štvrtok 26. marca 2015

Schránka duší (Lynn Flewelling)

Originálny názov - Casket of Souls
Séria - Noční běžci
Diel - 6/7
Vydavateľstvo - Fantom print
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 336

Anotácia
Alek a Seregil nejsou jenom rozmařilí šlechtici, jakými se jeví, jsou to také zkušení špehové, oddaní službě královně a zemi. Když však narazí na důkaz o spiknutí, které staví královnu Phorii proti princezně Klie, oba noční běžci zjistí, že je jejich loajalita rozervaná jako nikdy předtím. Dokonce i v nejlepších časech je královský dvůr v Rhíminee hadím hnízdem, plným intrik, ale se špatně se vyvíjející válkou proti Plenimaru bublá zrada těsně pod povrchem. A to není jediná hrozba: přeplněnými ulicemi města se šíří tajemný mor, který zasahuje bez rozdílu mladé i staré – mor, který může být magického původu. Teď, když se vzdouvá panika a počet obětí roste, vynořují se i skrytá tajemství. A jak Seregil a Alek zjistí, spiknutí a nákazy mohou mít jednu věc společnou – lék může být stejně vražedný jako samotná choroba.



***


Od druhého dielu sa dej odohrával všade inde, len nie v Rhíminee (niežeby to nebolo dobré aj tak...). A nakoľko mám Rhíminee rada, tak som sa naozaj tešila, že sa dočkám ďalšieho príbehu odtiaľ. Vraj je tento diel úplne skvelý.
Hmm...

,,Jako vždy jsem vám k službám, má paní."
,,Minule na večírku mi slíbil totéž. Možná bychom si měli vypracovat rozvrh?"

Alecovi a Seregilovi sa teraz nebudem venovať. Je to bezpredmetné. Stále ich zbožňujem, stále sú mojim najobľúbenejším párom. Ale to píšem ku každému dielu, tak si to aspoň v tomto jednom odpustím. Nie sú to predsa jediné postavy tu.
Čo ma naozaj teší, konečne som sa dočkala veľa Thera. Je to postava, ktorá prešla asi najväčším vývojom v priebehu série. Je to fantastická postava a bez nej by to nebolo ono. Poriadne som si ho užila a keby sa dočkám spin-offky o ňom, tak sa nesťažujem (prosím, nech neumrie!)
Skvelými postavami sú tiež Klia a Beka, ktoré som si obľúbila už tiež dosť dávno. Akurát Phoriu som nikdy nemala rada a tento diel to tiež nezmenil.
Novou postavou bol Atre. Tomu som od začiatku absolútne nedôverovala a naozaj som ho nemala rada.

,,Vy lovíte, že, Sergeile?"
,,Nijak dobře, přestože se mě to Alec opravdu pokoušel naučit."
,,A bohužel tohle není skromnost," zazubil se Alec.

Tento diel mi prišiel najslabší. Nebolo to zlé, páčilo sa mi to, ale oproti ostatným dielom... slabšie. Väčšinu knihy sa v podstate nič nedialo a ja som sa nudila. Nápad to malo veľmi dobrý, zápletka tiež, ale bolo to zbytočne príliš rozťahané. Skvelých bolo tak posledných 50 strán, kde bola konečne nejaká tá akcia a kniha dostala naozaj grády. Čo je však málo na viac ako 300 stranovú knihu. Zo samotným koncom som však veľmi spokojná a teším sa na posledný diel. Len mi je veľmi ľúto, že je posledný. Táto séria mi prirástla k srdcu a bude mi chýbať. (Takže očakávam epické finále).


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Vy si ju môžete kúpiť TU.

Kam ďalej?

4 komentáre:

  1. Strašně jsi mě na tuto sérii navnadila. Přečetla jsem si recenzi na každý díl, který máš na blogu a už se nemůžu dočkat, až si pro první díl (možná první dva, nebo tři... to se teprve uvidí) dojdu zítra do knihovny. Taky zbožňuji knihy s LGBT tématikou a příběh Aleca a Seregila si rozhodně nemůžu nechat ujít. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sakra, úprimne dúfam, že si sa z nich nedozvedela nejaké obrovské spoilery O.o Každopádne som naozaj rada, že som ťa navnadila. Táto séria za to naozaj stojí a je škoda, že nie je viac známa :)
      Snáď sa teda budú páčiť (kľudne ma postupne zásobuj dojmami :D)

      Odstrániť
    2. Asi moc známá nebude, když jsem se o ní poprvé dozvěděla až prostřednictvím tebe. :) Co se týče spoilerů... nebyly žádné zásadní, neboj se. A i kdyby jo, tak už si je nepamatuji... tedy kromě jediného, ale ten mi vůbec, ale vůbec nevadí. :3

      Odstrániť
    3. Ja zas vďaka Arvari, ktorá mi ju stále odporúčala :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.