sobota 25. marca 2017

Každá obálka je problematická


Viete, ako sú hlavne Američania na všetko citliví a všetko musí byť striktne politicky korektné? V súvislosti s knihami si to veľmi všímam na zahraničnom Booktube, či Goodreads. Neraz majú knihy vysoké hodnotenia, lebo je tam diverzita a nie kvôli príbehu, zatiaľčo hľadajú problématické aspekty aj tam, kde nie sú. Nie raz som objavila či už na Youtube alebo Goodreads niečo v tomto duchu: Knihu som si užila, ale niekto tam našiel problematický aspekt (negatívne stereotypy/rasizmus/homofóbiu/čokoľvek), takže mením hodnotenie z 5 na 1*. Mrzí ma, že som si to sama nevšimla a odporúčala som vám to. Trvám na tom, že ľudia vidia to, čo chcú vidieť. Mali by prestať byť tak citliví a vzťahovační, lebo to dopadne nejako takto. Tento článok je paródia.

Už nejakú dobu sledujem booktuberku Emmabooks, ktorá sa rozhodla, že vo svojich videách viac nebude ukazovať knihu Sad perfect s prebalom, pretože môže byť spúšťačom pre ľudí trpiacich sebapoškodzovaním.



S maminkou sme teda mali ďalšiu veľmi produktívnu debatu a zistili sme, že úplne každá obálka je problematická. Každá je rasistická/ homofóbna/ propagujúca homosexualitu/ násilie/ smrť/ držanie zbraní/ náboženstvo/ sex/ psychické problémy a podobne. Hrôza toto.
Napríklad práve spomínaná Sad perfect je okrem spomínaného podporovania sebapoškodzovania veľmi rasistickou obálkou, keďže je biela, čím diskriminuje všetky ostatné rasy a keďže zicherkou dokážete niekomu vypichnúť niekomu oko, logicky je to zbraň.


Táto obálka je jedna veľká problematická katastrofa. Dievčina vyzerá smutne, má cez tvár tieň, takže to očividne značí depresiu, za ňou je strom s dostatočne hrubými konármi, takže sa ide možno obesiť. Pozor, pre niektorých ľudí to môže nabádať spáchať samovraždu! Strom tiež symbolizuje pohanstvo, spodok zas okultizmus a to nespomínam, že drží v ruke zbraň!


Idem postupne. Tieň na tvári opäť značí depresiu, navyše biela na tvári prevláda, v čom je zreteľne vidieť, že ide o nadvládu bielej rasy. Maska zas symbolizuje nedostatok sebavedomia a nutnosť sa skrývať pred svetom, tiež sex a v neposlednom rade alergiu na perie.


Táto obálka zas môže byť veľmi nebezpečná pre klaustrofobikov a ľudí alergických na zimu.


Obálka podporuje homosexualitu (okrem dúhových farieb tiež odhalený meč symbolizuje penis) a taktiež držanie zbraní. Nehovoriac o tom, že vysoké veže môžu nabádať k samovražde a teda skoku z výšky. 


Ďalší prípad rasizmu, kedy kniha diskriminuje Indiánov, Mulatov a Aziatov, taktiež homosexuálov a ešte sú aj lúče majú rozličnú dĺžku, čo je výsmechom pre ľudí trpiacich obsedantno-kompulzívnou poruchou. 


Vidíte? Úplne všade sa dá niečo nájsť, keď sa snažíte. A rovnaký prípad je častokrát priamo v knihách.

22 komentárov:

  1. :D :D :D skvelý článok, už dlho som sa tak pri čítaní nepobavila...
    je naozaj smiešne akí sú niektorí ľudia vzťahovační. Mám pocit, že hľadajú problém aj tam, kde nie je, len aby mali čo riešiť.
    každopádne, opakujem, skvelý článok :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne to je to, čo tvrdím ja! Akože jasné, niektoré knihy môžu byť naozaj problematické, ale nie zas všetko o čom to tvrdia.
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. :D odpadla som, ešte aby som sa pri pohľade na zicherku nezačala sebaposkodzovat, ak by to bola žiletka tak by som možno polemizovala. Jasné že sú obálky s ktoré vo mne vyvolávajú dáviaci reflex, ale že by som hľadala takéto kraviny? Podarilo sa ti nájsť aj nejakú neutrálnu poprípade dokonalú obálku, ktorá poukazuje na vyššie dobro? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, žiletka je tuším na Ostrých predmetoch od autorky Gone girl, či ako sa to volá :D
      Áno, dáviaci reflex mám pri niektorých tiež, ale dokonalú som nenašla, všetky sú problematické! :D

      Odstrániť
  3. Skvělý článek, parádně jsem se pobavila :) To je prostě tak, že když někdo chce, na každé obálce si něco špatného najde :D Jasně, občas se najde některá, která může zapůsobit na slabší povahy. Ale mě více než žiletky an obálce naštve, když je česká obálka mnohem ošklivější než ta původní :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, to bol zámer :)
      A hej, tiež mi otrasné prídu horšie :D

