sobota 18. júna 2016

Z exilu priamo na trón | Kráľovná Tearlingu

Autor - Erika Johansen
Originálny názov - The Queen of the Tearling
Séria -  Kráľovná Tearlingu
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 376
Hodnotenie na Goodreads - 4,01/ 34 325

Anotácia
V deň svojich devätnástych narodenín sa princezná Kelsea, vychovávaná vo vyhnanstve, vydá na nebezpečnú púť. Márnivá a sebecká kráľovná Elyssa je mŕtva a Kelsea musí zasadnúť na trón, ktorý jej právom patrí. Na dievča s nezvyčajnou jazvou a magickým náhrdelníkom však z každej strany striehnu nepriatelia. Urobia všetko pre to, aby zabránili jej korunovácii za vládkyňu Tearlingu. Neboja sa použiť ani čiernu mágiu. Hoci Kelsei koluje v žilách kráľovská krv, necíti sa ako vodkyňa. Nepozná svoj ľud a nevie nič o krutovláde svojej matky ani všetkých hrôzach, ktoré sa v krajine dejú. 
Kelsea sa nepoddáva, no stačí jediný trúfalý čin následníčky trónu a kráľovstvo zasiahne nemilosrdná pomsta tyranskej vládkyne susedného Mortmesnu, červenej kráľovnej, obávanej čarodejnice. Až vtedy sa ukáže, komu môže Kelsea skutočne dôverovať. Mladá vládkyňa sa tak podrobí skúške ohňom, ktorá z nej spraví legendu... ak sa jej podarí ostať nažive. 
Kráľovná Tearlingu je fascinujúci dobrodružný príbeh utajenej kráľovnej a jej nebezpečnej cesty na trón. Je to príbeh o sile priateľstva, ktoré odolá aj najtemnejšej mágii.


***

Túto knihu som mala doma už niečo vyše roka a nie a nie sa do nej pustiť. Vyzerala zaujímavo, ale čítala som na ňu množstvo protichodných reakcií a tak som sa dosť obávala. Potom mi však (ešte v januári) pribudla na recenziu dvojka a tak som si povedala, že je načase sa do knihy konečne pustiť. Aj keď sa mi už moc nechcelo (veď vidíte, ako dlho som sa tomu vyhýbala). Ale ak pre nič iné, musela som to prečítať aspoň kvôli tomu faktu, že hlavnú rolu vo filme bude mať Emma Watson. 

Spočiatku som sa neskutočne nudila. Kelsea iba putovala do hradu, veľa sa neudialo a ak áno, tak to nebolo nijako zaujímavé. Navyše tam bolo veľa zbytočných opisov. Pripomínalo mi to Tŕňového princa, len ten bol brutálnejší, zaujímavejší a lepší. Kelsea mi liezla na nervy, prišlo mi, že sa chová iracionálne a celkovo sa mi kniha vôbec nepáčila. Keby nemám ešte dvojku na recenziu, skončila by som na začiatku tejto knihy a viac nepokračovala. 
Chvalabohu, že som ten druhý diel mala, pretože ako povedala Naty, neskôr je to pecka.
Tých 70-80 nudných a nezaujímavých strán sú ako skúška, ktorú keď splníte, čaká vás odmena. 
Pretože... tá kniha bola neuveriteľná. Svojim spôsobom je Kelsea zosobnením knihy. Na začiatku nezaujímavá, iracionálna... ale potom sa začala viac prejavovať a zrazu z nej bola pravá kráľovná a ja som si ju napokon ešte aj obľúbila. Ukázala sa ako naozaj skvelá, inteligentná, vtipná, silná ženská hrdinka. Išla si za svojim, za tým, v čo verila, že je správne.
Čo sa týka postáv, veľmi som si obľúbila aj Lazara (Lazarusa?). S Kelseou sú perfekntá dvojka a ich dialógy boli neraz vtipné. Ak mi ho autorka zabije, budem veľmi, veľmi zlá. 
Zaujímavou postavou bol aj Fantóm, len nedostal veľa priestoru. Snáď v ďalších dieloch.

,,Dal som ti väčší dar, ako si uvedomuješ." 
,,Aký dar?"
,,Zistíš sama. Za to od teba očakávam, že ho budeš opatrovať."
,,Panebože, dúfam, že ste ma neoplodnili v spánku."

