateľstve CooBoo.


Autorka, ktorá svojim debutovým románom Tisíci patro spôsobila hlavne v zahraničnej blogosfére veľký boom. V češtine ju vydalo vydavateľstvo Egmont.


Tejto autorke v preklade vyšla len jedna kniha - Všetka pravda, čo je vo mne, opäť v Egmonte. Napísala však aj ďalšie knihy - napríklad sériu Splurch academy for disruptive boys či knihy The Passon of Dolssa, The Amaranth Enchantment a ďalšie. 


Toto je u nás úplne neznáma autorka - napísala sériu re-tellingov Unfinished fairy-tales či fantasy knihy, ktoré majú všetky v názve slovo "princezná" (Okrem Girl with flying weapons).


Ďalší menej známy autor, ale možno ste zachytili jednu knihu Vodník. Áno, to je ten Američan, čo napísal knihu, v ktorej použil slovenské legendy. A vôbec to nedopadlo zle. 


Autorka Nerve. Veď viete, tej knihy, podľa ktorej bol teraz natočený film v hlavnej úlohe s Emmou Roberts a Davom Francom. Tiež napísala knihu Charisma


Autorke vyšla vo vydavateľstve Baronet séria Zrozena o půlnoci. K sérii ale napísala aj spin-off a tá už v preklade nie je. 


Autor/ka, ktorý/á píše pod pseudonymom a nemám šajnu, či je to chlap alebo žena. Napísal/a ale série Gabrielovo inferno a Temná Raven. Obe sú v preklade a vydalo ich vydavateľstvo XYZ. 


Autorka série Ódinovo dítě, ktorú vydáva vydavateľstvo Host. Zatiaľ vyšiel prvý diel, v máji by mal nasledovať druhý. 


Opäť u nás neznámejšia autorka. Napísala dve rozprávkové middle-grade - Monstrous a Ravenous. Ani jedna sa prekladu nedočkala.


Autorka dvoch kníh - Zoznam všetkých želaní a Sladké odpuštění. Prvá menovaná bola preložená do oboch jazykov, druhá len do češtine. 


Debut autorky The Beast is an animal vychádza v angličtine v marci, u nás knihu odkúpilo vydavateľstvo Slovart. Slovenské aj české.


Táto autorka napísala viacero kníh, u nás však bola preložená len jedna - Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad. Napísala ale napríklad aj knihy This is what happy looks like či The Geography of you and me a nejaké ďalšie. 


Autorovi vyšla debutová knižka Symptoms of being human tento rok. U nás o nej nie je veľmi počuť, ale je to knižka s LGBT tématikou.


Autorka Nočních lovcov! Veď viete, tá upírska séria, ktorú vydalo vydavateľstvo Fantom print. Vyšla k tomu aj spin-off První rudá kapkam, ktorý z nejakého dôvodu pre zmenu vydal Baronet.


Autor knižky Marcelo v skutočnom svete. V slovenčine vydal Slovart, v češtine CooBoo. Tiež napísal knižky Irises a The Memory of light, ale tie v preklade nie sú.


Autorka série Deset malých nadechnutí, ktorú vydáva Baronet. Napísala tiež série Burying water a Causal enchantment, ale veď viete... žiaden preklad.


Česká autorka, ktorá napísala zatiaľ len jednu knižku - Daruj mi křídla. A aj tá je zatiaľ dostupná len ako ebook.


Slovenská autorka, ktorú predstavovať určite netreba predstavovať. Napísala kultový Džínsový denník a aj samostatné knihy Ako z románu a Dievča z minulosti.


Tak a to je na dnes všetko. Dúfam, že si projekt užijete :) 

5 komentárov:

  1. No, čakala som čosi viac, keďže si o tom hovorila už od augusta. To si mohla rovno povedať, že robíš súkromnú blogtour. Škoda, lebo sa dalo k tomu toľko veľa vymyslieť, toľko zaujímavých otázok a takto vlastne ako čitatelia veľa nedostaneme... dobre súťaž a dva priemerné články...meh, čo je škoda, lebo som sa tešila, čo vymyslíš. Aj tento článok je v podstate nanič, lebo som sa nič poriadne nedozvedela. :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, párkrát som to do facebookových príspevkov naozaj napísala...

      Odstrániť
  2. Veľa autorov ktorých poväčšine nepoznám, asi preto, že viacerí majú knihy iba v angličtine. Asi by som konečne mala začať čítať po anglicky :D Každopádne som zvedavá na ich odpovede :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.