streda 1. apríla 2015

Střepy času (Lynn Flewelling)

Originálny názov - Shards of Time
Séria - Noční běžci
Diel - 7/7
Vydavateľstvo - Fantom print
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 320

Anotácia
Guvernér posvátného ostrova Kouros a jeho milenka byli zabiti uvnitř zamčené a hlídané místnosti. Jediní svědkové zločinu – stráž, která vyrazila dveře, když zevnitř uslyšela výkřiky – zešíleli hrůzou, blábolíce o přízracích… a věcech horších než přízraky. Alek a Seregil, mistři špehové, které na Kouros vyslala královna, tu nacházejí veškeré vzrušení a nebezpečí, jaké si jen mohou přát – a ještě nějaké navíc. Neboť se zde probudilo pradávné zlo, nesmírná moc, která se nezastaví, dokud neunikne z vězení na onom světě a nepomstí se všem, kdo žijí. A jen takoví, jako je Alek – který zemřel a byl navrácen do života – mohou vkročit mezi světy a postavit se vrahovi…, přestože to znamená druhou a až příliš trvalou smrt.



***

Nebudem tu vypisovať ako som sa na tento diel tešila. To je snáď jasné... Koniec-koncov, inak by som nezvládla sedem dielov krátko po sebe (a z toho štyri minulý mesiac). Avšak desila som sa tejto knihy... Prečo? No lebo je posledná... 


Čo som tiež opakovala už miliónkrát a nie je to žiadnym prísne stráženým tajomstvom je moja láska k Alecovi a Seregilovi. Tí dvaja sú neskutočné zlatíčka a môj najobľúbenejší párik. Samotná autorka povedala, že pri Seregilovi sa inšpirovala Sherlockom Holmesom a pri Alecovi Johnom Watsonom, ale časom od toho upustila a z postáv sa stalo niečo viac. Je to očividné, hlavne pri Alecovi. Ten je oveľa viac. 
Milujem však aj Kliu a Thera, ktoré tu mali veľký priestor, čo ma naozaj potešilo. Kľudne by o tých dvoch mohla autorka napísať spin-off :) A netreba zabúdať ani na Beku a Micuma. A ostatných...

,,Aishutal, Seregil talí."
..Taky tě miluju, milovaný Aleku."

K srdcu mi neprirástli len postavy, ale aj ten svet. Ten je skvelý. Síce sa tam bojuje a tak všetko, ako vlastne vo všetkých fantasy. Ale páči sa mi tá tolerancia tam. Sexuálna orientácia nikoho netrápi, nikto to nerieši. V Rhíminee sú dokonca rozdelené bordely podľa farieb. Keď muž chce ženu, muž muža, žena muža a žena ženu. Väčšina je tam aj tak bisexiálna. A nikto nevypisuje hlúpe referendá, žiadne ohrozenia "tradičnej rodiny" ako v našom "vyspelom" štáte. And guess what? Všetci sú spokojní a tolerujú to. Je smutné, že niečo také nájdem len vo fantasy a nie v skutočnom živote. A to to autorka začala písať pred viac ako dvadsiatimi rokmi... To je smutné. A aj preto túto sériu tak milujem. 
Samozrejme, skvelá je tiež mágia a iné veci. 


Čítalo sa to veľmi dobre a tento diel dokonca aj veľmi rýchlo. Je vtipné, že iné diely som čítala aj týždeň (jeden tuším dokonca dva, ale mám taký dojem, že som medzitým čítala ešte niečo) a tento som zvládla za necelých 24 hodín. Nevedela som sa od toho odlepiť. A stálo to za to. Bola to skvelá magická jazda, ktorú som si naozaj užila. Lynn píše skvelo, je to veľmi pútavé. Akurát opismi by mohla trochu šetriť, ale tie som sa naučila z veľkej časti ani nevnímať. Takže som spokojná.Tentokrát sa nudný stred nekonal, stále sa tu niečo dialo, bolo to plné akcie.
Koniec bol smutný (lebo to bol koniec), ale inak som s ním spokojná.
Napriek faktu, že som plný počet TARDIS dala len dvom knihám zo siedmych mi táto séria veľmi prirástla k srdcu a už teraz mi chýba. Všetko. Postavy, svet, príbehy... Veľmi som si ju zamilovala a vám všetkým ju s čistým svedomím odporúčam. Autorka je veľmi talentovaná a veľmi rada si od nej prečítam aj ďalšie veci (Ja chcem sériu o Tamir!)


Za knihu ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy
Vy si ju môžete objednať TU.

4 komentáre:

  1. Práve čítam ... najradšej by som sa zavŕtala pod perinu a nevyšla odtiaľ kým to neprečítam avšak povinnosti mi to nedovolia :( takže sa teším na večer a dnes to vyzerá na dlhú noc. Ešte šťastie, že mám zajtra dovolenku a spánok dobehnem ... možno :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chápem :D Ja som tak nejako čítala. Začala a neskončila, kým nebol koniec.
      A potom som mala depku, že je koniec :D

      Odstrániť
    2. Mám to za sebou a chcem ti neskutočne poďakovať, že som sa k tomu prostredníctvom teba dostala. Bolo to absolútne bombové a aj keď som chcela ísť na to "postupne" a knihu si pomaličky užiť. Nedalo sa. Proste zhltnutá za chvíľu. Ešte raz díky díky díky ♥

      Odstrániť
    3. Niet začo. Som neuveriteľne rada, že sa ti to tak páčilo :3

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.