piatok 31. marca 2017

Mesačná chvastačka + minireport zo stretnutia s Patrickom Nessom


Čo som robila tento mesiac? Netuším. Ale to ani nie je podstatné. Čo ale podstatné je, za marec sa mi zozbieralo množstvo úžasných kníh a čo je najdôležitejšie, stretla som Patricka Nessa! Z toho budem paf ešte minimálne mesiac, pretože to bol jeden z najlepších zážitkov môjho života a stále tomu nemôžem uveriť. Takže minireport nájdete na konci Chvastačky :) (Nechcelo sa mi písať samostatný článok.)

Prečítané knihy

Niečo viac (Patrick Ness)
Jiskra v popelu (Sabaa Tahir)
Brown girl dreaming (Jacqueline Woodson)
Caraval (Stephanie Garber)
Nočný cirkus (Erin Morgenstern)
Where the sidewalk ends (Shel Silverstein)
Můra noční předvánoční (Tim Burton)
The Inexplicable logic of my life (Benjamin Alire Saénz)
The hate u give (Angie Thomas)
Temnejší tvář magie (V.E. Schwab) 

Kúpené knihy


Ako vám snáď neuniklo, Adam Silvera sa minulý rok stal jedným z mojich najobľúbenejších autorov vôbec. Obe jeho knihy som si absolútne zamilovala. Táto tu vyšla v januári (paperback vo februári) a tak som si ju predobjednala. Iné vydanie, aby mi ladilo s More happy than not. Akosi mi to ale dlho neposielali, tak som sa pozrela na stránku a to moje objednané vydanie bolo nedostupné. Tak som im písala, oni mi vrátili peniaze a ja som si hneď objednala toto druhé a našťastie už prišlo. Lebo hoci som knihu už čítala, potrebovala som ju mať doma, lebo je dokonalá!
Nie som si istá, kedy budem tie básne od Poea čítať, lebo zatiaľ sa klasike v angličtine vyhýbam, ale toto je nádherné vydanie, na BD to majú za nejaké tri eurá, tak som neodolala. 

Vyhrané knihy

Darované knihy


Great tales of horror a Tisíci patro mi včera darovala Aďka. Great tales som síce nikdy doteraz nepotrebovala, ale hoci je to bez prebalu, tak je to krásne vydanie a ja som neodolala, keď to už mala dvojmo. Tisící patro som mala na wishliste od vydania, tak sa teším, že ju konečne mám.
Jackaby je ďalšia kniha, ktorú som chcela už veľmi dlho a tak som reagovala na každý inzerát od Zuzky, lebo sa toho už dlho zbavovala. Napokon mi povedala, že mi ju kľudne daruje (a že keď ja budem mať v ponuke niečo, čo ju zaujme, tak jej to potom pošlem). 
Obom moc pekne ďakujem <3 
No a Beštie a blíženci mali byť už v minulej Chvastačke, lebo to bolo medzi knihami, ktorých sa rodičia zbavovali a ja som si ich adoptovala, lenže som na ňu, chúďatko, zabudla, tak je tu teraz. 

Vymenené knihy


Kedysi som Malého princa nemala doma vôbec, teraz mám už tretie vydanie. Ale tak, mám dvojjazyčné česko-francúzske, anglické a v slovenčine som ho nemala? To bolo nutné napraviť.

Recenzné výtlačky


Niečo viac mi ešte na začiatku mesiaca poslalo vydavateľstvo Slovart ako špeciálny recenzný výtlačok (keby ste boli zvedaví, vyzeral takto), ale keďže som včera pred besedou dostala hotový výtlačok, ten pôvodný som posunula ďalej kamarátke. Mimochodom, recenzia je už dlhšiu dobu na blogu a chcete si knihu prečítať.
Roseblood mi prišlo dnes a vďačím zaň Megabooks. No a nakoľko som pred časom robila rozhovor s autorkou a ona mi poslala nejaké podpísané veci, vrátane dvoch podpísaných bookplates s venovaním, konečne som mala jednu z nich kde nalepiť. 
Temnejší tvář mágie je druhá kniha z týchto, ktorú som už prečítala (aj keď ešte nezrecenzovala) a ďakujem za ňu kníhkupectvu Pre školy
No a posledné dve mi poslalo Albatros media. Darwinove ceny po kúskoch čítam, k Apolónovi som sa ešte nedostala. 

Všetky pokope


Niečo navyše


Tuším, že tak vo februári som vyspovedala Taniu del Rio, autorku skvelej middle grade Warren Trinásty a tento mesiac mi od nej prišiel balíček. Nechala som si aj pohľadnicu, ktorá síce nie je podpísaná, ale vyzerá úžasne. A tiež tri nálepky, pri ktorých mi až teraz napadlo, že som ich zabudla vyfotiť. Nevadí. 

***************************************************************************************************************

Tak. A teraz k Patrickovi Nessovi. Síce som sa už priebežne včera nadchýnala na Facebooku, ale nevadí. Bože, fakt dúfam, že ste ho stretli tiež (či už v Bratislave, v Brne alebo v Prahe), pretože to bolo dokonalé. Patrick je neskutočne úžasný a vtipný, rozprával skvelé a chytré veci. 
Ale postupne. Na besedu som sa vybrala s Aďkou a jej priateľom, ktorých som konečne spoznala osobne. Napapali sme sa, pokecali a o piatej sme už boli v Martinuse. A dobre sme urobili, lebo hoci beseda začínala až o šiestej, o piatej sa to tam začalo plniť. Pôvodne som si tam chcela čítať (konečne v Martinuse majú Death note 4!), ale nejako som sa nevedela sústrediť. A bolo tam veľa blogerov, takže aj s nimi som sa rozprávala. 

