piatok 6. januára 2017

Kto si a čo si spravila s Richelle Mead? | Diamantový dvor

Autor – Richelle Mead
Originálny názov – The Glittering court
Séria – Diamantový dvor
Diel – 1/3
Vydavateľstvo – Slovart
Rok vydania – 2016
Väzba – hardcover
Počet strán - 384
Hodnotenie na Goodreads – 3,43/ 10 398

Anotácia
Nová oslnivá historická fantasy séria s kvapkou romantiky od Richelle Mead - autorky najlepšej upírskej série všetkých čias!
Podľahnite čaru prepychových palácov a nekonečného bohatstva v príbehu mladej šľachtičnej Adelaide, ktorá sa musí vydávať za slúžku, aby unikla vopred dohodnutému manželstvu. Ak to však chce dokázať, musí vstúpiť na Diamantový dvor, čo však nie je len obyčajná škola, kde sa mladé chudobné dievčatá učia spôsobom vysokopostavených dám, ktorým sú súdení bohatí a mocní manželia. Adelaide vo svojej príprave, samozrejme, exceluje, a dokonca sa jej podarí pred všetkými utajiť svoj skutočný pôvod. Pred všetkými, až na Cedrica, syna zámožného majiteľa Diamantového dvora. Aj Cedric však skrýva mnohé tajomstvá. No potom Adelaide padne do oka mocnému guvernérovi a hrozí, že Cedricove a Adelaidine tajomstvá vyplávajú vo svetle ich vzájomnej príťažlivosti na povrch. Ak podľahnú láske, hrozí im škandál obrovských rozmerov, poškvrnenie povesti Diamantového dvora a zaľúbencov čaká život vydedencov kdesi na kraji obývaného sveta...

***

Aby ste vedeli, Richelle Mead bola kedysi jednou z mojich najobľúbenejších autoriek. Teraz ma riadne štve, lebo moju najobľúbenejšiu sériu od nej - Věk X - nikdy nedopísala a ťažko povedať, či to niekedy urobí. Miesto toho píše množstvo hlúpostí. Ako napríklad toto. Táto kniha vyzerala zaujímavo, ale nešla som do nej s veľkými očakávaniami. Napriek tomu ma sklamala. 

Už od prvých strán som tušila, že táto kniha bol krok vedľa. Môj, aj Richellin. Svojim spôsobom to bol celkom zaujímavý nápad, ale nie veľmi dobre spracovaný. Pamätám si, ako som pred pár rokmi čítala Upírsku akadémiu. Nemohla som sa od tých kníh odlepiť, čo boli také skvelé a pútavé, stále sa tam niečo dialo a ja som neraz ani nedýchala pri tom. Každý diel som prečítala tak za deň a keby nemám hneď po ruke pokračovanie, tak asi umrem. (Hlavne po trojke.) Tu? Nebolo to vôbec zaujímavé, bolo to strašne suché a absolútne nič nepodnecovalo moju zvedavosť. Nemala som problém knihu kedykoľvek odložiť, skôr naopak. Taktiež som mala problém aj s postavami, lebo okrem Miry, ktorá bola vedľajšia, som si nevedela k žiadnej vytvoriť žiaden vzťah. Navyše mi Adelaide dosť liezla na nervy. Ťažko uveriť, že je to rovnaká autorka, aká vytvorila Adriana. Nemal by sa autor časom zlepšovať a nie zhoršovať? Či si proste sama nastavila latku tak vysoko, že ju už nie je schopná prekonať? Možno bude aj dobre, ak Věk X nikdy nedopíše, pokiaľ by mal mať takúto kvalitu. Ešte by mi pokazila sériu.

,,Čo budeme robiť, keď budeme mať deti?"
,,Žasnúť nad ich dokonalosťou?"

Anotácia sľubuje oslnivú historickú fantasy. Vôbec netuším, kde sa stratila tá fantasy časť, pretože tú úplne odbila. Starý a Nový svet s kolóniami (kde som veľmi rýchlo ignorovala ich názvy a brala ich ako Európu a Ameriku), utečenci, "správne" náboženstvo a kacírstvo, šľachta... Kde presne použila fantáziu? Že vymyslela názvy z náhodného zhluku písmen? Pretože okrem iných názvov som tam rozdiel naozaj nevidela. Keby si aspoň dala tú prácu s vymýšľaním nejakých pravidiel toho sveta, ale toto sa proste odohrávalo v našom svete za stredoveku.

