nedeľa 12. marca 2017

Nič nie je skutočné | Caraval

Autor – Stephanie Garber
Séria – Caraval
Diel – 1/2
Vydavateľstvo – Hodder & Stoughton
Rok vydania – 2017
Počet strán - 402
Hodnotenie na Goodreads – 4,08/ 10 865

Anotácia
Než vstoupíte do světa Caravalu, mějte na paměti, že je to jen hra... 
Ať už jste o Caravalu slyšeli cokoli, určitě se to nevyrovná realitě. Je to víc než hra! Je to magie. Scarlett vždy toužila Caraval zažít a letos dostala pozvánku. Jenže vzápětí unese její sestru Tellu tajemný režisér celého představení. Není se čeho bát, Caraval je přece jen zdání. Ale co když ne? Ať už je to jakkoli, Caravalem musí Scarlett projít i se zlomeným srdcem a sestru rychle najít, než se spustí nebezpečný dominový efekt následků a navždy ji ztratí.

(Kniha vychádza v češtine už v apríli, vďaka vydavateľstvu Egmont.)

***

Pôvodne ma táto kniha vôbec nelákala. Hlavne teda preto, že som myslela, že je o cirkuse, keďže je veľa prirovnávaná k Nočnému cirkusu a ja neznášam cirkusy (takže hádajte, kto si minulý mesiac zohnal Nočný cirkus?). Lenže potom som videla vo videách a na Instagrame toto nádherné britské vydanie (ktoré je zlaté, nechápem, čo robí na obálke tá červená) a nakoniec som knihu na Instagrame aj vyhrala, takže očividne bol osud, aby som to čítala. 

Vôbec som nemala v pláne písať recenziu, ale nakoniec som úplne plná dojmov a potrebujem sa vypísať, pretože počas čítania som mala v hlave toľko myšlienok, že tam nemôžu proste len tak ostať. Len žiaľ som si k tomu priebežne nepísala žiadne poznámky ako vždy, keď k nejakej knihe chystám recenziu, takže netuším, ako toto dopadne. Je celkom pravdepodobné, že podobne zmätene ako tento začiatok.


Už od začiatku bola kniha úžasne napísaná, autorka má štýl, ktorý sa číta neuveriteľne rýchlo a ľahko a tak som len začala a zrazu som mala za sebou tak sto strán. Povedala by som, že to je najväčšie plus tejto knihy, pretože aj keď máte chuť knihu vyšmariť z okna, tak neprestávate čítať, lebo ten štýl vás drží. Celú štyristo stranovú knihu som prečítala cca za deň a pol.
A veru som mala neraz chuť vidieť ako pekne tá kniha lieta. Keby nebola taká pekná a nebolo by mi jej ľúto, tak by som to možno aj urobila. Boli tam časti, ktoré boli skvelé a ja som si ich vážne užila. No a o pár strán na to, som nadávala, že čo je toto za blbosť a prečo to vôbec čítam. Všetko, čo sa tam dialo mi prišlo úplne potiahnuté za vlasy, že to proste nedáva žiaden zmysel. A že som niečo tak hlúpe už dávno nečítala. Hodnotenie tejto knihy som počas čítania zmenila asi tisíckrát, vždy tak v rozmedzí 2-4* a nechápala som, ako niečo také môže mať tak vysoké hodnotenie. Ako zatiaľ píše na Goodreads LuuČím ďalej v tejto knihe som, tým viac som presvedčená, že jej na konci v tichosti placnem 2 hviezdičky a budem sa tváriť, že som ju nikdy nečítala. Presne zhrnula moje pocity.

,,Welcome, welcome to Caraval! The grandest show on land or by sea. Inside you'll experience more wonders than most people see in a lifetime. You can sip magic from a cup and buy dreams in a bottle. But before you fully enter into our world, you must remember it's all a game. What happens beyond this gate may frighten or excite you, but don't let any of it trick you. We will try to convince you it's real, but all of it is a performance. A world built of make-believe. So while we want you to get swept away, be careful of being swept too far away. Dreams that come true can be beautiful, but they can also turn into nightmares when people won't wake up."

Navyše ma neskutočne rozčuľovala hlavná postava Scarlett, ktorá bola neuveriteľne nudná, nezaujímavá, blbá a ktorá mi svojim hlúpym moralizovaním pripomínala Kapitána Ameriku. A toho ja vážne nemusím. (Inak ku koncu mi prekážala už o niečo menej, ale stále ju nemám rada.)
Celý čas som si teda vravela, aká som ja chytrá, lebo som mala asi milión možností na všetky dôležité udalosti, stále som myslela na to, že nič nemusí byť skutočné a nadávala Scarlett aká je spomalená, lebo jej nič z toho nedochádza. A keď som už bola pekne učičíkaná a istá svojou dokonalosťou a inteligenciou, autorka ma dostala. A tak sa nakoniec ukázalo, že tá kniha je vlastne brilantná. 
Čiastočne mi to pripomínalo film Now you see me alebo trebárs Westworld, s ktorými mala kniha spoločné isté prvky. Lebo viete čo? Všetko máte na očiach a nevidíte to. 

Aj keď som bola miestami presvedčená, že sa po dočítaní knihy zbavím a budem sa snažiť zabudnúť, že som to čítala, nakoniec sa mi kniha páčila, za čo som naozaj rada. Navyše si myslím, že je to kniha na ktorú rozhodne tak skoro nezabudnem. A vám rozhodne radím dať knihe šancu a nevzdať to v priebehu, pretože na konci vás bude čakať niekoľko plot twistov a úžasných odhalení, o ktoré nechcete prísť. 
A hoci sa viacerí sťažujú na to, že kniha končí cliffhangerom, čo mne ako taký obrovský cliffhanger neprišlo... kde mám sakra pokračovanie?! 
(Btw, už dávno som nemala recenziu napísanú tak rýchlo ako toto.)


6 komentárov:

  1. Výborná recenze :) Já jsem si taky nejdříve myslela že j kniha o cirkuse :) A ty také nemám ráda :D Ale pak jsem přečetla nějaké recenze a anotaci a zjistila, že to je jinak :) A teď jsem rozhodnutá, že Caraval musím mít :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jsem ráda, že se ti kniha nakonec líbila! :D Já už se celá třesu na to, až vyjde u nás, skoro kvůli tomu nespím :D Jinak mě se tedy víc líbí ta obálka s tou červenou, ale i zlatá je hezká :) Takže teď si mě ještě víc nalákala :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, tiež som rada. Aj americká obálka je krásna, ale táto je naživo úplne dokonalá :3

      Odstrániť
  3. Práve som dočítala Caraval. Musím povedať, že ja som bola nadšená od začiatku a čím viac sa dej zamotával a čím viac hororovejších prvkov sa objavovalo (od scény s nájdením Danteho, veď vieš... :D) tým sa monadšenie stupňovalo. Ja by som ubrala hviezdičku iba za to, že som cítila Nočný Cirkus, ale nie v tom zmysle, že sa Steph pri Caravale inšpirovala, skôr že niektoré scény mi prišli celkom ako z NC, ibaže napísané jej štýlom, nechcem priamo napísať, že "vykradnuté", pretože Caraval milujem... ale Akiko, či ako sa volala, bola vlastne inou verziou Cukiko, stany na nádvorí, či hodinár hneď na začiatku.... ale inak knihu hodnotím kladne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som Nočný cirkus čítala až po tejto a Caraval sa k nemu ani zďaleka nepriblížil :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.