sobota 13. júla 2013

Letné dumanie 2

by Syki.


Erotická kanonáda

Všetci, ktorí majú aj minimálny prehľad o knihách vedia, že vyšla istá kniha s kravatou na obálke a s názvom Päťdesiat odtieňov sivej. Tá kniha spravila obrovský boom nielen do sveta, ale aj na Slovensku a v Čechách. Aj tí, ktorí v živote neprečítali nijakú knihu sa do tejto radi pustili (áno, vedela by som vám pár takých vymenovať). A odkedy vyšla tá knižka s tajomným názvom, sa akoby pretrhlo vrece s knihami preplnenými sexom. A vydávajú sa stále ďalšie a ďalšie. Len za posledných pár mesiacov vyšli knihy Crossfire, Hrana túžby, Príbeh dámy X... a mnoho ďalších. A je jasné, že záplava erotických románov sa týmto zďaleka nekončí... Všetci vieme, že sex predáva. Pchajú ho do reklám, filmov, hudby a áno, aj do kníh. Ťažko sa tomu vyhnete a potom môžete nakaziť aj také mladé nevinné dievčatko s krásnymi očkami ako som ja... :D (Skromnosť moja, neopúšťaj ma). Netreba nikomu vysvetľovať, čo na tých knihách kto vidí. 

Čo sa týka mňa, Päťdesiat odtieňov je to jediné, čo som (zatiaľ) čítala... Myslím z kníh, kde bolo toho sexu viac než normálnych rozhovorov. 

Možno si poviete, že ja mám na také knihy ešte kopu času. Áno, mám len šestnásť a vy máte možno pravdu. Možno nie. A možno je pravda kdesi uprostred. 
Je jasné, že veková hrancia byť musí. Niežeby sa to dodržiavalo, ale aspoň má niekto dobrý pocit z toho, že niečo pre to spravil. Aby neskazil mládež (nieže by tomu už čosi pomohlo, chápete, ja som svetlá výnimka). Hoci jediný výsledok z toho, je ten dobrý pocit, ale to je fuk. Ponita je, že podľa mňa je to len veľmi... všeobecné, alebo ako to nazvať. Podľa mňa nech si to číta kto chce, či už má štyridsať, osemdesiat alebo pätnásť. Keď sa ten človek na to cíti a nečervená sa už pri obyčajnom držaní za ruky... Prečo nie? Chcem tým povedať, že niekto v tých osemnástich je menej vyspelý ako niekto v pätnástich. A je úplne jedno, ako ste na tom psychicky, aspoň máte na to vek. Tak to funguje, nie? Teraz si nemyslite, že ja si o sebe namýšľam, že som nejaká strašne vyspelá a že sa teraz kvôli tomu budem správať na dvadsať. Ale ako si niekto píše, keď sa mu hodí - Vek je len číslo. A okrem toho, prečo by som to nemala čítať? Myslím, že je to vždy lepšie ako to (v mojom veku) praktizovať, no nie? :D

Vlastne ani neviem, či to má nejakú hlavu a pätu... ale pochopiť sa to hádam dá :D

A aký máte názor vy?

7 komentárov:

  1. Ja som v 16-tich hltala historické romance a tam to tiež vždy bolo plné podrobne opísaných sexuálnych scénok (aj keď teda boli opísané veľmi metaforicky a kvetnato,čo sa o Fifty Shades povedať nedá). Či by erotické romány mali alebo nemali čítať čitatelia pod 18 rokov? Hm, na jednej strane mi to je v podstate jedno, ale zase keby som mala 15-16 ročnú dcéru, tak by som ju pekne požiadala, aby si prečítala niečo iné, Fifty Shades (a ostatné podobné knihy) jej neutečú a budú tu aj o niekoľko rokov neskôr.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím že šestnáct je na takové knihy akorát. mě je čtrnáct a četla jsem asi polovinu fifty shades of grey, ale pak mě to přestalo bavit... Radši čtu takové věci jako bratrstvo černé dýky, noční lovci a krásná katastrofa. Myslím, že takovéhle knihy mě už nezkazí. Zkažená jsem a vím to. Může za to televize, internet, rádio a starší spolužáci. Myslím že mnoho lidí a hlavně rodiče z toho dělají zbytečný povyk. Jo a také starší sourozenec :) Při takových knihách se nečervenám a jejich čtení mě baví. Takže proč bych něco takového nemohla číst???
    PS: Moc hezky napsaný článek a celkem s tebou i souhlasím. -Týna

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já se na věkovopu hranici musím dívat s odstupem a hlavně jako blogerka. Nemůžu si dovolit doporučovat náctiletým čtenářkám knihy pro třicátnice, ať už na to jsou nebo nejsou psychicky vyspělé. Můj blog čte širší okruh lidí od dvanácti do šedesáti, už pro vlastní klid srdce k některým recenzím přidávám doporučenou věkovou hranici, protože si nemyslím, že jsou některé knihy pro určitý věk vhodné. Ne, že bych si myslela, že by to nesměly dívky číst, ale v mladém věku může nevhodná literatura, filmy, hry - cokoliv - hodně pozměnit dosavadní vnímání reality. Tak to bohužel je a to já vnímám jako obrovské negativum.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja si v prvom rade myslím, že 50 Shades of Grey je strašne napísaná kniha a nemal by ju čítať nikto, žiadnej vekovej kategórie :D Taká Ana je úplne príšerným vzorom pre ženy, mladé dievčatá by mohli nadobudnúť dojem, že tak by sa mali správať (vo všetkom sa len podriaďovala Christianovi, bála sa ho).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Když mně bylo šestnáct, tahle literautra byla pro mě velké tabu a ani jsem sama tento žánr nevyhledávala. No, ale vzpomínám si na to, jak jsem potají četla Harlekýnky a maskovala to učením, to aby mamka nevěděla. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veková hranica? Iste, určite je to na niečo dobré, ale nikto to nedodržiava. Myslím, že by sa mala. Ja mám tiež len 18 a čítam fakt kadečo, ale keď si tak vezmete niektorých našich vrstovníkov s deťmi - tak s tebou úplne súhlasím, zatiaľ stačí čítať. :D A navyše, určite sme si všetci všimli, čo tie malé decká vystrájajú. 10-12-roční sa už správajú ako dospelí, poniektorí z nich vedia viac než my všetci dokopy. :D (Niežeby na tom bolo niečo extra smiešne)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No, ono to je asi fakt individuálne a hlavne pri niektorých "mladých" či ako to nazvať by bolo čítanie podobnej literatúry menšie zlo ako to, čím si napĺňajú čas, že...
    Ja mám napríklad 15 a nič z tohto žánru som nečítala, akosi ma to neláka, ale tak je to samozrejme každého vec. Každopádne vekové hranice sú fajn ako také "odporúčanie", proste aby sa vedelo, čo asi čakať.:D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.