piatok 4. januára 2013

Drakova přísaha (P.C.Cast & Kristin Cast)

Originálny názov - Dragon˙s oath
Vydavateľstvo - Knižní klub
Rok vydania - 2012
Väzba - viazaná
Počet strán - 128

Anotácia
Drakova přísaha je samostatná poviedka pridružená k cyklu kníh Škola noci venovaná osudu jednej z postáv, bojovníka a učiteľa šermu Draka Lankforda. Odohráva sa v devätnástom storočí a hovorí o synovi anglického šľachtica, než sa stal upírom, odišiel do Ameriky a poznal svoju budúcu manželku Anastasiu. To z lásky k nej odprisahal, že bude svoju silu krotiť milosrdenstvom. To pod vplyvom tejto prísahy daroval život podivnému havranovi s ľudskými očami. Avšak teraz - v tvári tvár udalostiam odohrávajúcim sa v súčastnosti - svoj sľub odvoláva a nahradzuje novým: že už nikdy nikoho neušetrí...

***

Drakovu přísahu (ďalej už len DP) som začala čítať celkom nečakane. Je to krátka novela k jednej s mojich najobľúbenejších sérii vôbec - ku Škole noci. Priznávam, šla som do toho trocha skepticky - pretože novely sú podľa mňa len zbytočné predlžovanie toho, čo malo skončiť, len kvôli peniazom. Veď prečo ich z niečoho nevyťažiť, keď sa dá?!
Akosi som dlhšie čakala, či to nevýjde aj v slovenčine a keď som sa nedočkala, stiahla som si to.

Ale teraz k príbehu - bol veľmi zaujímavý. Dozvedáme sa, ako sa Drak stal upírom, aký bol, keď bol mladý, ako sa zamiloval do Anastasie a ako sa zoznámili a poviem vám - hneď mi je o čosi sympatickejší ;) Ako mladý bol celkom príťažlivý. Navyše obaja mali ťažké detstvo.
Ale ich láska sa najprv nevyvýjala podľa mojich predstáv, hoci ma realita celkom pobavila. Jasné, všetci vieme už z kníh Školy noci, že to bola láska na prvý pohľad, bla, bla...
Nebolo to však také, ako to býva opisované vo väčšine kníh - také to umelé, čo je viac posadnutosš ako láska. Také tie scény ja väčšinou len znechutene obraciam a čakám, kým skončia.
Tá ich láska však bola taká... skutočná, nevtieravá. Hoci uznávam, že som ju najprv nedokázala brať inak ako vzťah profesor-študent (to, že ona je len o dva roky staršia išlo mimo mňa :D)

Ak som ich doteraz nemala rada, tak sa môj názor na nich zmenil... Teda... Drak mi liezol na nervy (Spojler k škole noci! - hlavne po Anastasinej smrti. Ja viem, smútil a tak ďalej), Anastasia bola milá, nevadila mi tam, ale žeby som ju ospevovala celé dni sa tiež nedá povedať. Ono vždy je dobré poznať minulosť postáv - čo predchádzalo tomu, že sú teraz takí, akí sú. Častokrát sa ten váš pohľad na nich zmení (napríklad aj v seriály Kde bolo, tam bolo som neznášala Reginu, kým som nezistila, že bola kedysi normálna a prečo teraz nenávidí Snehulienku. Nuž, už ju namám rada ani ja)

Každopádne, koniec ich príbehu (nie tejto knihy! - musíte si prečítať všetkých deväť dielov, aby ste pochopili) sa mi (už) vôbec ale vôbec nepáči. Ale to sa mi nepáčil ani pred touto knihou...
Koniec bol pekný (nie, nemyslím ním epilóg, ale poslednú kapitolu) a celkovo ma tá kniha pomerne dosť prekvapila. Nečakala som, že sa mi bude tak páčiť.
Už teraz sa teším na Lenobiin slib, ku ktorému sa dostanem bohviekedy (v decembri vyšiel v Čechách) a na tretiu, ktorá by sa mala volať Neferetino prekliatie, ale netuším kedy výjde...




Kam ďalej? 

5 komentárov:

  1. Ja som čítala aj Lenobiin slib a musím podotknúť, že je to naozaj dokonalá novela. Bola som ňou veľmi prekvapená, páčil sa mi príbeh mladej Lenobie a keď som knižočku dočítala, bola som rada, že som predtým čítala zatiaľ poslednú knihu Školy noci a tak som vedela, že sa zo svojim milým znovu stretne:) takže odporúčam prečítať :)
    PS: zbožňujem tvoje recenzie a vo väčšine s tebou súhlasím, až na to, že som príliš lenivá komentovať každú jednu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, vážim si toho :) Aj tvojich komentárov... a čo sa týka lenivosti, ver mi, že v tom sa vyznám :D
      A k Lenobii som sa stále nedostala :/

      Odstrániť
  2. a dufam tieto pokracovania-cesty do minulosti nie su pisane v style knih Škola noci,ako pribeh sam o sebe je paradny a tiez som si oblubila tu seriu len mi vadi ze na kazdej 50 tej strane robi rekapitulaciu toho co sa uz udialo.este som len pri stvrtej knihe ale uz 553 000 krat stihla vysvetlit cerokezske slovo oznacujuce dceru a podobne veci.kedze ja citam tak aby som na pribeh nezabudla tak mne dost vadi tolke vysvetlovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Počkaj to bolo to... tsi... neviem, už si to nepamätám :D Ale na svoju obhajobu... devinku som čítala už fakt dávno, ešte minulý rok, takže som už vyše roka bez ŠN :/ :D

      Odstrániť
    2. to ti verim :) ja som nemala cas popri robote a domacnosti takze som sa k tej serii dostala az teraz.si myslim ze ak by stale neopakovala vsetko co sa uz odohralo v jednom kuse by ta seria nemala tolko casti urcite,akoze to ja nie v zlom.len taky styl pisania som este nezazila :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.