piatok 14. augusta 2015

Chystá sa... august

Nechcela som to robiť už v polke mesiaca, ale nakoľko som chcela vynahradiť dlhú neprítomnosť a fakt sa mi nechce písať recenziu, ktorú by som mala, rozhodla som sa, že predsa to napíšem. Veď všetko aj tak ešte nevyšlo :D 

Crystal kingdom (Amanda Hocking)
PanMacmillan Australia, 1.8.
Cast out by her kingdom and far from home, she's the Kanin people's only hope.
Bryn Aven - unjustly charged with murder and treason - is on the run. The one person who can help is her greatest enemy, the enigmatic Konstantin Black. Konstantin is her only ally against those who have taken over her kingdom and threaten to destroy everything she holds dear. But can she trust him?
As Bryn fights to clear her name, the Kanin rulers’ darkest secrets are coming to light… and now the entire troll world is on the brink of war. Will it tear Bryn from Ridley Dresden, the only guy she’s ever loved? And can she join forces with Finn Holmes and the Trylle kingdom? One thing is certain: an epic battle is underway—and when it’s complete, nothing will ever be the same…

Ešte som síce ešte ani jednotku nečítala, ale celú túto sériu mám na popredných priečkach wishlistu.

Isla a šťastné konce (Stephanie Perkins)
CooBoo
Může vydržet láska z města, které nikdy nespí?
Isla je beznadějná romantička. Během prvního roku studia na americké škole v Paříži se zakoukala do introvertního kreslíře Joshe. Poté, co se v létě potkají na Manhattanu, to vypadá, že románek by mohl být skutečnější, než si Isla kdy vysnila. Ale když se vrátí do školy ve Francii, Josh a Isla mají najednou spoustu problémů, se kterými se musí poprat každý mladý pár. Na pořadu dne jsou rodinná dramata, nejistota, co bude po maturitě dál, a velmi reálná skutečnost, že je volba vysoké školy rozdělí.
Třetí kniha z volné série od autorky Polibku pro Annu, kde vystupují všechny oblíbené postavy z předešlých knih. Báječný a sexy příběh o skutečné lásce na pozadí nejkrásnějších měst světa – New Yorku, Paříže a Barcelony.

Nie som si úplne istá, kedy kniha vyšla. Myslím, že tak okolo prvého. 

Škola noci 12: Vykúpená (P.C.Cast & Kristin Cast)
Ikar, 4.8.
Vykúpená je dvanástou, záverečnou časťou série Škola noci. 
Zoey Redbirdová sa ocitla v ťažkej situácii. Jasnovidecký kameň dala Afrodite, vzdala sa tulskej polícii a rozhodla sa bez priateľov a mentorov čeliť zaslúženému trestu, aj keď to bude znamenať, že jej telo odmietne Superzmenu a hrozí jej smrť. Len láska tých najbližších ju môže zachrániť pred temnotou v duši, lenže z tieňov sa vynorilo zlo také mocné ako ešte nikdy. 
Neferet napokon odhalila smrteľníkom svoju pravú tvár. Vyhlásila sa za bohyňu Temnoty a ako stelesnené zlo sa chystá zotročiť obyvateľov Tulsy. Upíri z tulskej Školy noci sa spojili s políciou a na obranu dávajú dohromady všetky prostriedky, ktoré majú. No vedia, že ani jediný upír nie je taký silný, aby ju porazil – pokiaľ by ten upír nebol schopný využiť silu živlov a zároveň ovládal starú mágiu. Iba Zoey zdedila takú moc, lenže tá práve znáša trest za použitie starej mágie a nemôže pomôcť. 
Rozpúta sa impozantný boj Svetla proti Temnote, ktorý rozhodne, kto bude zachránený a kto navždy stratený.

