nedeľa 29. januára 2017

A-Z TAG


Skúšky sú do stredy (skoro) úspešne za mnou a mňa teraz čakajú dva týždne voľna, počas ktorých chcem prečítať celého Harryho Pottera v angličtine. Po niekoľko rokoch je tu čas na re-reading a ja nemôžem byť nadšenejšia!
A teraz k článku - tento TAG som našla na blogu Nofreeusernames a keďže vyzeral zaujímavo a už dlho sa tu žiaden neobjavil, rozhodla som sa ho tiež urobiť. 
(Btw, bola som lenivá otázky prekladať, len som ich prekopírovala. Takže budú v češtine.) 

Autor, od kterého jsem četla nejvíc knih
Najprv som myslela na Ricka Riordana. Potom na L.J.Smith. Potom mi došlo, že by som mala nazrieť trochu hlbšie do svojej čitateľskej minulosti a hoci som to nepočítala, je veľmi pravdepodobné, že to bude Thomas Brezina. Ten mal asi milión nekonečných sérií pre deti a ja som mala večne od neho požičané z knižnice. Možnosťou pre túto otázku by bola aj Jacqueline Wilsonová, ale myslím, že Thomas Brezina mal tých kníh predsa len viac, ktoré som prečítala. 
(Keby som však rátala aj re-readingy, tak by to bola Rowlingová, lebo Harryho som čítala asi tak 10x a plus nejaké tie ďalšie...)

Bookoholikovo pravidlo číslo 1
Knihu ťahať so sebou úplne všade. 

Citát z knihy, který bych si zarámovala
Ja nie som moc na citáty. Nikam si ich nezapisujem a nijako ich neriešim. (Akurát vypisujem vtipné či zaujímavé hlášky, ktoré strčím do recenzie, ale to je tak celé). Ale páči sa mi ten od Siriusa: Svet sa nedelí len na dobrých ľudí a Smrťožrútov. Každý máme svetlé aj temné stránky. Záleží podľa ktorých konáme. Takí naozaj sme. (Vlastne je z filmu, ale whatever.)

Důležitá kniha mého dětství
Ja za to nemôžem, že mi Harry pasuje do každej otázky, vážne! Proste nie je kniha či príbeh, ktorý by bol takou dôležitou súčasťou môjho detstva, respektíve celého života ako Harry.

E-kniha, audiokniha, nebo papírová kniha?
Nemám veľmi rada e-knihy. Do istej miery teda za to môže aj fakt, že nemám čítačku, takže som odkázaná tak na mobil či notebook a tam sa nečítajú dobre. Občas však prečítam knihu aj v elektronickej podobe, avšak papierova jednoznačne vedie. 

Fiktivní postava, se kterou bych pravděpodobně chodila na střední
Povedzme, že Cath z Fangirl. To je skvelá voľba, nie? Boli by sme bff! 

Gejzíry emocí ve mně vyvolala kniha…
Absolútne som si zamilovala obe knihy Adama Silveru - More happy than not a History is all you left me. Obe tieto knihy ma nechali úplne emočne vyžmýkanú, že som nevedela, čo budem so svojim životom ďalej robiť. Strašne veľa emócií a Adam sa tak stal jedným z mojich najobľúbenejších autorov ever! 

Hahaha, u téhle knížky jsem se smála nonstop!
Naposledy som sa riadne nasmiala na knihe Seriously... I´m kidding od Ellen DeGeneres. Milujem Ellen a tá kniha bola presne tak skvelá a vtipná ako ona. 

Chci, aby vyšlo v češtině
Obe vyššie spomínané knihy Adama Silveru. Tie si proste zaslúžia preklad, aby sa dostali aj do rúk ľudí, ktorí po anglicky nevedia, pretože sú proste dokonalé. Oh, vážne dúfam, že sa prekladu dočkáme!

I když nemám čas číst, vždycky si najdu chvilku na knihy od…
Colleen Hoover. Okej, síce mám už istú dobu doma Ugly love a ešte som to neprečítala (čoskoro!), Colleen milujem a viem, že sa môžem spoľahnúť na to, že od nej dostanem skvelý príbeh, ktorý sa navyše bude čítať úplne ľahko. 

