štvrtok 7. augusta 2014

Slza (Lauren Kate)

Originálny názov - Teardrop
Séria - Slza
Diel - 1/?
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 384

Anotácia
Sedemnásťročná Eureka má za sebou krutú skúsenosť. Auto, ktorým sa spolu s mamou vezie po Sedemmíľovom moste na letisko v Miami, zmietne obrovská vlna do mora. Mama zahynie, Eureka sa vracia do života s ranami na duši i na tele. Nedarí sa jej včleniť do otcovej novej rodiny, po pokuse o samovraždu odmieta pomoc psychologičky, zanevrie aj na cezpoľný beh, ktorý predtým mala veľmi rada. Zo smútku ju vytrhne stretnutie s Anderom, tajomným chlapcom, ktorý sa objavuje v tých najnečakanejších chvíľach. A keď si Eureka prevezme dedičstvo po mame – medailón s lapisom lazuli, hromový kameň a knihu napísanú nezrozumiteľným jazykom –, začnú sa okolo nej diať čudné veci. Čoraz väčšmi sa presviedča, že matkina smrť nebola náhodná. Ale čo znamená varovanie, že nikdy nesmie vyroniť jedinú slzu?

Obálka
Na obrázku mi prekáža tá modelkina tvár napoly skrytá v tieni, ale naživo to vôbec nevyzerá zle. Tá obálka je prekrásna.
***

Túto knihu som si chcela prečítať predovšetkým kvôli autorke. Najprv som ani netušila o čom vlastne je. Jej sériu Pád mám však veľmi rada napriek tomu, že je strašne presladená a romantická. Proste si ma niečim získala a z nepochopiteľného dôvodu sa mi strašne páčila a je to moja obľúbená anjelská séria. Takže som verila, že ani táto kniha nesklame a bude sa mi páčiť. Aj som sa trochu obávala, lebo som mala dosť veľké očakávania. 


Prekvapivo som nemala s Eurekou problém. Nebola to tá najúžasnejšia postava, ale ani mi vôbec nevadila. Ako postava mi celkom sadla. 
Brooks sa mi páčil na začiatku, potom mi začal liezť na nervy. Chcem späť starého Brooksa! 
Čo sa týka ich ďalšej kamarátky Cat, ak nemám rada baby ako ona. Ktoré sa zaujímajú len o chalanov a diéty. Na druhej strane to bola naozaj skvelá kamarátka.
Zato sa mi páčila Diana. Vypadala na úžasnú postavu. Kazil ju len jeden nepodstatný detail... Nebola nažive. 

Kniha nebola dokonalá. Vadilo mi na nej viacero vecí.
Za prvé, opisy. Strašne veľa zbytočných opisov o tom, ako sa voda ligoce v slnečnom svite a podobne. Ale Lauren to odpustím. Nerušilo ma to až tak, hoci som to dosť vnímala. 
Za druhé to, ako Eureka volala svoju mamu a babku menami. Pre ňu to boli Diana a Sugar. To ma strašne iritovalo. 
Za tretie tu bolo kopu svojim spôsobom absurdností a hlúposti.
Za štvrté sa tam dlho nič nedialo. Ale to mi zas až tak nevadilo. 
Za piate, kresťanstvo. Tri školy v malom meste a všetky kresťanské? Zas netreba preháňať a pchať to všade, kam sa dalo.

,,Pozostatky, ktoré uvidíte dnes, sú takmer štyritisíc rokov staré."

,,Boh sotva stvoril Zem pred šesťtisíc rokmi," zahundrala Belle. Bola predsedníčkou Holy Rollers, kresťanského klubu korčuliarov.


Napriek tomu sa mi kniha veľmi páčila. 
Je to ľahké čítanie, nenáročná, príjemná oddychovka a číta sa to veľmi dobre a rýchlo. Len to tak prirodzene plynulo. Bol to taký typický Laurenin štýl a ten mi proste sedí. Čítanie som si naozaj užila. 
Skončilo sa to hrozne napínavo. Ako mám čakať tak dlho na ďalší diel?! Dva roky či koľko?!
Keby mám knihu hodnotiť skutočne objektívne, tak by to bol asi taký priemer. Ale kašlať na to, mne sa to naozaj páčilo. Malo to originálny nápad, príjemný štýl písania a nádhernú obálku. Pád mi síce prirástol k srdcu viac, ale z tohoto mám dobré pocity. Kniha nesklamala. Takže kašlite na všetko negatívne, ja som s touto knihou spokojná a odporúčam! Knihy Lauren Kate si ma proste vždy získajú :3 Veľmi sa teším na dvojku.

Okrem toho sa mi hrozne páčia tieto Yoli paperbacky, ktoré sú jednoducho krásne. Len ma trošku štve, že sú o centimeter-dva menšie, než veľké knihy od Ikaru a teda mi Slza neladí s Pádom. Ale zas taká tragédia to nie je.


Za poskytnutie knihy k recenzii veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar
Vy si ju môžete objednať TU

Kam ďalej?

6 komentárov:

  1. Nerozumiem prečo ti prekáža, že všetky školy boli kresťanské. Akoby na tom bolo niečo zlé. Veď sú to predsa také isté školy ako ostatné. A tiež nerozumiem, prečo ľuďom/čitateľom tak vadí, keď sa v knihách spomína kresťanstvo v dobrom, ale keď sa o ňom píše v zlom, keď sa uráža a vysmieva z neho, vtedy to nikto nerieši... To mi príde dosť také smutné. A mrzí ma, že ho tak veľmi nemáš rada... Ale ináč s tými opismi máš pravdu, hlavne opisy miest, niekedy mi to pripomína Google mapy či GPS navigáciu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sú veci, kde mi to neprekáža, kde to proste sadne. Ja len vravím, že to nemusela pchať všade, kde sa dalo.
      Ja ho proste nemám rada a s tým nič nespravíš. Nemám nič proti myšlienke Boha, nejakej vyššej sily, skôr mi vadí cirkev.
      Na Google alebo GPS sú fakty. Toto je len kopa umeleckých opisov :D

      Odstrániť
    2. Ale ja som skôr myslela, také tie opisy, akože "idem po tej ulici, popri tej rieke a východne od toho kopca..." atď. :)

      Odstrániť
  2. Keď som uvidela že si napísala recenziu, tak som si pomyslela "uff no pripravme sa.. Maťa ju pekne skritizuje," no čím ďalej som čítala tvoju recenziu, tým som bola šťastnejšia, pretože aj mne sa Slza páčila :D. Lauren ma naozaj zaujímavý štýl. PS konečne sa ti niečo páčila.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa náhodou páči veľa vecí :D Napríklad všetky knihy tejto autorky, takže toto až také prekvapenie nie je :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.