O šiestej teda prišiel Patrick sprevádzaný veľkým potleskom. Prekvapilo ho, koľko nás tam je (vyše 150!) a tak nás hneď odfotil na Instagram. Takže hádajte čo? Som na Instagrame Patricka Nessa! 


Hneď si sadol na operadlo (!) kresla, že aby ho videli aj vzadu. Aspoň trikrát z neho takmer spadol, ale hneď bolo jasné, že tá beseda bude všetko len nie nudná. 


Patrick rozprával o tom, že neškatuľkuje svoje knihy ako tínedžerské, lebo každý si v nich vie niečo nájsť, aké boli jeho tínedžerske časy (shit), že neľutuje, ako ukončil Sedem minút po polnoci, lebo taký je život, že píše také knihy, aké by on rád sám čítal, že jeho koníčkom je vymyslená catharmonica (alebo ako to povedal), že vždy keď ide písať knihu, pozná prvú aj poslednú vetu, že jeho ďalšia kniha Release (ktorá v originále vyjde v máji) má prvú aj poslednú vetu z knihy Mrs. Dalloway od Virginie Wolf, že je spokojný s filmom Volanie netvora (predsa len k nemu napísal scénar) a tak. 
A nezabudol baliť barmana. 


Potom bol priestor na otázky a dostala som šancu aj ja. Tak som sa ho spýtala (samozrejme bez spoilerov, už dávno som mala premyslenú formuláciu, aby som nič nevyzradila), že keďže Niečo viac (podľa mňa) končí cliffhangerom, či to fungovalo. Kniha však vraj skončila ako mala a odpoveď nie je dôležitá, hoci má istú teóriu, takže som sa vlastne nič nedozvedela a stále som rovnako frustrovaná, že neviem odpoveď, ako keď som knihu prečítala. 

(Vyzerám tu ale strašne :D) 

Onedlho na to beseda skončila a začala autogramiáda. My sme mali s Aďkou super miesta (sedeli sme hneď v druhom rade z tej strany, ako začínal rad) a tak sa nám podarilo nasáčkovať hneď dopredu, takže som bola tretia a Aďka štvrtá. 
Kým som tam pri ňom stála a on podpisoval, stihla som mu povedať, že je Netvor jednou z najlepších kníh vôbec, čo som kedy čítala a jedna z troch, pri ktorých som kedy plakala. A že som v utorok pozerala film a spotrebovala pri ňom štyri vreckovky, čo som nikdy pri žiadnom filme toľko nerevala. On mi stále ďakoval za milé slová a ja som bola z toho úplne mimo. 


Nielenže mám teda podpísanú jednu z mojich najobľúbenejších kníh ever, strašne ma teší, že mi tam napísal viac, než len For Martina Patrick Ness. 
Samozrejme, že som si nechala podpísať aj Niečo viac, ktoré mi dal Erik pred besedou.


Mimochodom, na to, síce milujem podpísané veci a mám úžasnú zbierku, v tomto prípade si viac vážim to, že som ho mohla stretnúť a rozprávať sa s ním, podpisy sú len dokonalým bonusom. 
Inak, pred besedou som ešte dostala od Slovartu ako darček aj tento úžasný vak.


No a samozrejme, s Patrickom sme sa nezabudli ani odfotiť <3

 (Konečne mám novú profilovku! A som s ňou maximálne spokojná :D)
A dala som ju aj na Insta. A Patrick mi ju lajkol! <3 

A ešte aj Martinus nás fotil, zatiaľčo nás fotila aj Aďka. 

Ako som teda spomínala v úvode článku, bol to jeden z najlepších zážitkov môjho života, pretože ako často sa vám podarí stretnúť sa s autorom jednej z najlepších kníh ever? 
Úprimne dúfam, že sa ešte niekedy vráti a ja budem mať dovtedy prečítané aj ďalšie jeho knihy. (Tiež ma mrzelo, že som si asi pred týždňom objednala z BWB jeho knihu The Crane wife, lebo som ju videla aj v Martinuse. Síce s obálkou, ktorá sa mi páči menej, ako tá, ktorú budem mať a stála tak 10 eur, nie 3 ako moja, ale mohla som ju mať podpísanú. Ale nevadí.) Rozhodla som sa dať druhú šancu My ostatní tu len tak žijeme a tiež by som si chcela prečítať Chaos, ak sa mi ho podarí nejako zohnať. A moc sa teším na Release! 

VEĽMI ďakujem Slovartu a Martinusu za to, že túto besedu zorganizovali a ja som tak mala šancu stretnúť sa s tak úžasným autorom. 

No čo? Boli ste? Ako sa vám páčilo?

(Mimochodom, väčšina fotiek je z FB Martinusu.)
(A tiež sa ukazuje, že ten report nakoniec nie je tak mini, ako som si myslela, že bude. :D)

4 komentáre:

  1. Boli sme v Prahe :D a super Patrik je bozi :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To teda je. Tak snáď som ho nevidela naposledy :3

      Odstrániť
  2. Ja sa asi zbláznim!!! Vôbec vám nezávidím, ale že vôbec! (Umieram závisťou ako posledný žobrák, pretože sakra! Bol tu PATRICK NESS!!! A ja som bola presne 132 alebo viac km od neho.) Dúfam, že ešte sem zavíta, pretože fakt si potrebujem podpísať knihu Volání netvora. A samozrejme fotku s ním.... Fakt dúfam, že sa tu ešte objaví, lebo potom moje zdravie a moja psychika bude fakt zlá.....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež dúfam, že ešte príde a donesiem mu tam väčšiu kôpku kníh ako terajšie dve, lebo to bolo perfektné. Škoda, že si nebola. Ja na tvojom mieste by som asi umrela, keby vidím, ako tam všetci boli :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.