streda 6. mája 2015

Škola dobra a zla 2 - Život bez princov (Soman Chainani) + súťaž

Originálny názov - A World without Princes
Séria - Škola dobra a zla
Diel - 2/3
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 376

Anotácia
Návrat Sophie a Agathy domov nebol rozprávkovo úžasný, ako sa spočiatku zdalo. Po spustošení Gavaldonu záhadnými nepriateľmi sa obe dievčatá dostanú späť do Školy dobra a zla, kde ich čaká obrovské prekvapenie. Čarodejnice a princezné, zloduchovia a princovia už nie sú nepriatelia, celý rozprávkový svet je v chaose a všetci musia spojiť svoje sily pred hroziacou katastrofou. Zdá sa, že túto situáciu zapríčinila Agatha svojím neopatrným prianím iného šťastného konca – v ktorom by zostala spolu s Tedrosom. Teraz sa obe musia vrhnúť do boja, aby ochránili svojich milovaných...

***

Na túto knihu som sa strašne tešila. Prvý diel považujem za jednu z najlepších kníh minulého roku, preto som sa do knihy púšťala už v češtine. Lenže ten preklad mi prišiel príšerný (nič v zlom) a ja som proste nebola schopná dočítať to. Takže mi napokon aj tak neostalo nič iné, než predsa len čakať dva mesiace navyše na slovenské vydanie.

Nemôžem sa vyhnúť porovnávaniu slovenského a českého prekladu. Nestáva sa totiž často, že by som nebola schopná čosi prečítať. (Ak nerátam českého Harryho). Nechcem nejako priveľmi nadávať na ten preklad, keby som Češka, alebo aspoň by som prvý diel čítala v češtine, tak by som ho možno zvládla. Takto som toho nebola schopná. Podľa mňa to bola fakt katastrofa.
Počešťovanie mien bol ten najmenší problém. Miesto Sophie, Agathy čí Stephena boli Sofia, Agáta či Štepán. Horšou variantou boli profesor a dekanka Saderoví. V českom preklade Krutopřísní. WTF?????
Od radosti som neskákala ani kvôli nikdyvícom a navěkom miesto neverákov a everákov. 
Určite boli aj ďalšie prípady, ale na tie som už zabudla. Na toto som zabudnúť nedokázala... Slovenský preklad sa mi v tomto prípade páči mnohonásobne viac.

,,Vy ste pripravili princov o zmysel existencie. Vy ste z nich urobili neschopných úbožiakov. Vy ste ich uvrhli do zabudnutia."

Svet bez princov. Hmm... Upozorňujem, že to takto vidím asi len ja. A ja som cvok. Toto mi prišlo ako najteplejšia neteplá knižka, akú som čítala. Ženy si tu dokážu poradiť sami, chlapov k životu nepotrebujú. Už to nie sú tie bezbranné, nežné princezné, ktoré sa bez princa ani nepohnú. Ohrozené druhy, ktoré musia zachraňovať princovia. Už sa to tam nedelilo na dobro a zlo, tú sú dosť relatívne pojmy. Už sa to tu delilo na chlapcov a dievčatá. Obe skupinky boli sebestačné a hovorili, že si vystačia aj bez druhého pohlavia. Svojim spôsobom to bolo fajn. A ako vravím... teplé :D

Sophie s Agathou žili šťastne až do smrti, pretože dievčatá princov na lásku nepotrebujú...
Vlastne ich nepotrebujú vôbec. 

Autor má neuveriteľnú fantáziu a talent a vytvoril brilantný príbeh. Staré známe rozprávky a postavy pretvoril podľa seba, ale dokonalo to sedí. Je to uveriteľné. Vytvoril magický svet, úžasné zápletky a reálne postavy, ktoré tak nejako naozaj reagujú ako ľudia. Sophie aj Agatha sú veľmi zaujímavo vyvíjajúce sa postavy, nikdy som dopredu nevedela, čo urobia.
Informácie autor podáva postupne a necháva čitateľa až do konca v napätí. Navyše je naozaj plus, že to napísal chlap, pretože väčšina ženských by to presladila. Je tu vlastne ten najdivnejší milostný trojuholník, ktorý výnimočne absolútne neprekáža.
Kniha tiež obsahuje nádherné ilustrácie, ktoré príbeh krásne dotvárajú.
Príbeh mi však prišiel slabší, než jednotka. Miestami som sa trochu nudila. Nehovoriac o tom, že prvý diel mi prišiel ukončený a keby to ním skončilo, nič sa nedeje.
Ale nesťažujem sa. Koniec mi to veľmi schopne vynahradil. Nutne potrebujem ďalší diel, dúfam, že sa ho dočkáme v preklade ešte tento rok. Bolo to napínavé, pútavé a veľmi dobre sa to čítalo.


Kam ďalej? 

*****************************************************************************************************************************************
Príležitosť prečítať si to som nedostala len ja. Spoločnosť Albatros media poskytla nielen knihu na recenziu, ale aj dva výtlačky o súťaže, čím im veľmi pekne ďakujem. 
Jeden je v českom jazyku, druhý v slovenskom. 
  • súťažiť môžete do konca týždňa, teda do 10.5 do polnoci.
  • môže sa zapojiť každý so slovenskou alebo českou doručovacou adresou
  • formulár môžete vyplniť len raz.

6 komentárov:

  1. Všichni tuto sérii hodnotí velmi pozitivně, já jsem však nečetla ani jediný díl. Což mě opravdu mrzí, bude se muset do toho pustit. Rozhodně však díky za krásně zpracovanou recenzi :) Ráda jsem si ji přečetla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zataľ som čítala iba prvú časť tejto serie a páčila sa mi. Už sa nemožem dočkať 2 :)

    https://nikoletta-s-world-of-books.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. čitala si už 3 čast? ta je zo všetkých najlepšia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte žiaľ nie, ale mám ju už doma. Neviem sa dočkať, hoci mi bude ľúto, že to skončí :/

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.