pondelok 25. augusta 2014

Jaký to nádherný svět (Marcus Chown)

Originálny názov - What a Wonderful World: One Man's Attempt to Explain the Big Stuff
Vydavateľstvo - Kniha Zlín
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 390

Anotácia
Jaký to nádherný svět, další titul oblíbeného autora Marcuse Chowna, opět vychází z jeho umění vysvětlit složité fyzikální jevy laikovi. Laickými slovy se však tentokrát pokusí vysvětlit vše. Jak ale napsat o všem? A kde vůbec začít? Po přečtení této knihy si začneme vážit toho, v jak báječném světě žijeme - mnohem fantastičtějším než cokoli, co by lidé kdy byli schopni vymyslet. Jen během dnešního dne vaše tělo vytvoří asi 300 miliard nových buněk – to je víc, než je hvězd v naší galaxii. Uvědomíte si i spoustu dalších překvapivých věcí. Pokud například máte pocit, že je problém najít a udržet si toho pravého partnera, vězte, že organismy zvané hlenky mají celkem 13 pohlaví! Věděli jste, že sdílíte třetinu své DNA s houbami? Jako by náš seznam vánočních přání nebyl již tak dost dlouhý. Bylo vám známo, že v přízemí budovy stárnete pomaleji než v jejím horním patře? Že jednou z klíčových výhod, jakou měli lidé oproti neandrtálcům, bylo šití? A věřte tomu nebo ne, vesmír je možná jen jeden obrovský hologram. Máte-li pocit, že kolem vás vše v naší přeinformované společnosti letí jako rozmazaná šmouha, tato kniha vám pomůže svět 21. století bezbolestně přiblížit. Není to kniha o všem. Berte ji jako pokus jedince porozumět všemu... první díl.

***

Tejto knihy som sa celkom dosť bála. Predsa len sa ja a náučné knihy veľmi nekamarátime. Napriek tomu ma táto kniha z nepochopiteľného dôvodu naozaj zaujala. Čím som prekvapila nielen všetkých naokolo, ale aj samu seba. Nikdy som totiž nebola veľkou fanúšičkou prírodných vied. Niežeby to nebolo svojim spôsobom zaujímavé, predsa len je to o fungovaní všetkého. Ale ešte nikto to nebol schopný podať tak, aby ma to naozaj zaujalo. A hlavne aby som to poriadne pochopila. Takéto veci mi moc nejdú. Ale rada dozvedám nové veci, len sa mi tomu nechce nejako venovať. A tu malo byť všetko. A zjednodušené. To pravé pre mňa. 

Rodíme se jako stoprocentní lídé, dalo by se však říci, že umírame z 97,4 procent jako úplně jiný druh.

V tejto knihe sa miešalo všetko možné. Biológia, fyzika, chémia, trocha histórie, astronómia,... Niektoré veci ma nebavili, ale páčili sa mi napríklad kvantová teória, alebo čas. Vtipné je, že autor sa venoval času celú kapitolu, ktorá obsahovala viac-menej to, čo povedal Doctor v jednej vete :D (People assume that time is a strict progression of cause to effect, but actually, from a non-linear, non-subjective viewpoint - it's more like a big ball of wibbly wobbly... timey wimey... stuff.)

Muži jsou výsledkem produkce testosteronu. Jsou v podstatě ženami s jedním genem navíc. A každý muž na Zemi - i ten nejmužnější chlap - byl prvních čtyřicet dní své existence ženou.  

Nedá sa povedať, že by som všetko pochopila. To ani zďaleka. Ani polovicu. Ehm. Trebárs taká biológia. Keď ja si nepamätám ani stavbu bunky. Nemala som proste šancu to úplne pochopiť. Ale fakt som sa snažila. Väčšinou.  

Podle Darwina lidé nebyli žádnym vrcholem stvoření, nebyli výjimeční ani jakýmkoli jiným způsobem. Byli a jsou zkrátka jen dalším živočíšným druhem. 

Už v predslove ma autor pobavil a bola som si istá, že mi jeho štýl sadne. A to je super. Bolo to podané dobre a zaujímavo a mňa to bavilo. Nie úplne všetky témy, ale nijakú som nepreskočila, všetky som poctivo prečítala, som na seba pyšná. Dozvedela som sa kopu zaujímavosti. Nedá sa to však čítať vkuse. Treba sa na to poriadne sústrediť. Občas som sa pristihla pri tom, ako čítam, ale nevnímam text. Takže som sa musela vrátiť. A možno za to mohla čiastočne aj čeština, s ktorou normálne problém nemám, ale je iné čítať beletriu a iné niečo takéto. 
A som aj akási zmätená. Samozrejme, že som mnohé veci tak úplne nepochopila, ale to čo áno (snáď) ma miatlo ešte viac. To, ako obyčajný človek vníma svet okolo seba, ako vníma vesmír.... V skutočnosti je to vlastne úplne inak a v živote by som sa z toho nevysomárila. 
Autor odviedol obrovský kus práce a za to má môj obdiv a rešpekt. Nehovoriac o tom, že pri niekoľkých porovnaniach použil Star trek, čím mi pripomínal Sheldona Coopera.

Knižka bola napísaná naozaj skvelo a pokiaľ ste na tom tak, ako ja, zaujímajú vás veci, ale nemáte nervy alebo mozgové bunky sa tomu naozaj venovať, tak táto kniha je pre vás to pravé. Ja som s ňou naozaj spokojná. Môžete sa z nej naučiť naozaj veľa. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Kniha Zlín
Knihu si môžete objednať TU

6 komentárov:

  1. Cha, páči sa mi, ako si to napísala, lebo z knihy máš presne rovnaký pocit, ako som ja mala z prvej Chownovej knihy (Kvantová teorie nikoho nezabije) :D Je to vtipné, je to zaujímavé, kopu vecí som musela čítať dvakrát, treba sa na to sústrediť a zistila som, že na to, aby zo mňa bol teoretický fyzik, mi okrem vedomostí chýba aj dostatočne veľká fantázia. :-D Veď som si to ani nedokázala poriadne predstaviť! :-D Super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zo mňa tiež nebude nijaký typ fyzika, takže v pohode :D
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Tak to vypadá hodně zajímavě. Taky většinou takové knihy nečtu, ale tohle se mi líbí. už podle těch vět co jsi nám sem vybrala jde poznat, že to bude zajímavé, poučné, ale i vtipné. Určitě se to pokusím sehnat, protože to chci! :D Krásná recenze, takhle mě nalákat na "chytrou knihu", se podaří málokomu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež takéto knihy nezvyknem čítať, ale toto ma proste lákalo :)
      A veľmi ma to teší, určite si to prečítaj :)

      Odstrániť
  3. To znie dobre, prečítala by som si to.:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.