sobota 28. marca 2015

Bohovia Olympu - Hádesov chrám (Rick Riordan)

Originálny názov - The House of Hades
Séria - Bohovia Olympu
Diel - 4/5
Vydavateľstvo - Fragment
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 560

Anotácia
Čas sa kráti… Bránu smrti, tajomný priechod medzi svetom živých a mŕtvych, ovládla Gaia so svojimi pomocníkmi. Zástupy netvorov prúdia na zem a chystajú sa prevziať vládu nad svetom. Prídu Percy a jeho priatelia na to, ako bránu zavrieť? Dokážu sa vrátiť z hlbín Tartaru, najtemnejšej časti podsvetia, ktorému vládne boh mŕtvych Hádes? Nebude to jednoduché! Sedem hrdinov z Proroctva musí znovu nasadiť svoje životy za záchranu bohov, ľudstva a celej civilizácie.

***

Pokiaľ ste čítali tretí diel a nemali po ruke tento, tak ste boli na tom rovnako zle, ako ja. Polročné čakanie bolo totiž po tom obrovskom cliffhangeri nesmierne náročné. Ale chvalabohu, dočkala som sa. 

,,Čo - čo chcete?" 
,,Prekliať vás, čo iné? Tisíckrát vás zničiť v mene matky Noci."
,,Iba tisíckrát?" zamrmlal Percy. ,,No fajn... a ja som si myslel, že máme problém."

Rick má ten dar, že dokáže vytvoriť veľmi realistické a rôznorodé postavy. Je jedno, či sú to bohovia, polobohovia, či nejaké podstatné i menej podstatné obludy. Je ich dosť, ale každá je iná. To sa mnohým autorom nepodarí (a potom sú postavy ako cez šablónu). 
Od prvého dielu Percyho Jacksona som samozrejme zbožňovala Percyho. Je odvážny, vtipný, chytrý. O Annabeth to platí tiež. A hoci som sa ju dnes z istého dôvodu snažila nemať rada (trochu sa mi to podarilo, ale len trošičku), tak to nebolo veľmi úspešné.
Mojou obľúbenou postavou je však Nico di Angelo. Toho som zbožňovala vždy. V tejto časti mal našťastie oveľa viac priestoru, než doteraz, čo ma naozaj teší (hoci by som kľudne uvítala celú knihu o ňom... alebo aj sériu :D)
Takisto je úžasný Leo, ale aj ostatní z Proroctva siedmich. 

,,Máte zbrane?"
,,Mám iba túto kefu. Raz som s ňou udrela Krona do oka. Inak nič."

Táto kniha bola samozrejme napísaná tým skvelým Rickovym nezameniteľným štýlom. Postavy sú vtipné (ale nie trápne vtipné), dej je premyslený a veľmi pútavý. 
Bolo to písané jednoducho a svižne takže sa to čítalo veľmi rýchlo. Vyše päťsto stránková kniha a ja som ju prečítala za tri dni. Z toho tak 370 strán som dala dnes. Vtiahlo ma to do seba a nepustilo... 
...V strede navyše nastalo niečo (neviem, či sa to dá nazvať zvratom), čo bolo asi tým najúžasnejším a najzlatším za obe série. Niečo, čo som ešte tak päť minút predtým absolútne neočakávala a kvôli čomu som musela na aspoň desať minút tú knihu tú knihu zatvoriť, lebo som od šťastia kňučala a musela som to rozdýchavať. Áno, som cvok, ale čo sa dá robiť. Skrátka mám nový obľúbený párik, ktorý síce nikdy nebude spolu *utiera si slzy*, ale boli by dokonalí.

,,Mozog? Mafin je lepší."

Každopádne, bolo tam celkom dosť akcie, ale aj scény, kde sa toho veľa nedialo, ale aj tie boli celkom fajn. Minimálne tam boli skvelé hlášky, na ktorých som sa fakt bavila.
Mojim obľúbeným dielom však ostáva trojka, ktorá bola skrátka perfektná. A ja sa teraz veľmi teším na päťku, kde zistím, ako sa to vlastne celé skončí. Zas čakať polroka... Ach jaj... Ale aspoň sa toto neskončilo cliffhangerom, to by som už psychicky nezvládla. Ale aspoň tam vraj majú byť kapitoly z Nicovho pohľadu. Takže yay! 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.
Vy si ju môžete objednať TU.

Kam ďalej?

6 komentárov:

  1. "Omylom" som si pozrela spoilery na Blood of Olympus, s Nicom a Percym to vyzerá romanticky, ale viem, že Rick si z nás iba robí srandu :D Dúfam, že zas nebudem musieť pol roka čakať na ďalšiu časť, lebo túto som si nesmierne užila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si včera trochu zisťovala ako to s nimi, respektíve s Nicom dopadne. A pokiaľ bude šťastný... tak why not? :)

      Odstrániť
  2. Áaa presne :D aj ja úplne žeriem Nica ktorý je spolu s Percym môj najobľúbenejší :D taže k tomu prekvapenie...nápodobne,škoda že som sa to dozvedela už predtým :/ Neviem si predstaviť že už len jedna kniha s nimi....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budú mi chýbať... Ale vždy je možnosť re-readingu, no :D

      Odstrániť
  3. Na Rickovi je úžasné, že jeho knihy skrátka nestrácajú kvalitu.:) Tiež mám veľmi rada jeho štýl a postavy... Už aby som sa dostala k trojke (a potom štvorke a päťke samozrejme).:D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.