Na túto knihu sa naozaj veľmi teším. Mám túto sériu veľmi rada a som vážne zvedavá, ako ju autorky ukončia. Dnes mi pristála na pošte (ešte si po ňu ísť)

Labyrint: Útek (James Dashner)
Yoli, 11.8.
Keď sa Thomas preberie vo výťahu, jediné, na čo si spomína, je jeho krstné meno. Nemá nijaké spomienky na rodičov ani na domov. Pamäť má prázdnu, ale nie je v tom sám. Keď sa dvere výťahu otvoria, obklopia ho cudzie deti a privítajú ho na Fleku, čo je široký otvorený dvor ohraničený kamennými stenami. Podobne ako Thomas, ani Flekári netušia, prečo alebo ako sa sem dostali. Vedia iba to, že každé ráno sa otvoria obrovské dvere do Labyrintu za múrmi Fleku a večer sa opäť zavrú. A každých tridsať dní sa vo výťahu objaví nový chlapec. Flekári túžia vrátiť sa domov, ale zatiaľ nenachádzajú riešenie, ako sa dostať z labyrintu. 
Lenže potom sa niečo stane: hneď na druhý deň po Thomasovi príde na Flek dievča, úplne prvé. Ešte ohromujúcejší je však odkaz, ktorý im doručí. Zdá sa, že Thomas je dôležitejší, než sám tuší. Ale na to, aby zistil, kto vlastne je, musí najprv odhaliť temné tajomstvá pochované hlboko vo svojej mysli a bojovať o život so zlovestnými mechanickými tvormi v Labyrinte.

Túto knihu som čítala v češtine a bola som celkom sklamaná, lebo je to celkom priemerná kniha. Ale skúsiť to môžete... 

Sladké zabudnutie (Jamie McGuire)
Fortuna Libri, 13.8
Nadmieru samostatná CAMILLE „CAMI“ CAMLINOVÁ sa s radosťou vzdala detstva skôr, než sa stihlo skončiť. Pracovala ešte predtým, ako dostala vodičský preukaz, a po prvom ročníku na vysokej sa presťahovala do vlastného bytu.
Cami, barmanke v bare Red Door, neostáva okrem práce a školy čas na nič až dovtedy, kým po roku nemá prvý voľný víkend.
TRENTON MADDOX, kráľ Východnej univerzity, chodil so spolužiačkami ešte predtým, ako skončil strednú. Chlapci ním chceli byť, dievčatá ho chceli skrotiť, no po tragickej nehode sa jeho život obrátil hore nohami. Odišiel zo školy, aby sa zbavil mučivej viny. Býva u svojho otca vdovca a pracuje na plný úväzok v miestnom tetovacom štúdiu. Keď si už myslí, že jeho život sa vracia do normálnych koľají, všimne si Cami, ktorá sama sedí za stolom v bare Red Door.
Cami má troch bratov, preto verí, že priateľstvo s Trentom dokáže udržať v čisto platonickej rovine. Keď sa však Maddox zamiluje, miluje naplno – napriek tomu, že vinou Cami sa jeho ťažko skúšaná rodina môže rozpadnúť.

Okej, myslím, že tá kniha vyšla skôr ako včera. Dôležité však je, že je už vonku. 

Tvory a netvory (Jody Revenson)
Slovart, 13.8.
Táto kniha predstavuje všetky fantastické tvory z kompletnej série o Harrym Potterovi - od mierumilovných domácich škriatkov a poštových sov po nebezpečných dementorov a drakov. Vznikla v spolupráci so štúdiom Warner Bros, ktoré prenieslo príbehy malého čarodejníka na filmové plátna. 
Nahliadnite s ňou do tajomných archívov filmárov a objavte aj dosiaľ nezverejnené výtvarné návrhy a informácie. Súčasťou knihy je plagát zobrazujúci všetky tvory z knihy.

Aspoň teda dúfam, že tá kniha je už vonku. Ale kníhkupectvá to tak uvádzajú, tak snáď (niežeby sa niekto divil, že za Slovartom nestíhajú). Každopádne je to najočakávanejšia kniha za tento mesiac pre mňa. 


