nedeľa 3. júla 2016

Mojich 10 + 1 najobľúbenejších kníh zo Slovartu

Ako isto viete, tento rok oslavuje Slovart svoje 25. výročie. K tejto príležitosti tiež znova vydali ich 25 najobľúbenejších kníh a nájdete tam rozhodne skvelé kúsky :) A ja som sa tiež k tejto príležitosti rozhodla ukázať svojich 10 najobľúbenejších kníh a sérií, ktoré vydalo práve toto vydavateľstvo. 
Žiaľ, nie všetky knihy, ktoré vám tu dnes ukážem mám v slovenskom vydaní (či v jednom prípade vo vydaní od Slovartu), ale všetky tieto knihy vydali. 
Určite mi potom dajte do komentárov vedieť, čo si myslíte o mojom výbere a aké sú vaše obľúbené :)
Upozorňujem, že knihy nie sú v žiadnom konkrétnom poradí. Povedzme, že ako sa mi naťahali fotky.



Dám ti aj slnko (Jandy Neslon)
Neskutočne nádherný príbeh o dvoch súrodencoch. Ukazuje lásku vo viacerých podobách, priateľstvo, tragédiu a skrátka je to dokonalý mix všetkého možného, pričom vzniká jedna z najlepších contemporary kníh, aké som kedy čítala. Vždy, keď o nej rozprávam, mám chuť na re-reading. Odporúčam všetkými dvadsiatimi. (A ešte si aj požičiam prsty od iných ľudí.)
Recenzia TU.


Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru (Benjamin Alire Sáenz)
O tejto knihe som básnila... nuž, celý minulý rok. Ďalšia dokonalá kniha o priateľstve dvoch chlapcov, ktorá je napísaná veľmi krásne a realisticky. Milujem na nej úplne všetko (okrem tých hnusných placiek na originál obálke.)
Recenzia TU.


Sedem minút po polnoci (Patrick Ness)
Toto je najlepšia kniha, ktorú som tento rok zatiaľ čítala. Bezkonkurenčne. Opäť neskutočne krásny príbeh, nádherne napísaný. Je to tretia kniha, ktorá ma kedy dokázala rozplakať. Pretože to bolo tak smutné. Krásne. Dokonalé. 
Recenzia TU.


Charlieho malé tajomstvá (Stephen Chbosky)
Tejto knihe som síce dala "len" 4*, ale napriek tomu obsahuje úžasný príbeh, ktorý vo vás niečo zanechá a rozhodne si dám niekedy veľmi rada re-reading. 
Recenzia TU.


Pýcha a predsudok (Jane Austenová)
Hoci žiaľ túto knihu nemám v krásnom slovarťáckom vydaní, nemohla som ju z tohoto zoznamu vynechať. Moja absolútne najobľúbenejšia klasika. A pán Darcy. Chápete. 


séria Kroniky Narnie (C.S.Lewis)
Ani neviete, aká som nadšená, že túto sériu konečne vlastním a po toľkých rokoch si môžem dať re-reading. Ako dieťa som túto sériu čítala niekoľkokrát a mám na ňu krásne spomienky. Je skvelé sa prostredníctvom nej vrátiť do detstva a užiť si tieto krásne a magické príbehy. 


séria Stopárov sprievodca galaxiou (Douglas Adams)
K tejto sérii som sa neplánovane dostala minulý rok, za čo som veľmi rada, pretože som si ju zamilovala okamžite. A hoci sa zvyšné diely už nevyrovnali tomu prvému, stále je to veľmi vtipné a šialené. Určite stojí za to. 
Recenzia na prvý diel TU.


séria Mara Dyer (Michelle Hodkin)
Táto séria ma dlhšie vôbec nelákala, ale odporúčalo mi ju veľa ľudí, tak som si postupne zohnala prvé dva diely a po dlhej dobe som sa k ním aj dostala. Bolo to prekvapivo naozaj úžasné a ja som si oba diely veľmi užila. Veľmi mi je ľúto, že sa séria nepredávala a vďaka tomu sme sa v slovenčine nedočkali posledného dielu. Ale séria stojí za to tak či tak a určite by ste si ju mali prečítať. 
Recenzie TUTU a TU.


