piatok 28. decembra 2012

Škaredí (Scott Westerfeld)

Originálny názov - Uglies
Diel - prvý
Vydavateľstvo - SLOVART
Rok vydania - 2012
Väzba - pevná
Počet strán - 376

Anotácia
Každý môže byť oslnivo krásny. Veď čo je na tom zlé? Tally bude mať čoskoro šestnásť a už sa nemôže dočkať, kedy bude krásna. V jej svete znamenajú šestnáste narodeniny operáciu, ktorá človeka zmení z odpudivo škaredého na dych vyrážajúco krásnu bytosť a katapultuje ho do raja špičkových technológií, kde je jeho jedinou prácou nikdy nekončiaca zábava. Ešte niekoľko týždňov a... Lenže Tallyina kamarátka Shay si nie je celkom istá, či chce byť krásna. Keď utečie na utajené miesto zvané Dym, Tally spozná odvrátenú stránku sveta krásnych. Úrady ju postavia pred najhoršiu voľbu, akú si dokáže predstaviť: buď kamarátku nájde a privedie ju späť, alebo nikdy nebude krásna. Rozhodnutie, ktoré urobí, jej navždy zmení život.

Postavy
Na jednej strane chápem, prečo Tally chcela byť taká krásna, veď kto by nechcel, no na druhej strane tam boli všetci, vrátane jej neuveriteľne povrchní. Okrem Shay, tá mi bola sympatická.
Pri Perisovi som mala také zmiešané pocity. Neviem, či som ho mala rada, alebo nie. Každopádne mi veľmi nevadil.

Ich svet
Tie názvy miest, alebo ako to nazvať, mi strašne vadili. Nové Krásnovo? Škaredovo? Ale prosím vás! Neviem, či to bolo len tým prekladom, alebo to tak bolo aj v origináli, ale je to desné. Proste som sa cez to nedokázala preniesť.
A my že sme hrdzavci? Tsss...! A mosty ktoré rozprávajú? Nadnášujúce vesty? Cítila som sa, akoby som mala päť.
Ale viete čo som ešte úplne nepochopila? Všetci krásni boli škaredými. Tak prečo všetok ten odpor? Veď nedokázali vystáť škaredých pomaly týždeň potom ako oni sami nimi prestali byť!

Môj názor
Viem si však predstaviť, čo autora k niečomu takémuto viedlo. Nablýskaný a povrchný svet Hollywoodu a reklám je aj všade okolo nás.
Kniha by bola podľa mňa lepšia, keby ju písala žena.
Najhoršia dystópia, akú som zatiaľ čítala.
Možno ako film by to nebolo úplne od veci, a pozrela by som si to. Určite by som však nestala prvá v rade na lístky. A nešla by som na to ani do kina.
Kniha vlastne bez hlbšej pointy a absolútne ale absolútne ma nebavila. Ani po stej strane sa mi nepáčila o nič viac, ako na začiatku.

Neviem, čo si o knihe myslíte vy. Ale ja som mala problém dočítať ju... tak som to nakoniec aj vzdala. A určite sa Krásnych ani nedotknem :P


7 komentárov:

  1. Ani mne sa nepáčila. Keď som si ju požičala z knižnice, tešila som sa že si ju konečne môžem prečítať. Ale nakoniec som ju ani nedočítala. Vôbec ma nebavila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veď nedokázali vystáť škaredých pomaly týždeň potom ako oni sami nimi prestali byť! - keby si to dočítala do konca, tak by si odhalila, prečo sa tak správali 8D ono to tam je vysvetlené 8D
    ale je mi jasné, prečo ťa to nebavilo, ani mňa moc nie, napriek tomu som dočítala a bol to slušný priemer, určite si prečítam aj 2ku, lebo ten svet je zaujímavý 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A mne sa to celkom páčilo, aj keď to nebola úplná bomba. Naopak, Shay som nemohla vystáť a keby si to dočítala, vedela by si, prečo ten odpor k Škaredým.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tuhle knížku mám moc ráda, druhý díl je ještě lepší :)
    Slovenská obálka je zajímavá :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. táto knižka ma zaujala tým, nezvyčajným príbehom, pre mňa originálny, neviem či niečo podobné už je na svete, ale nie natoľko aby som ju otvorila a čítala, na to mám kopec úžasných kníh, ktoré sú na mojom wishliste alebo poličke doma.....ale tie názvy:D neznášam zlé zlé preklady v knihách

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.