Malý princ - Dvojjazyčné vydání (Antoine de Saint-Exupéry)
Albatros, 17.8.
Jedno z klasických děl světové literatury, tentokrát v dvojjazyčné verzi Představte si, že se ocitnete sami uprostřed pouště, kde široko daleko není živé duše, když vtom se před vámi zjeví blonďatý chlapec. A jako by to nestačilo, nedá jinak, než abyste mu nakreslili beránka. To jednoho překvapí! Od toho okamžiku už netoužíte po ničem jiném než zjistit, kde se ten zvláštní kluk vzal a co prožil. A než se nadějete, procestujete s ním planety podnikatelů, pijáků, náfuků nebo lampářů. Imaginez-vous perdu dans le désert, loin de tout lieu habité, et face a un petit garçon tout blond, surgi de nulle part. Si de surcroît ce petit garçon vous demande avec insistance de dessiner un mouton, vous voila plus qu'étonné ! A partir de la, vous n'aurez plus qu'une seule interrogation : savoir d'ou vient cet étrange petit bonhomme et connaître son histoire. Tres vite, vous découvrez d'étranges planetes, peuplées d'hommes d'affaires, de buveurs, de vaniteux, d'allumeurs de réverberes.

Malého princa som čítala kedysi dávno a chcela by som si ho prečítať znovu. Chcem toto vydanie. Hoci neverím, že by som to zvládla v francúzštine. Ale aspoň skúsim. 

Divotání (A. G. Howardová)
CooBoo, 17.8.
Alyssa Gardnerová propadla králičí dírou a postavila se pentlochňapovi. Zachránila život Zachovi, klukovi, kterého miluje, a unikla intrikám zvráceně svůdného Morfea i pomstychtivé Červené královny. Teď musí odmaturovat, přežít maturitní ples a pak může nastoupit na vysněnou prestižní uměleckou školu v Londýně. Všechno by to bylo snazší, kdyby její matka, již právě propustili z ústavu pro duševně choré, nebyla tak přehnaně podezíravá a starostlivá. A mnohem snazší, kdyby se Morfeus jednoho dne neobjevil v její škole, aby ji nalákal na další nebezpečné dobrodružství v ponuré Říši divů – kam sama (tak trochu) patří. Alyssa se musí vyrovnat s jeho znepokojující přítomností ve skutečném světě a zároveň se pokouší Zachovi prozradit pravdu o minulosti, kterou zapomněl. Záblesky z Říše divů se postupně dostávají do jejích obrazů a vlastního života, Červená není daleko! Pokud Alyssa zůstane ve světě lidí, vystaví nebezpečí Zacha, své rodiče a všechny, které miluje. Ale když znovu projde králičí dírou, bude muset čelit smrtící bitvě, která by ji mohla stát mnohem víc než jen vlastní hlavu.

Túto sériu si chcem prečítať v angličtine, keď kamarátka požičia :D Nebudem čítať niečo s názvom Divotání. 

After (Anna Todd)
Yoli, 18.8.
Tessa je slušne vychované dievča, ktoré randí s milým, spoľahlivým chlapcom. V živote má jasný cieľ, ambície a matku, ktorá dohliada, aby to tak zostalo. 
Lenže hneď v prvý deň na vysokoškolskom internáte narazí na Hardina, chalana so strapatými hnedými vlasmi, sebavedomým britským prízvukom a s pírsingom v pere a ten jej nabúra všetky ideály, v ktoré dovtedy verila. 
Hardin však zďaleka nie je ideál. Je drzý – dokonca až po hranicu krutosti. Vzhľadom na jeho správanie by ho Tessa mala nenávidieť. A aj nenávidí, až kým sa s ním neocitne sama v jeho izbe. Stačí jediný bozk. 
V jednej chvíli jej Hardin vraví, aká je nádherná, no vzápätí trvá na tom, že pre ňu nie je ten pravý a odstrkuje ju. Napriek svojim bezohľadným spôsobom Tessa pociťuje neodbytné nutkanie preniknúť mu hlbšie pod kožu a pod nánosom lží objaviť skutočného Hardina. 
Tessa má dokonalého priateľa. Prečo sa teda usiluje prekonať vlastnú urazenú pýchu a zbaviť Hardina predsudkov o poctivých dievčatách? Prečo dovolí, aby jej ubližoval? 
Žeby v tom bola láska? Tessin život už nikdy nebude taký ako predtým...

