sobota 25. júna 2016

Zabráni Kelsea blížiacej sa invázii? | Invázia do Tearlingu

Autor - Erika Johansen
Originálny názov - The Invasion of the Tearling
Séria -  Kráľovná Tearlingu
Diel - 2/3
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2016
Väzba - paperback
Počet strán - 496
Hodnotenie na Goodreads - 4,15/ 16 225

Anotácia
Kelseu Glynnovú, mladú kráľovnú Tearlingu, čaká výzva, akej dosiaľ nečelila. Zastavením zásielok otrokov do Mortmesnu nahnevala Červenú kráľovnú – brutálnu vládkyňu, ktorej moc pramení z čiernej mágie. Tá teraz posiela do Tearlingu armádu, aby ho pripravila úplne o všetko. Inváziu už nič zastaví.
Ako sa mortská armáda blíži k hlavnému mestu, Kelsea nadobúda tajomnú moc. Dokáže sa spojiť s obdobím pred Prechodom a zisťuje, že sa musí spoľahnúť na čudného, možno aj nebezpečného spojenca – ženu menom Lily, ktorá žila pred mnohými rokmi. Osud Tearlingu aj Kelseinej duše závisí práve od Lily, Kelsea však možno nebude mať dosť času, aby si to overila.

***

Prvý diel bol pre mňa naozaj veľkým prekvapením, pretože bol fantastický, takže som bola úplne happy, že mám po ruke aj dvojku a môžem sa do nej hneď pustiť. 
A veľmi som dúfala, že druhý diel bude ešte lepší.

Táto kniha sa od jednotky líšila hneď vo viacerých aspektoch. 
Prvý a taký najväčší rozdiel boli záblesky z minulosti pred Priechodom.  Sledujeme tú osud istej Lily, pričom čitateľ spočiatku absolútne netuší, prečo sa to tam objavuje a čo to má spoločné s príbehom. Ale aj keď som netušila, že čo, prečo, začo, načo a podobne a spočiatku som mala dojem, akoby čítam úplne inú knihu, no aj tak ma bavili aj tieto časti. Lily bola skvelá postava a taktiež idea lepšieho sveta bola úžasná. Akurát Grega som neznášala. Úprimne dúfam, že sa v trojke dočkáme pokračovania jej príbehu. 
Tým, že je to dystopická fantasy, je táto séria naozaj výnimočná a nájdete tu veci, ktoré nenájdete nikde inde. O to viac to bolo originálne a ešte aj skvelo prepracované. 
Druhým veľkým rozdielom bola Kelsea. Na začiatku jednotky to bolo naivné dievčatko, ale postupne sa dopracovala na kráľovnú. Tu však bola ešte drsnejšia, miestami dokonca brutálna. V podstate sa ešte znásobili jej vlastnosti. Ešte viac išla za tým, čo chcela, za tým, v čo verila. Avšak nie vždy to bola pozitívna zmena.

Na druhej strane, rovnako ako v jednotke, ani tu som sa žiaľ nevedela dlhšie začítať. Podarilo sa mi to až tak medzi stranami 100-120. Ale potom to bola tá Kráľovná Tearlingu, do ktorej som sa zamilovala a nevedela a nechcela som sa od toho odlepiť. Autorka vyťahuje ďalšie esá z rukávov a čitateľom sa predostiera úžasný a krásne premyslený príbeh. Už sa tu trochu zaplietla aj romantika, ale okrem nej je tu opäť množstvo akcie, brutality, mágie a fantastického sveta. Tiež Lazarusa a trochu Fantóma. 
Moje najmenej obľúbené časti boli tie, kde sa zaplietla cirkev. Niežeby boli kvalitatívne horšie, ale bolo to kruté, hnusné, zlé a presne ukazovali nenávisť a to príšerné pokrytectvo. Tu veru autorka nemusela ani improvizovať. 
Opäť to bol teda fantastický príbeh, ktorý si udržal kvalitu jednotky a ja som si ho po prvej pätine  opäť veľmi užila. Pokiaľ by vám to teda po dvoch nadšených recenziách uniklo, túto sériu veľmi odporúčam, je to jedna z najlepších fantasy série a ja sa neviem dočkať tretieho dielu. Doslova trpím, ako dlho naň musím čakať. A nielen preto, že umieram zvedavosťou, kto je Kelsein otec.


4 komentáre:

  1. Podľa mňa Kelsein otec bude ten koho najmenej očakávame :D Jednoducho bude to obrovské BUM, z ktorého sa nebudeme vedieť spamätať :D (Pripravujem sa na všetko, dokonca aj na to, že to môže byť Fantóm či Svätý otec-modlím sa, aby to nebol ani jeden :D ) Najhoršie na tom je, že musíme tak neskutočne dlho čakať a v tom tom prípade sa človek môže spoliehať len na teórie z tumblr, čo tiež nie je bohviečo :D Tiež ti vadil Pen? (tak sa volal, nie? :D) Lebo mne neskutočne! Niežeby som si tam nepriala románik, ale prečo on? Ja čakám na veľké BUM s Fantóm a on sa do toho zapletie -_- :D Tak trošku som sa cítila sklamane :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, mne Pen vôbec nevadil, nejako románik s Fantómom vôbec nečakám. Aj keď by som nebola proti :D
      To čakanie je hrozné, potrebujem posledný diel!

      Odstrániť
  2. Jsem asi v půlce, a i když jsem očekávala trochu něco jiného, kvalitu si autorka určitě udržela. Jen zatím mám problém trochu s Kelseou, jako by autorka rozehrávala více příběhů najednou a na Kelsein vývoj tu nebyl moc čas a ani ji nebyla dána taková pozornost. No jak říkám, jsem v půlce, třeba se to ještě změní :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jop, ten vývoj tam je ku koncu veľmi vidieť. Ale uži si, snáď sa bude páčiť :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.