Jedna kniha, kterou bych si vzala, kdybych uvízla na Měsíci
Tiež by som povedala, že Marťana od Andyho Weira, ale keďže som teraz nerozumela asi 70% knižky, nepredpokladám, že keby mi ide o život, tak zrazu budem zázračne vedecky chytrá. (Vlastne, čo by som robila na Mesiaci? Však by som tam okamžite umrela.)

Kniha, kterou asi nikdy nedočtu
Je veľa kníh, ktoré som nedočítala, lebo proste nevidím význam v tom, aby som zabíjala svoj čas knihou, ktorá je o ničom, keď existuje množstvo skvelých kníh. A tie knihy vlastne hneď aj dávam preč. Predsa len mám jednu takú doma a to je V šedých tónech od Ruty Sepetys. Tú som dostala, aj s podpisom autorky a rozhodne sa jej nechcem zbavovať, hoci ju zrejme nikdy neprečítam. Pred pár mesiacmi som sa o to pokúsila, prečítala som len kúsok a odložila. Proste takáto téma nie je mojou šálkou kávy. 

Lituji, že jsem jako malá nečetla…
Ani neviem, ale je celkom dosť kníh, ktoré sa mi celkom páčili, ale keby ich čítam o pár rokov skôr tak by som si ich zamilovala oveľa viac. A možno by bolo lepšie, keby klasiky ako Alica v krajine zázrakov, Peter Pan či Čarodejník z krajiny OZ čítam skôr, než minulý rok.

Moje oblíbené místo na čtení
Moja posteľ. Ak som doma, tak tam čítam skoro stále.

Nejlepší druhý díl v sérii?
Džínsový denník od Zuzky Šulajová je moja srdcovka. Strávila som s tou sériou sedem alebo osem rokov a mám k nej silnú citovú väzbu. Mojou najobľúbenejšou je ale jednoznačne dvojka, ktorú som aj čítala najviackrát. 

O kterého knižního hrdinu jsem se nejvíc bála?
Chápete, že ma momentálne nikto nenapadá? 

Právě čtu
Harry Potter and the Philosopher´s stone od kráľovnej.

Q&A na tělo: Nikdy bych nikomu nepůjčila…
Množstvo kníh som nikdy nikomu nepožičala. 

Retelling, který originálně překroutil původní příběh
Mesačné kroniky od Marissy Meyer. Milujem tú sériu, no žiaľ som stále nečítala Winter...

Spánek jde stranou, když čtu…
Čokoľvek veľmi napínavé. Ako teraz toho Harryho. Vôbec nevadí, že ho poznám naspamäť. Ehm...

Tři nejoblíbenější knihy
Toto sa nedá! Odmietam odpovedať na túto otázku. 
...
Celá séria Harryho.
A inak vážne netuším.

Ukaž knihovnu
Nedávno som fotila Kúzelnú knihovníčku. Odvtedy mi síce pribudlo sedem kníh, ale to prežijete.

Vytáhni 13. knihu zleva z 1. police odspodu
Keďže som nedávno preorganizovala anglickú časť knižnice, už nevyzerá ako na fotke. Vyvolenou knihou sa teda stáva Ask the passengers od A.S.King. 
(Fotiť sa mi nechcelo.)

WC knihy aneb co čtu na záchodě
Ja vlastne na záchod ťahám mobil a nie knihy.
... Asi tak porušujem prvé bookaholicovo pravidlo. 

Xkrát jsem četla…
Aby som nepovedala zas Harryho (neskoro!), upravím svoju odpoveď na sériu Mariotovi dediči od Majky Holecyovej. Posledný diel som síce čítala "len" trikrát, ale jednotku asi 10x. (Spomínala som už, aké som mala pred blogom obmedzené možnosti?)

Young adult kniha, kterou by měli číst všichni bez ohledu na věk
Obe knihy Adama Silveru! Hlavne History is all you left me (a už je tá kniha aj oficiálne 12 dní vonku!) je veľmi dôležitý a krásny príbeh.

Ze které knihy by měli udělat film?
Zo Zárezov smrti od Veronicy Roth. Kniha mi síce prišla o ničom, ale ako film by to mohlo byť úplne super! 

2 komentáre:

  1. To je super TAG a myslím, že na některé otázky bych odpovídala taky HP :D To je strašné, že :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.