sobota 27. mája 2017

Keď potrebujete trocha roztomilosti v živote... | The Upside of unrequited

Autor – Becky Albertalli 
Vydavateľstvo – Penguin
Rok vydania – 2017
Počet strán - 336
Hodnotenie na Goodreads – 4,13/ 5 600

Anotácia
Seventeen-year-old Molly Peskin-Suso knows all about unrequited love-she's lived through it twenty-six times. She crushes hard and crushes often, but always in secret. Because no matter how many times her twin sister, Cassie, tells her to woman up, Molly can't stomach the idea of rejection. So she's careful. Fat girls always have to be careful.
Then a cute new girl enters Cassie's orbit, and for the first time ever, Molly's cynical twin is a lovesick mess. Meanwhile, Molly's totally not dying of loneliness-except for the part where she is.
Luckily, Cassie's new girlfriend comes with a cute hipster-boy sidekick. Will is funny, flirtatious, and just might be perfect crush material. Maybe more than crush material. And if Molly can win him over, she'll get her first kiss and she'll get her twin back.
There's only one problem: Molly's coworker, Reid. He's an awkward Tolkien superfan, and there's absolutely no way Molly could fall for him. Right?

***

Keď som pred vyše dvoma (!) rokmi čítala Simona, okamžite som sa do knihy zamilovala. Veľmi roztomilý príbeh a fantastická hlavná postava, jedna z mojich najobľúbenejších kníh vôbec. Odvtedy som nedočkavo čakala na túto knihu a hoci som počula všelijaké názory, dôverovala som schopnostiam Becky a urobila som dobre. 

I keď na začiatku som si to nemyslela. Ako ste si mohli všimnúť, pred pár dňami som vydala článok Alergia na diverzitu, kde som túto knihu uviedla ako príklad, že takto sa to nerobí. Totižto, hneď v prvých dvoch kapitolách sú vymenované všetky rasy, sexuálne orientácie, náboženstvá a zdravotné, či už mentálne alebo fyzické problémy. Hlavná postava je tlstá, občas má záchvaty paniky, jej dvojča je lesbička, obe pochádzajú "zo skúmavky", majú dve mamy a sú židovky. Love interest jej sestry je Aziatka a pansexuálka. Vyslovene to vyznelo umelo typom chcem tam napchať čo najviac diverzity a všetkým to musí byť okamžite jasné

To je ale jediná vec, ktorú môžem knihe nejakým spôsobom vytknúť. Dosť podstatná vec a ovplyvnilo by to moje hodnotenie oveľa viac, ale našťastie sa po týchto dvoch kapitolách autorka celkom spamätala a hoci to všetko v príbehu naďalej bolo, nebola na to tak pútaná pozornosť, ale už to bolo prirodzene zasadené do príbehu. Chvalabohu. 
Lebo mimo toho bola tá kniha fakt skvelá. K Simonovi sa síce nepriblížila, ale ten nasadil latku privysoko, takže to som ani nečakala. 

I don´t entirely understand how anyone gets a boyfriend. Or a girlfriend. It just seems like the most impossible odds. You have to have a crush on the exact right person at the exact right moment. And they have to like you back. A perfect alignment of feelings and circumstances. It´s almost unfathomable that it happens as often as it does.

Becky má ten dar písať postavy, s ktorými sa dá veľmi ľahko stotožniť. Možno som nesúhlasila s Molly stále, ale mnohé jej myšlienky prešli niekoľkokrát aj mojou mysľou a bolo fajn, že nie som jediná na svete. Že autorka z druhej strany sveta tieto myšlienky dá na papier. Na druhej strane niekedy jej myšlienkové pochody boli fakt nelogické a vadilo mi, aká neskutočne domýšľavá bola. 
(A to všetci v tej rodine nenávideli spánok, keď tak skoro vstávali?!)
A síce žiadna z postáv mi vyslovene neprirástla k srdcu, že si ich budem pamätať aj o pár mesiacov, všetky boli celkom sympatické. 
A to najlepšie? Bol tam Simon. Síce fakt, fakt máličko, ale predsa len. A hádajte čo riešil. Či tá jedna postava patrí do Chrabromilu alebo Bifľomoru. No vážne, ako by ho človek mohol nemilovať? (Očividne nutne potrebujem re-reading.)

Celkovo to bola neskutočne roztomilá a vtipná contemporary romance. Vyše polovicu knihy som buď kňučala, aké to je zlaté alebo sa proste usmievala. Či sa rovno smiala. A ja sa naozaj málokedy fakt nahlas smejem pri knihách. Tu sa to stalo. A nie raz. Taktiež je to výborná oddychovka, ktorá sa číta naozaj ľahuliko a rýchlo. Aj keď je tam množstvo klišé. Ale Becky píše fantasticky a pútavo.
Myslím si, že tá kniha je niečo, čo väčšina z nás zrejme sem-tam potrebuje. Ja teda určite. A hoci to nebolo nič svetoborné, okrem toho začiatku som si knihu naozaj užila a určite si zaslúži, aby ste jej dali šancu. A sa veľmi teším na Beckinu ďalšiu tvorbu.


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu MEGABOOKS SK a ich sieti kníhkupectiev Oxford Bookshop.
Nájdete ju TU.

Kam ďalej? 

2 komentáre:

  1. Na tuhle knížku se po SImonovi hrozně těším! Jsem ráda, že se ti líbila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež. Ale nečakaj, že bude na Simonovej úrovni :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.