sobota 11. júna 2016

Neobyčajný príbeh o obyčajnom živote | Pocit konca

Autor - Julian Barnes
Originálny názov - The Sense of an Ending
Vydavateľstvo - Artforum
Rok vydania - 2012
Väzba - hardcover
Počet strán -140
Hodnotenie na Goodreads - 3,69/ 11 490

Anotácia
Anthony Webster je šesťdesiatnik. Žije sám, je holohlavý, triedi odpad, udržiava byt v čistote a zveľaďuje ho, aby nestratil hodnotu. Anthony si neničí pneumatiky na aute neopatrnou jazdou a dobrovoľníči v nemocnici. Sám seba považuje za znášanlivého a vraví, že čas je na jeho strane. Už je vo veku, keď sa zvykne rekapitulovať. A spomínať viac ako predtým. Anthonymu sa pred očami odvíja príbeh o dávnom stredoškolskom priateľstve štvorice chlapcov, ktorého dôsledky postupne začínajú ovplyvňovať aj hrdinov dnešok. Mudrovali vtedy o zákonitostiach fungovania všehomíra i o všeličom inom. A najmä: túžili po láske mladých žien. Osud im prihral Veroniku z Chislehurstu.


***

Kým sa táto kniha nezjavila na mojom zozname kníh, ktoré mám prečítať na príjmačky, nikdy som o nej nepočula a keby náhodou aj hej, aj tak by som po nej nikdy nesiahla, lebo to neznie veľmi zaujímavo. Povedzme, že nie som (zatiaľ) fanúšičkou kníh o šesťdesiatnikoch. Povedala by som, že na to ešte budem mať kopu času.
Každopádne, anotácia na mňa pôsobila tak trochu ako Muž menom Ove a tá ma nebavila. Takže mi neostávalo nič iné, len dúfať, že táto bude dobrá.
Bola viac než len to.

Príbeh chronologicky opisuje Anthonyho život a začína v jeho školských časoch. Musím povedať, že som si ho obľúbila okamžite. Bol chytrý, úprimný a na nič sa nehral. Tým si ma rozhodne získal. Aj keď bol čudný. Ale v tom dobrom slova zmysle.
Ďalšou skvelou postavou bol Adrian. Veľmi rada by som si prečítala o ňom oveľa viac a je škoda, že sa v príbehu nezdržal zďaleka tak dlho ako by som chcela. Veľmi inteligentný, veľmi zaujímavý, veľmi zvláštny. Tak trochu Sheldon Cooper. A zároveň vôbec.
Koho som si však nevedela vôbec obľúbiť, bola Veronika. Ani v mladosti, ani keď bola staršia. Ako postava mi absolútne nesadla.

,,Ako by ste opísali panovanie Henricha VIII.?"
,,Bolo to o nepokoji, pane."
,,Mohli by ste sa to pokúsiť popísať trochu presnejšie?"
,,Povedal by som, že to bolo o obrovskom nepokoji, pane."
(To je úplne ako moje odpovede v škole.)

Táto kniha patrí k tým, ktorá sa ťažko hodnotí a komentuje. Bola o živote. Obyčajnom a zároveň neobyčajnom. Nemusí však štýl sadnúť každému. Bolo to miestami dosť komplikované, trochu filozofické. Vďaka tomu som dosť rada, že som to čítala v preklade a nie v angličtine. Nie som si istá, či by som si to tak užila.
Je to kniha určená na zamyslenie, nie je to niečo, po čom siahnete, keď chcete vypnúť. Nájdete tam množstvo hlbokých, krásnych a pravdivých myšlienok, ale takisto humorné situácie.
Skrýva sa v nej množstvo emócií. Ako v živote.
Okrem toho je to napísané fantasticky. Autor má úžasný štýl písania a mňa do príbehu vtiahol okamžite, aj keď to nie je moja zvyčajná šálka kavy.
Jediná výrazná chyba v knihe nebola v príbehu, ale v spracovaní samotnej knihy. Po absolvovaní štyroch rokov na umeleckej škole, kde niečo také z vás okamžite vytlčú vám proste nemôže neťahať oči to príšerné zarovnanie textu doľava. Knihy majú byť zarovnané do bloku. Vydavateľstvo by malo niečo také ovládať.

Predpokladám, že ste o tejto knihe nepočuli. Nedivím sa. Predtým ani ja. Ale jednoznačne musím odporúčať, pretože to bola výborná kniha, ktorá za to prečítanie jednoznačne stojí. Je veľmi vysoká šanca, že to neoľutujete.
Mimochodom, niekedy tento rok by mal byť aj film. V hlavnej úlohe Jim Broadbent.


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Vy si ju môžete objednať TU.

8 komentárov:

  1. Jak píšeš v úvodu recenze, také bych si knihu asi sama od sebe nepřečetla. Ale jak se tak zdá, nakonec nebyla vůbec špatná, docela si mě navnadila :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozhodne stojí za prečítanie! Nenápadná knižka, čo skrýva veľký príbeh :)

      Odstrániť
  2. Knihu mám na TBR už veľmi dlho, tak som rada, že si mi ju pripomenula, musím ju vyhrabať z knižnice. Nepochybujem, že je to kvalitné čítanie, ktoré si užijem a som rada, že zaujala aj teba - to už aký punc kvality toto! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úprimne dúfam, že sa bude páčiť aj tebe, pretože je naozaj výborná :)

      Odstrániť
  3. Ahoj :)
    Recenziu si napísala úžasne, až mám na tú knihu chuť hneď skočiť...
    Mám len jednu otázku...
    Ako s tým súvisí obrázok TARDIS na záver článku :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Vieš ako väčšina blogerov používa v závere recenzií hviezdičky/slniečka/srdiečka a iné veci, na ohodnotenie knihy? Tak ja som chcela byť originálna a hodnotím pomocou TARDIS :D

      Odstrániť
  4. To je... fakt originálne :D Obdiv celému tvojmu blogu ☺
    A tiež tu vidieť, že plnohodnotný whovian sa nezaprie ;)♥

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.