piatok 6. marca 2015

Bílá cesta (Lynn Flewelling)

Originálny názov - The White Road
Séria - Noční běžci
Diel - 5/7
Vydavateľstvo - Fantom print
Rok vydania - 2013
Väzba - hardcover
Počet strán - 288

Anotácia
Zhýralí šlechtici, prvotřídní špehové a nejnepravděpo¬dob­nější hrdinové – Alek a Seregil – přežili vyhnanství, zradu i černou magii, ale cesta, která leží před nimi, je ta nejnebezpečnější, po jaké kdy putovali. S nepřáteli všude kolem musí kráčet po úzké stezce mezi Dobrem a Zlem, kde i jediný krok stranou může být jejich posledním. Alek a Seregil unikli smrti a otroctví v Plenimaru a nepřejí si nic víc, než vrátit se k životu v Rhíminee. Místo toho však mají na krku Sebrahna, podivného tvora stvořeného alchymií, předpovězené dítě nezrozené ze ženy. Měsíčně bílá kůže a hrozivá moc činí Sebrahna nebezpečným všem, s nimiž Alek a Seregil přicházejí do kontaktu, takže jim nezbývá než zjistit více o jeho pravé podstatě. S pomocí spolehlivých přátel a Seregilova klanu dvojice hodlá odhalit pravdu o tomto živém homunkulovi – vydávají se na cestu, na jejímž konci je čeká pouze nebezpečí nebo smrt. Pronásledují je přitom Seregilův starý nepřítel Ulan í Sathil z Virésse i Alekovi dávno ztracení příbuzní a chtějí se zmocnit Aleka i Sebrahna. Alek a jeho společníci musejí na útěku bojovat s časem, aby splnili nejosobnější misi, na jakou se kdy vypravili.


***

Nie som si istá, či sa dokážem k Alecovi a Seregilovi vyjadriť tak, aby som neopakovala to, čo v recenziach na prvé štyri diely. Sú to proste moje zlatíčka a už len kvôli nim sa táto séria oplatí čítať. Zamilujete si ich. Sú neskutočne zlatý párik. Nie je to presladené, ich láska je taká skutočná. Nádherná. Hlbšia než tak v 90% iných kníh.  
Ulana vážne neznášam. Už od tretieho dielu, keď sa tam objavil prvýkrát. Manipulatívny hajzeľ starajúci sa len o vlastné záujmy. Priala som mu presne to, čo sa stalo. *muhahaha, škodoradostný smiech.*
Ostatné postavy boli fajn. Raul, ten Ria... čosi... no a samozrejme Micum, ktorého tam bolo konečne dosť. A trochu aj Thera.
,,Neublížim Alekovi. Nikdy. Miluji ho." 
Túto sériu som si naozaj zamilovala. To sa inak nedá. Každý diel je úplne iný. Tým pádom má táto séria vážne nestihla omrzieť a stále ma baví. Autorka má vždy nejaké tie esá v rukáve. V tomto diely opäť vytvorila skvelý dej, bola to veľmi zaujímavá cesta. Avšak rovnako ako pri štvorke, aj tu bolo trochu menej akcie a miestami sa toho naozaj veľa nedialo a ja som sa trošku nudila. Ale nie veľmi a hlavne sa to čítalo rýchlejšie.
Aurenen je nádherný a práve scény odohrávajúce sa tam, sú moje najobľúbenejšie (preto je tretí diel môj najobľúbenejší, že.) Veľká škoda, že sme si ich v tomto diely veľa neužili. A scén v Rhiminee ešte menej, ale vypadá to do ďalšieho dielu naozaj nádejne a ja sa naozaj teším na pokračovanie. Hoci ma už teraz mrzí, že sa séria pomaly chýli ku koncu, Alec so Seregilom mi budú naozaj chýbať.


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Vy si ju môžete objednať TU

2 komentáre:

  1. Já se pořád ještě nějak nesrovnala s tím, že ta série skončila, a to jsem ji dočetla málem před rokem. Ehm, každopádně, pátej a čtvrtej díl patří k těm slabším, no. Šestka je už zase mnohem lepší. =D V pětce ke konci jsem se ovšem úspěšně rozbrečela. Možná ti dojde, u který scény...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To jeho Rhekaro? :D
      Z tej šestky som ešte veľa neprečítala :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.