      Odstrániť
  4. Kriste pane, budu muset citovat mého otce: Američani jsou šílení. Jako fakt, netušila jsem, že se tohle děje až v takovém měřítku, ale dává to smysl, když lidi jsou dneska pomalu ve vývrtce z jednoho špatně zvoleného slova. Chtělo by to čajíček a klídeček, každopádně článek naprosto super, smála jsem se nahlas. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zajimave, takhle de divat na obalky me nikdy nenapadlo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani sa nečudujem, to asi väčšinu ľudí nenapadne :D :D

      Odstrániť
  6. Presne si to vystihla. V kazdej obalke, reklame aj vk filme sa nájde niečo čo si hocikto môže vysvetliť podľa seba a je choré ak kvôli tomu ľudia začnú robiť uzávery. Američania sú na to chorí a všade hľadajú zamoenku na žalobu. Dobrý biznis
    Aby to nedošlo k tomu ze sa budú tlačiť knihy bez obalov nadpisov a než sa dostanú k samotnému čitateľovi prejdu tvrdou cenzurou to už sme mali.
    Ak by som sa aj stretla sama osobne u nejakej blogerky či uoutuverky s tým že najskôr knihu odporučí a potom svoj názor stiahne lebo sa dozvie že môže v ľuďoch vyvolavat nejaky druh emócií, i keď podľa mna v knihach má ísť o to, skončí u mňa na plnej čiare.
    Inak ja málokedy čítam knihy podľa obálky a keď sa mi niekto ukáže knihu bez názvu netuším o akú knihu ide. Nesud knihu podľa obalu. Iba raz som to urobila v rámci januarovej vyzvy. Nesklamala som sa no už to nerobím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako bez obalov? Nemôžu nechať ani čistý biely papier, lebo je to rasistické!
      Pozri si na Goodreads napríklad knihu Ramona Blue :D
      A to si asi špeciálny prípad, pretože podľa mňa väčšina ľudí súdi knihu podľa obalu, lebo nejako ťa musí upútať, aby si jej venovala pozornosť :D

      Odstrániť
  7. Článok super, ale inak ľudí, ktorí si takto domýšľajú, že čo všetko je na obálke rasistické, nechápem a je to na hlavu. To už ako keby sa takí ľudia nemali o čom hádať a tak to robia prostredníctvom toho, že si vymýšľajú nezmyselné dôvody. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to tiež nechápem, chcela som článkom poukázať na tú absurditu :D

      Odstrániť
  8. moc dobrý článek ;-) samotnou mě o tom tedy nikdy takhle nenapadlo přemýšlet. pro pána! jde přece o upoutávku a ne o prohlášení... hrůza, nad jakými koninami dneska lidi marní čas...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Že? Ale popravde, prišlo by mi divné, keby nad tým uvažuješ :D

      Odstrániť
  9. Super článok, sama mám Youtube kanál o knižkách a táto precitlivelosť ma tiež už začína unavovať (nielen u Emmy ale aj u iných, je to už skoro epidémia). Tvoj blog som našla úplne náhodou, pretože na blogerskej komunite nie som moc aktívna, ale ukazuje sa, že tým prichádzam o veľa zaujímavých postrehov. Len tak ďalej! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, snáď sa ti bude blog páčiť aj naďalej :3

      Odstrániť
  10. pardon, mala som problém s postovaním komentu,...tak ešte raz... dúfam, že tento trend citlivých sebadôležitých Američanov nepríde k nám, pretože to by bola hrôza. A inak, toto je dokonale ironický článok, ktorý vystihuje celú situáciu.
    Podobnými vecami som sa zaoberala pred zopár dňami, keď som zistila obsadenie amerického seriálu, ktorý bude robený podľa predlohy mangy Death Note.... kto pozná, vie že ústredná postava je aj L, veľmi bledá fragilná osoba, ktorú mimoriadne dotvára vzhľad...no lenže pozitívna diskriminácia xD... obsadený je herec tmavej pleti a veru vôbec nevadí, že je diametrálne odlišný podľa predlohy... hlavne, že tam je, pretože je to potrebné. Lenže potom na čo sa to vôbec nazýva "predloha"? v USA by ma za tento komentár asi zlynčovali, ale mne to už príde celé smiešne. Tak natočme film o ehm.. neviem ..o Matinovi Luther Kingovi a obsaďme ho belochom, aby sme sa žiadneho belocha nedotkli.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to obsadenie nevidela, najprv musím dočítať mangu (to bude ešte na dlho.) Ale už som počula, že odmietli jedného Aziata na hlavnú rolu práve kvôli tomu, že je Aziat. Ale neviem, čo je na tom pravdy.

      Odstrániť
  11. Tento článok ma pobavil :D Až príliš často aj ja vidím na internete podobné precitlivelé názory. A nie len od Američanov. Začalo sa to šíriť už aj do Európy. Dúfam, že tento "trend" kedy je všetko problematické a všetci sú precitlivelí keď je nejaká menšina utláčaná (a najmä keď títo ľudia do tej menšiny ani nepatria) čoskoro pominie a do recenzií sa navráti trochu objektívnosti. Alebo nech sa aspoň ľudia naučia, že to, že ak je v knihe niekto rasista/homofób/akokoľvek inak zlý človek, ešte neznamená, že tieto veci autor podporuje a snaží sa nám povedať, že je to správne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To bol zámer :D
      Tak ja si to všímam hlavne u tých Američanov, čím samozrejme nehovorím, že zvyšku sveta sa to netýka :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.