streda 15. apríla 2015

Rozhovor s Markom Lawrencom + súťaž

A mám tu ďalší rozhovor. Tentokrát s jedným veľmi talentovaným autorom (teraz mi došlo, že je to prvý muž, s ktorým robím rozhovor), ktorý napísal knižku, ktorú práve čítam. Trnový princ je fantastická fantasy, ktorá rozhodne stojí za vašu pozornosť. Zamilovala som sa do nej na druhom odseku prvej strany. A tak som sa veľmi potešila, keď sa mi naskytla príležitosť na tento rozhovor. Autor bol veľmi zlatý :)

1. Čo vás inšpirovalo k napísaniu kníh? 
Písal som rôzne veci celé veky. Je mi jedno, či píšem pre jedného čitateľa, alebo pre 100 000, užijem si to tak ako tak. Inšpiráciou pre Jorga bol Alex z Mechanického pomaranča od Anthonyho Burgessa. Ten je tiež šarmantný, intelignetný, násilný a bez morálky.

2. Kedy ste začali s písaním?
Vo veku 11 až 21 rokov som často hral Dungeons and Dragons. Bol som Games Master a písal rôzne dobrodružstvá. 
Od mojej 21 po polovicu tridsiatky som vo svojom voľnom čase pomáhal rozbehnúť fantasy hru Play by mail. Písal som repliky pre hráčov. Bolo to ako World of Warcraft pred internetom. 
Od tridsiatky píšem poéziu, poviedky či dlhšie príbehy, z ktorých vznikli knihy.

3. Kto sú vaši obľúbení autori?
William Golding, JRR Tolkien, Robin Hobb.


4. Chceli by ste vidieť svoje knihy sfilmované? Kto by mal hrať Jorga...? 
Myslím, že by to bolo veľmi zaujímavé. Tiež už mám peniaze. Len netuším, kto by mal hrať Jorga, väčšina mladých hercov nie je veľmi známa a tak som o nich ešte nepočul. Ale nejaké nápady sú TU.

5. Kto je vaša obľúbená postava z vašich kníh? A je niekto, koho nemáte rád?
Musí to byť Jorg. V jeho hlave som strávil dosť času. Nemôžem si užiť postavu, pokiaľ ju mám rád. Nie som si istý, či mám Jorga rád.

6. Píšete teraz niečo nové? 
Práve som dokončil trilógiu The Red Queen’s War, ktorá sa odohráva v tom istom svete a čase ako Roztříštěná říše. Teraz som začal novú trilógiu, tentokrát sa odohráva v inom svete. Prvý diel sa volá Red Sister.

7. Ako by ste opísali svoje knihy, aby ste prilákali viac čitateľov? 
Násilné, inteligentné, vzrušujúce.


Súťaž:

Autor bol taký zlatý, že okrem zodpovedania mojich otázok tiež prisľúbil poslať jednému výhercovi podpísaný český výtlačok Princa aj s venovaním, ktorý pošle priamo jemu.
Súťažiť môže ktokoľvek s českou a slovenskou doručovaciou adresou (ale v podstate je autorovi úplne jedno odkiaľ ste, skrátka ide o českú verziu) a zapájať sa môžete do konca tohoto týždňa - čiže do 19.4.
(Btw, naozaj knihu odporúčam! :3)
Držím palce!


4 komentáre:

  1. Ooo na tú knihu som minule pokukovala :) keby som ju len vyhrala... inak super otázka vo formulári , originálna, kreatívna !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Budem držať palce :)
      A kniha naozaj stojí za to :3

      Odstrániť
  2. Hmm... no od tejto knihy nejak ostávam ďalej práve pre to násilie a teraz pozerám, že ho sám autor uvádza ako jedno z lákadiel. Sakriš.. no, ja ostanem radšej u nejakej rozprávkouidnej fantasy :) Skvelý rozhovor!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.