Fanfiction na One Direction? Ďakujem, ale túto knihu radšej preskočím. Dávam ju sem len preto, že sa o nej celkom dosť teraz hovorí...

Príď sa so mnou rozlúčiť (Cynthia Hand)
CooBoo, 24.8.
Kedysi bola Lexie naozaj šťastná – mala skvelého priateľa, chápavých rodičov a pohodového brata, s ktorým si vždy užila kopec zábavy a za každých okolností sa naňho mohla spoľahnúť. Patrila medzi najlepšie študentky a nechýbali jej ani kamaráti s podobnými záujmami. Všetko jednoducho klapalo. Teraz je z nej však len dievča, ktorého brat je mŕtvy. Lexie sa snaží dať svojmu životu po smrti Tya nový zmysel, no len ťažko sa jej darí prehrýzať sa vlastným smútkom a výčitkami. Napokon však objaví odkaz, ktorý Ty po sebe zanechal a ktorý by azda všetkým jeho blízkym mohol pomôcť urobiť krok ďalej. 

Na toto som naozaj veľmi zvedavá, Nadpozemská od autorky sa mi páčila. 

Zájsť priďaleko (Abbi Glines)
Ikar, 25.8.
On je bohatý syn rockera.
Ona len nedávno prišla o mamu aj strechu nad hlavou.
Rush a Blaire.
Blaire má len devätnásť, no prežila si svoje. Po matkinej smrti a splatení účtov za liečbu jej hrozí, že zostane na ulici. Preto potlačí hrdosť a s dvadsiatimi dolármi vo vrecku pricestuje za otcom na floridskú Rosemary Beach, aby ju na pár týždňov prichýlil. V luxusnom dome však nenájde muža, ktorý ju aj matku kedysi opustil, len jeho nevlastného syna Rusha. Od prvej chvíle je Blaire jasné, že medzi tamojšiu smotánku nezapadne, no ak nechce prespávať v aute, musí to vydržať, kým si nezarobí na vlastné bývanie.
Rush je skazený a úžasný zároveň, doteraz žiadna jeho šarmu neodolala. Vernosť mu však veľa nehovorí. K Blaire sa vôbec nehodí, napriek tomu sa jej pomaly dostáva po kožu. Ani ona nenecháva Rusha chladným, no hriechy minulosti mu bránia priblížiť sa k nej. Obom hrozí, že zájdu priďaleko...

Kedysi som to chcela čítať, potom ma to prešlo. 

Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti (David Lagercrantz)
Ikar, 27.8
Román Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti z pera Davida Lagercrantza je štvrtým dielom fenomenálnej série Millennium Stiega Larssona, autora prvých troch častí (Muži, ktorí nenávidia ženy, Dievča, ktoré sa hralo s ohňom, Vzdušný zámok, ktorý vybuchol). 
Časopis Millennium má nových vlastníkov. Zlé jazyky tvrdia, že éra Mikaela Blomkvista sa skončila, aj sám Blomkvist zvažuje zmenu zamestnania. 
Lisbeth Salanderová sa zdanlivo bezdôvodne zapojí do hackerského útoku. Berie na seba riziká, ktorým sa doteraz vyhýbala. Toto sa na ňu nepodobá. 
Špičkový odborník na výskum umelej inteligencie profesor Frans Balder zavolá uprostred noci Blomkvistovi, aby ho informoval, že disponuje šokujúcimi informáciami o amerických tajných službách. Prezradí mu, že bol v kontakte s mladou geniálnou hackerkou. Blomkvist tuší, o koho ide. 
V Blomkvistovi skrsne nádej na senzačné odhalenie, ktoré on aj časopis Millennium zúfalo potrebujú. Ako zvyčajne, Lisbeth Salanderová sleduje svoje vlastné ciele. Nadišiel čas, aby sa ich životné cesty opäť stretli.

Ešte som síce ani jednotku nečítala, ale mám to v pláne. Možno. Raz. 

