pondelok 24. augusta 2015

Nakresli mi beránka! Dessine-moi un mouton! (Malý princ/Le petit prince)

Autor - Antoine de Saint-Exupéry
Vydavateľstvo - Albatros
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 192

Anotácia
Jedno z klasických děl světové literatury, tentokrát v dvojjazyčné verzi.
Představte si, že se ocitnete sami uprostřed pouště, kde široko daleko není živé duše, když vtom se před vámi zjeví blonďatý chlapec. A jako by to nestačilo, nedá jinak, než abyste mu nakreslili beránka. To jednoho překvapí! Od toho okamžiku už netoužíte po ničem jiném než zjistit, kde se ten zvláštní kluk vzal a co prožil. A než se nadějete, procestujete s ním planety podnikatelů, pijáků, náfuků nebo lampářů. 

Imaginez-vous perdu dans le désert, loin de tout lieu habité, et face a un petit garçon tout blond, surgi de nulle part. Si de surcroît ce petit garçon vous demande avec insistance de dessiner un mouton, vous voila plus qu'étonné ! A partir de la, vous n'aurez plus qu'une seule interrogation : savoir d'ou vient cet étrange petit bonhomme et connaître son histoire. Tres vite, vous découvrez d'étranges planetes, peuplées d'hommes d'affaires, de buveurs, de vaniteux, d'allumeurs de réverberes.

***

Malého princa som už raz kedysi dávno čítala. Lenže chcela som si ho prečítať znova a keď vyšla toto vydanie, neodolala som. Francúzštinu sa učím už štyri roky (z toho prvý rok bol na francúzskom bilingvály), tak som si vravela, že je načase sa s ňou trochu pohnúť. Niežeby som nejako priveľmi predpokladala, že to zvládnem, ale skúsiť som to chcela. Istá nádej tam bola. 
Chvíľku. 

Je nesmierne smutné, že som zvládla len jednu kapitolu (aj to som prečítala odstavec po francúzsky a potom znova po česky). Takže po druhej kapitole som nechala francúzštinu francúzštinou a čítala po česky. Možno to raz zvládnem. Ale tak skoro to nebude. Zbytočne ma to zdržiavalo a aj tak mi to nič nedalo. Očividne sa potrebujem dostať na iný level.
Takže som čítala v češtine. 

,,Ty budeš mít takové hvězdy, jaké nemá nikdo jiný..."
,,Jak to myslíš?" 
,,Ty se v noci budeš dívat na oblohu proto, že ja budu na jedné z nich. A protože se budu na jedné z nich smát, tobě bude připadat, že se všechny hvězdy smějí. Tvoje hvězdy se budou umět smát." 

Veľmi sa mi páči autorov štýl a svojský humor. Ako kreslenie otvorených a zatvorených hadov. Dokonca vysvitlo, že si ho pamätám veľmi dobre (čo bude asi vďaka školskej divadelnej hre Malého princa, na ktorej som kedysi bola a potom som si ju kúpila v cédečkovej podobe). Zážitok z čítania mi to však vôbec neskazilo. Kniha obsahuje krásne, hlboké myšlienky. Bol to veľmi krásny a magický príbeh o tom, aké je dôležité hľadať potešenie v maličkostiach doplnený skvelými ilustráciami.
Pokiaľ Malý princ doteraz vašej pozornosti z nejakého dôvodu unikal, napravte to a prečítajte ho. Neoľutujete.


Za knihu veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros media.
Vy si ju môžete objednať TU.

1 komentár:

  1. Moje snad nejoblíbenější knížka. Hlavně mi připadá, že se k ní dá obrátit, když se cítím fakt fakt smutně.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.