Ako zrejme viete, táto kniha je taká fantasy dystópia. Vďaka tomu sa tam dali nájsť rôzne... veci. Napríklad, nemali tam knihy. Teda väčšina ľudí nemala a ani sa o ne nezaujímala. Kelseina opatrovníčka však mala veľkú knižnicu a odjakživa Kelseu ku knihám viedla. A tak ste tam mohli nájsť Dickensa, Austenovú, Tolkiena... a taktiež celého Harryho Pottera. Pri čom som nadšene zakňučala, takže je super, že pri mne nikto nebol. Asi by som už písala túto recenziu zo psychiatrie. No a deti jej slúžok sa hádali o to, kto ho bude čítať prvý, lebo každý ho chcel. To bol asi moment, kedy som začala autorku zbožňovať. Bolo to krásne. 

,,Máte deti, lady Andrewsová?"

,,Nie, Veličenstvo."
Pravdaže nie, pomyslela si Kelsea. Lono tejto ženy by zožralo všetky deti, ktoré by počala.
,,Takže v lotérii neriskujete tak veľa, však? Nemáte deti, nie ste dosť silná na prácu a ste 
naozaj pristará, aby ste niekoho sexuálne priťahovali." 

Na začiatku každej kapitoly je úryvok. Zvyčajne z nejakej historickej knihy, v ktorej sa písalo o Kelseinych činoch. Najprv ma to moc nebralo, ale keď sa postupne odkrývalo, čo všetko ako kráľovná dokázala... teda eh, dokáže... začalo to byť čoraz krajšie a dojímavejšie. Svojim spôsobom sú to spoilery. ale sú akýmsi ubezpečením, že nejakým spôsobom všetko dopadne fajn. Je celkom príjemnou zmenou nemusieť sa strachovať o postavu, ktorú mám rada a vedieť, že ešte dokáže veľké veci. Čitateskému zážitku to neuberá. 
Veľkým plusom tejto knihy, ktoré som si vlastne uvedomila až teraz je, že tu nie je vôbec žiadna lovestory. Aspoň zatiaľ. Čo sa v young adult knihách moc nevidí.
Pokiaľ viem, je to autorkin debut, čo síce bolo miestami poznať, ale bol to veľmi vydarený debut. Veľmi pekne prepracovala svet, pôsobilo to reálne. 

Nakoniec sa mi kniha páčila oveľa, oveľa viac, než som na začiatku predpokladala. Bolo to pre mňa veľkým prekvapením a naozaj som si to užila. Keď som sa do toho konečne začítala, nemohla som prestať. Bolo to naozaj výborné a ja sa veľmi teším na druhý a tretí diel série (Len škoda, že trojka vychádza v originály až v novembri.) a taktiež na filmovú adaptáciu. Pokiaľ ste sa knihe, tak ako ja, doteraz vyhýbali, odporúčam napraviť.
Akurát ma mrzí, že vďaka začiatku knihy nemôžem dať knihe plný počet TARDIS.

6 komentárov:

  1. Já jsem byla spokojena se všemi částmi :D ... Královna Tearlingu byla prostě skvělá a pro mě splňovala vše, co pro mě má kniha takového ražení prostě splnit. V knihovně mě čeká Tažení do Tearlingu, takže se neskutečně těším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mně se líbil i ten začátek, hned od první stránky jsem byla nadšená. To putování a "stanování" v lesích, nebo kde tenkrát byli mě bavilo. Já byla zase zklamaná z druhého dílu, kde jsou vlastně dvě dějové linie. Navíc jsem to celkově moc nepochopila, o co tam vlatstně šlo a proč to autorka udělala. A Klsea tam byla nepříjemná, divná, temná, skoro až zlá. A najednou začala krásnět... Na trojku jsem také zvědavá. Hlavně, kdo je ten její otec.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jop, to zaujíma aj mňa. Ja mám z dvojky za sebou asi 60 strán zatiaľ, ale teším sa :D

      Odstrániť
  3. Ja mám dojem, že s tým začiatok mali problém viacerí (aj ja). Ale veľmi rýchlo sa to zlepšilo, za čo som fakt rada. Je to mega dobrá séria a som zvedavá na vyvrcholenie.
    Kiežby tam bol častejšie Fantóm :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Že? Je to veľmi zaujímavá postava :D
      Som zvedavá, čo prinesú ďalšie diely :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.