Tvory a netvory, Filmové čary
Jeden z dôvodov prečo milujem Slovart je aj ten, že mi plnia moje dve poličky Harryho Pottera. Tieto dve nádhery v tomto rebríčku teda nemohli chýbať. Obe sú neskutočne krásne, úžasne spracované a ja ich zbožňujem. Akurát ma veľmi mrzí, že ešte stále nemám Magické miesta. Ale aj to bude. 
Recenzia na Tvory a netvory TU.


séria Trón zo skla (Sarah J. Maas) 
Aj keď som sa žiaľ zatiaľ dostala iba k prvým dvom dielom, oba sa mi veľmi páčili a na tie zvyšné sa fakt teším. Celaena je skvelá hrdinka, je tam plno akcie, ale aj trochu romantiky, tajomstiev a všetkého. 
Recenzie TU a TU.


BONUS: séria A court of thorns and roses (Sarah J. Maas)
Hoci táto séria v preklade ešte nevyšla, Slovart ju na budúci rok plánuje a preto na tento zoznam nepochybne patrí. Ja som zatiaľ čítala iba prvý diel, na ten druhý sa ale veľmi teším, pretože prvý bol naozaj dosť dobrý. Re-telling krásky a zvieraťa poňatý veľmi zaujímavo a výborne. 
Recenzia TU.

12 komentárov:

  1. Vôbec sa nezaoberám tým, o aké vydavateľstvá ide, keďže som bežný smrteľník :D Ale momentálne čítam Charlieho malé tajomstvá a presne toto vydanie, čo máš na fotke, mám aj ja :D Už som ju čítala dávnejšie, aj som videla film, takže pre mňa to nie je úplne že wááááw efekt, ale vždy keď ju znova čítam po nejakom roku, tak objavím niečo nové a také knihy a príbehy ma neskutočne bavia :)

    Bohužiaľ, Narnia za mňa veľké nie... toto je asi jediná séria kníh, ktoré ma takmer vôbec nebavili, lebo sú naozaj ako pre deti, pre mňa príliš jednudoché a také no... nudné... Jediná séria, pri ktorej sa mi filmy páčili omnoho viac... aj keď, musím povedať, že posledná kniha je skutočne dobrá a tej by som dala aj 5*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som videla pri Charliem najprv film a knihu až tak o rok potom alebo tak nejak :D Ale aj tak je to skvelá kniha :)
      Ale tak, Narnia JE pre deti, tak k nej treba aj pristupovať. Ja si sedmičku už nepamätám a momentálne som ešte len na trojke, ale mojim najobľúbenejším dielom býval piaty diel :D

      Odstrániť
  2. Veľa z týchto kníh mám ešte len na pláne, takže ďakujem za pripomenutie, teraz sa cítim ešte previnilejšie :D Ale snáď to, že sú na tomto zozname znamená, že naozaj stoja za to.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sú moje najobľúbenejšie... takže samozrejme, že stoja za to! :D

      Odstrániť
  3. Keď sa tak zadívam na svoju knižnicu a knihy v nej, sú vydania od vydavateľstva Slovart jednoznačne v prevahe :) Slovart má naozaj krásne vydania a hlavne produkuje kvalitnú literatúru. Za mňa sú určite nádherné vydania diela Jane Austen a sestier Bronteových. Veľmi pekný a nápaditý článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka :) Ja mám žiaľ z tých ich klasík len Opátstvo Northanger od Austenovej, ale je nádherná :)