Od takej stej strany to bolo o niečo lepšie. Nie veľmi dejovo, ale aspoň sa to o niečo lepšie a ľahšie čítalo. Nebola to až taká nuda, hoci stále som nebola nadšená z toho, kam sa príbeh uberal. A keď konečne nastal zvrat, z ktorého som bola vrámci možností nadšená... o niekoľko desiatok strán to autorka pokazila. A takto to šlo vždy. Zakaždým, keď som si v duchu vravela, že však to nie je také zlé a začalo ma to celkom baviť, vždy sa stalo niečo nové, čo mi to pokazilo a bola som opäť na začiatku. Richelle chcela do toho príbehu vopchať strašne veľa, ale pri ničom dlho nevydržala a tak z toho bola taká čudná zlátanina v podstate o ničom. Postavy len behali z jedného miesta na druhé.
Btw, vraj by sa to mohlo páčiť fanúšikom Selekcie. Nesúhlasím. Milujem Selekciu, je to taká moja guilty pleasure. Zďaleka sa jej toto nevyrovná.

Napriek tomu, že druhá polovica knihy bola lepšia ako prvá a že ku koncu sa mi Adelaide začala aj celkom páčiť, odporúčam investovať čas do lepších kníh. Napriek tomu, že druhý diel vyzerá lepšie, lebo bude o Mire a celkom ma zaujíma jej tajomstvo, tak sa do pokračovania už nebudem púšťať. Radšej si to nechám od niekoho vyspoilerovať alebo tak.
Ale nepomôžem si, som naozaj sklamaná, pretože kedysi Richelle bola naozaj jednou z mojich najobľúbenejších autoriek a chcela som od nej čítať úplne všetko, lebo som vedela, že ma nesklame...
(Stále si nie som istá, či som to tým hodnotením trochu neprestrelila a nemala dať len 1,5*)


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart
Vy si ju nájdete napríklad TU.

Kam ďalej?

9 komentárov:

  1. Ja nechápem, prečo vymýšľa a začína písať nové veci, keď tam má Věk X, ktorá je božská! Jediná séria, ktorá sa mi od nej páči a ani to nedopíše, tak nech ide niekam, nah... Radšej bude písať veci ako toto a Neslyšno...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neslyšno som našťastie nečítala, ale tiež ma štve s Věkom X -_-

      Odstrániť
  2. Mám úplně stejný názor, tato kniha byla ztráta času... A To Vampýrskou akademii miluju...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. VA bola skvelá a taktiež aj Věk X... Nechápem, že to všetko píše rovnaká autorka -_-

      Odstrániť
  3. Ja teda nesledujem Richelle, lebo som od nej nič nečítala, ale minule sme mali s kamarátkou diskusiu o tejto knihe a ona mi vravela, že Věk X neprerušila preto, lebo by sa jej nechcelo alebo preto, lebo už nemá rada ten príbeh, ale preto, lebo jej to vydavateľstvo nechce vydať kvôli nízkym nákladom. Nie je to teda jej chyba. Každopádne sériu vraj chce dokončiť, aj keby to vydala na vlastné náklady, no zmluvu má predovšetkým s vydavateľstvom a musí si splniť svoju časť. Ale tak škoda, že vydavateľstvo nedá šancu jej predchádzajúcej sérii a radšej vydá inú knihu, ktorá je tematicky možno viac zameraná na to, čo akurát letí v literatúre.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, čítala som že vraj nízky predaj. Uvidíme, či sa jej niekedy dočkáme. Snáď áno. A snáď to bude dobré.

      Odstrániť
  4. Moc pěkná recenze, výstižná, ale teď se trochu bojím do knihy pustit :) Čeká na mě v knihovničce, tak snad to nebude úplná ztráta času :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak ťa to poteší, ani zďaleka sa neradí k tomu najhoršiemu, čo som kedy prečítala :D

      Odstrániť
  5. Presne tak ako si uviedla. Kniha sa mi zdala neuveriteľne nudná a zdĺhavá, čakala som od nej viac, pretože Selekciu tiež milujem.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.