Búrka mečov 1: Oceľ a sneh (George R. R. Martin)
Tatran, 30.8.
Z piatich nepriateľov, súperiacich o moc, je jeden mŕtvy, druhý v nemilosti, a vojna zúri rovnako kruto ako predtým, vznikajú nové spojenectvá, rozpadajú sa staré. Joffrey Lannister sedí na Železnom tróne, no je to nanajvýš rozpačitý vládca Siedmich kráľovstiev. Jeho najmocnejší nepriateľ lord Stannis je porazený a skompromitovaný, stal sa obeťou žiarlivej čarodejnice, ktorá ho pevne drží vo svojej temnej moci. Ale mladý Robb Stark stále vládne severu z pevnosti v Riavokrute. Plánuje, ako poraziť nenávidených Lannisterovcov, aj keď držia jeho sestru ako rukojemníčku v Kráľovom prístave, kde stojí Železný trón. 
Medzitým putuje cez krvou zaliaty kontinent Daenerys, kráľovná vo vyhnanstve, pani jediných troch živých drakov na svete. Vo vzduchu cítiť smrť a rozklad z ničivej vojny dynastií, ale Daenerys zhromažďuje spojencov a bojovníkov, aby mohla prepadnúť Kráľov prístav v nádeji, že tak znovu získa korunu, o ktorej je presvedčená, že jej právom patrí.
No kým sa nepriateľské vojská chystajú na rozhodujúci titanský súboj, pritiahne z najvzdialenejšieho kúta civilizácie vojsko barbarov a divochov, ktorí tiež chcú dobyť Kráľov prístav. V ich čele kráčajú bájni Iní – nadprirodzená armáda nemŕtvych, ktorých oživené telá sú nezastaviteľné. A zatiaľ čo budúcnosť krajiny visí na vlásku, nikto nepoľaví v honbe za víťazstvom, až kým sa v Siedmich kráľovstvách nestrhne skutočná búrka mečov a ani jeden kráľ si nemôže byť istý životom…

Ja som čítala len prvý diel, ktorý bol skvelý, ale povedala som si, že mi stačí seriál. Predsa len sú to dosť veľké bichle.

Trón zo skla (Sarah J. Maas)
Slovart, 31.8.
Najočakávanejšia epická fantasy sága roka! V krajine bez akejkoľvek mágie, kde vládne krutý kráľ, je na kráľovský dvor povolaná najnebezpečnejšia nájomná vrahyňa. Prichádza, aby získala späť svoju slobodu, nie aby zabila kráľa. Ak v turnaji porazí dvadsaťtri nájomných vrahov, zlodejov a žoldnierov, prepustia ju z väzenia a po štvorročnej službe ako kráľova šampiónka získa späť svoju slobodu. Jej meno je Celaena Sardothien. Korunný princ si Celaenu na túto úlohu najal a je jej jediným spojencom. Kapitán kráľovskej gardy je zas jej pravým ochrancom. V komnatách a chodbách Zámku zo skla sa však schováva niečo oveľa nebezpečnejšie... A keď začne Celaeniných protivníkov niekto po jednom likvidovať, jej zápas o slobodu sa mení na boj o holé prežitie. Tajomný nepriateľ sa totiž neuspokojí, kým nebude ležať celý svet v troskách.

Aspoň teda zatiaľ. Vôbec by ma neprekvapilo, keby to nakoniec vyjde v októbri alebo tak... Aspoň mám množstvo času to prečítať v angličtine. Teda dočítať. Už to mám aj tak celé veky rozčítané. 
Aj české vydanie je na 31.8.

2 komentáre:

  1. Fíha, Škola noci ešte vychádza? To som začala čítať tak pred piatimi rokmi, ale skončila som u piateho dielu. Už ma to vôbec nebavilo a prestalo ma zaujímať, čo sa so Zoey stane.
    Naopak Millénium zbožňujem, skvelá séria a rovnako skvelé švédske filmové spracovanie. Takže i na štvrtý diel Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti sa teším, aj keď to už nenapísal Stieg Larsson.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je už posledný diel. Chvalabohu. Mám tú sériu veľmi rada, ale 12 dielov poste stačí.
      Ja som ešte ani tú jednotku nečítala :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.