      Odstrániť
  4. Dám ti aj slnko patrí medzi najlepšie knihy, aké som tohto roku čítala, úplne ma očarila, od obálky, cez tie kresby vo vnútri, až po samotný príbeh a postavy, proste super ^.^
    Na Aristotela a Danteho pozerám už dlhšie a fakt si ich musím už niekedy kúpiť, takisto aj Sedem minút po polnoci.
    Charlieho malé tajomstvá som čítala len nedávno, a takisto mi tá kniha učarovala :) Pýcha a predsudok patrí zase medzi najlepšie klasiky, aké som kedy čítala, a fakt ma prekvapila a zaujala O:)
    A Maru Dyer by som tiež chcela, ale asi celú v angličtine, lebo toto by ma vytáčalo :D
    Nie som doma, teda sa nemôžem pozrieť na svoju knihovňu a zistiť, ktoré knihy v nej sú zo Slovartu, ale mám taký pocit, že tam patria všetky od Tolkiena, takže ja by som na zoznam svojich obľúbených kníh určite zaradila tie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som od Tolkiena čítala len Hobita, ďalšie ma veľmi nelákajú :D Pri Pánovi prsteňov ostávam pri úžasných filmoch a ostatných jeho knihách veľa neviem :D
      Rozhodne ich treba prečítať! :)

      Odstrániť
  5. Tolkienove veci sú fajn, ale... čo ja viem... či Tolkien alebo Lewis, vidno že boli kamaráti. Mne Lewis nikdy nepasoval, je to moc... kresťanské?

    Ale Tolkienova tvorba ma utvrdila v tom, že fantasy je fajn. A zvlášť, keď si každý vyhodí z toho to, čo mu nevyhovuje. Napríklad tie siahodlné rodokmene do poslednej vetvičky... smrť :)

    z toho, čo som tu videl v zozname, by som bral niečo s depresívnym robotom. nejaký tip? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bože, Marvin je úžasný! :D

      To som už počula, ale nikdy mi Narnia neprišla nejako kresťanská. Teda sú tam tí synovia Adama a dcéry Evy, ale čo ja viem, keďže som to čítala prvýkrát ako dieťa a to niekoľkokrát, tak som si zvykla :D

      Odstrániť
    2. Zbožňujem články tohto typu!
      S prvými 4 knihami absolútne súhlasím!
      Za Ariho ti musím úprimne poďakovať, keďže si mi ho odporúčala na zlepšenie angličtiny. Ďakujem! Skvelé.
      Charlie je moje zlatičko, za ktorým by som sa najradšej rozbehla, objala ho a povedala mu že má priateľov a ma mňa :D !

      Prečítala som prvé 2 časti z Narnie a bola som šokovaná a sklamaná. Boli vážne písané ako pre deti , ale ako pre 7 ročné deti. Keď si pomyslím ze HP je tiež detská séria, nedá sa s týmto tu porovnať! ( Neberiem do úvahy generácie spisovateľov, a to je asi chyba, pretože mi veľmi vadí ten nádych krestanstva v Narnii. Nie kvôli Adamovi a Eve ale nejak tak celkovo...) knihy sú veľmi jednoducho písané, až príliš a to ide o fantazy.
      A ostatné som necitala a asi ani nebudem teda okrem Pýchy a predsuku - k tomu sa raz dostanem lebo mám rada Búrlivé výšiny, Juh proti severu, Annu zo zeleného domu a podobne :)
      Tú Annu by som zaradila k naj najobľúbenejším aj keď nie je zo Slovartu.

      Bola by som strašne rada ak by nejaké vydavateľstvo prelozilo Simon vs. homo sapiens agenda. Určite by po tom ľudia šaleli. :D

      Rozhodne ďakujem za tvoje úžasne články! Len tak ďalej! ;)

      Odstrániť
    3. U mňa je Narnia srdcovka. Veľa ľudí vraví, že je tam veľa kresťanstva, ale mne to tak neprišlo, asi som divná, ale nič som tam také nevidela, teda až na tých Adama a Evu. A to bývam také veci citlivá :D
      Anna zo zeleného davu je úžasná <3
      Simon vyjde v českom Yoli, o slovenskom vydaní zatiaľ neviem.
      A niet začo, som rada, že sa páčia <3 Aj Ari :3

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.