štvrtok 12. marca 2015

Fangirl (Rainbow Rowell)

Vydavateľstvo - Pan Macmillan
Rok vydania - 2014 (prvé vydanie 2013)
Väzba - paperback
Počet strán - 461

Anotácia
Cath and Wren are identical twins, and until recently they did absolutely everything together. Now they're off to university and Wren's decided she doesn't want to be one half of a pair any more - she wants to dance, meet boys, go to parties and let loose. It's not so easy for Cath. She's horribly shy and has always buried herself in the fan fiction she writes, where she always knows exactly what to say and can write a romance far more intense than anything she's experienced in real life.
Now Cath has to decide whether she's ready to open her heart to new people and new experiences, and she's realizing that there's more to learn about love than she ever thought possible ...
A tale of fanfiction, family, and first love


***

,,Why do we write fiction?"
To disappear.

Na túto knihu som sa veľmi tešila. Za prvé sa mi veľmi páčilo Eleanor a Park a za druhé toto znelo naozaj skvelo, nakoľko som sama fangirl. A povedzme, že sú veci, ktoré pochopíme len my :)
Navyše som toto proste musela mať v angličtine. Odmietam čítať niečo s názvom Fanúšička, je to strašné... Aspoň, že Česi majú Fangirl.  

,,I´m not really a book person."
,,That might be the most idiotic thing you´ve ever said to me."


Už po prvých stránkach mi to bolo jasné. Cath je až zúfalo ako ja. Sakra, nikdy som sa nestretla s postavou, ktorej by som bola viac podobná ako jej. Nemá rada nové veci, radšej má svoje pohodlie, nerada spoznáva nových ľudí (veď tí starí stačia, že.), necíti sa dobre v spoločnosti cudzích ľudí a miluje sériu , ktorá pre zmenu brutálne pripomína Harryho (veď sa tým autorka aj inšpirovala). Cath bola vlastne úplne skvelá.Jedinou jej chybou bolo to, že počúvala rap. Ale to jej odpustím, no.
Levi sa mi tiež páčil. Občas ma štval, ale väčšinou bol celkom zlatý. 
Zato Wren som moc nemusela, také baby nemám rada a väčšinu času ma štvala. 
Inak všetky postavy boli vytvorené naozaj skvelo, mali svoj vlastný charakter. 

,,Have you ever done this before"
,,Yes. No."
,,Yer or no?"
,,Yes. Not like this."
,,Not with a boy?"
,,Not when I really wanted it."
(Simon a Baz - Carry on)

Veľkú časť knihy tvorila jej láska k Simonovi Snowovi a celkovo fanfiction. Gay fanfiction. Celé to bolo fantastické, tie časti sa mi veľmi páčili. A úplne ju chápem. Tiež shippujem všetko, čo sa dá. Lokiho a Tonyho, Lokiho a Thora... jop, úplne ju chápem. Všetky tie fanúšikovské veci... sama sa v tom vidím. 
(Okrem toho tam bol hneď dvakrát Big Bad Wolf! ,,Are you afraid of Big Bad Wolf?")

,,I´m not very good at this. Boy-girl stuff."
,,You´re a lot better at boy-boy, aren´t you?"

Tá kniha ma chytila hneď. Jej čítanie som si naozaj užívala, bolo to skvelé. To, že je Rainbow skvelou spisovateľkou dokázala už pri Eleanor. A svoj status si rozhodne udržala. Opäť vytvorila v podstate jednoduchý príbeh, ktorý je však výnimočný. A napísaný veľmi realisticky. To dokáže len ona tuším. Musím si prečítať všetky jej knihy.
Angličtina bola jednoduchá a do tejto knihy sa môže naozaj pustiť aj ten. kto s čítaním v angličtine ešte len začína. Číta sa to veľmi ľahko a dobre.
Bolo to absolútne fantastické, ten príbeh ma vtiahol do seba a nepustil. Je pravda, že druhá polovička bola miestami viac romantická, než bolo treba, ale väčšinu času mi to až tak nevadilo, takže v pohode. Som naozaj rada, že som sa do toho pustila a odporúčam to aj vám. Lebo to naozaj stojí za to.
A ja sa neskutočne teším na Carry on. Asi by som si to mala už predobjednať (a potom čakať až do októbra :( )

12 komentárov:

  1. Tuto knihu jsem před pár měsíci vyhrála, ale ještě jsem se do ní nepustila. Možná je to tím, že tuším, že na anglickou knihu budu potřebovat více času. ale tvá recenze, mě popostrčila k tomu, že se do ní, co nevidět pustím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono to má celkom ľahkú angličtinu, určite sa do toho pusti :)

      Odstrániť
  2. Už sa teším, keď si ju prečítam.. neviem sa dočkať :D !

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fakt je to skvelé :D
    A na druhej strane, hej, slovenský názov Fanúšička je strašný, ale zasa sa mi nepáči, ak nechávajú anglické názvy :D no dobre, SK názvy nie vždy sa im podaria, ale zasa lepšie ako mať českú knihu a pritom anglický názov...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to nevadí. Losing it znie lepšie ako Zbohom nevinnosť. Ale stále to nie je tak zlé, ako Fanúšička. Navyše Fangirl je dosť známe slovo, to pokojne mohli nechať :D

      Odstrániť
  4. Vyzerá to super ale trochu sa obavám že pre mňa to už asi nebude. Eleanor a Park bola fajn kniha ale čakala som niečo iné a miestami mi to prišlo naťahované ale možno si Fangirl v budúcnosti prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vyzerá to teda dosť dobre :)
    A tiež by sa mi nepáčil názov "Fanúšička", je to dosť... iné :D.
    Originál je originál.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No presne. Preto som sa pustila do anglickej :D
      Odporúčam :)

      Odstrániť
  6. Musím sa do tejto knihy čo najskôr pustiť :3 Tiež som si ju zaobstarala v ANJ, proste tie ilustrácie vo vnútri sú úžasné *_* Big Bad Wolf, wohoooo :3 Na tom budem ešte zvlášť "fangirlovať". :D :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som "fangirlovala" :D Bola to výborná kniha, snáď sa bude páčiť :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.