pondelok 18. augusta 2014

Článok na tému... 6

Za túto ikonku ďakujem Domčovi


Konečne som sa dokopala k článku, nad ktorým som rozmýšľala už dosť dlho, pretože ma to často dosť štve. Dnes ma však už predbehla Neliss, ktorá napísala článok na tú istú tému, avšak nakoniec som zistila, že ho napísala z úplne iného pohľadu a tak je to v pohode :D
O čo teda pôjde tentokrát?

Negatívne recenzie

Tí, čo ma sledujete už nejakú tú dobu viete, že nemám problém povedať svoj názor. To najnegatívnejšie z najnegatívnejšieho, alias knihy, ktoré si vyslúžili u mňa to najnižšie hodnotenie nájdete TU. Budete vedieť, o čom rozprávam. Počula som už aj názory, že som na knihy často zbytočne krutá a prísna. Naozaj? Nemám ten pocit. Je pravda, že vždy poviem, čo si o knihe skutočne myslím. Nemám potrebu to baliť do omáčok, či predstierať, že kniha bola skvelá, keď som mala namále, aby som ju nevyhodila z okna. Minimálne. 

Žiaľ, sú aj takí blogeri. A je ich oveľa viac než tých, ktorí sa neboja napísať aj negatívnu recenziu. A to ma Aspoň kým nenapíšete o knihe, že je to najhoršia upírska kniha, ktorú ste kedy čítali, pošlete do vydavateľstvu a potom zistíte, že majiteľkou vydavateľstva je autorka tej knihy. Potom by som už nemala asi nijaké spolupráce. 
štve. Keď vidím na nejakom blogu rad za radom pozitívne recenzie, tak tomu proste neverím. Obzvlášť, keď sa jedná o recenzné výtlačky. Nie je proste možné, aby každému sadla každá kniha tak, aby nedostala nižšie hodnotenie ako 4/5. Samozrejme, človek si vyberá. Ale koľkokrát sa mi stalo, že kniha, ktorá vyzerala na prvý pohľad fantasticky bola proste... zlá. Či už mi celú knihu pokazila hlúpa hrdinka, ktorú som chcela vlastnoručne podrezať ako sliepku (lebo sa tak naozaj chovala), alebo štýl autora, ktorý ma proste uspával... Ja sa za svoj názor nehanbím. A keď bola kniha proste katastrofa, tak nebudem na ňu písať ódy. Vydavateľstvá kvôli jednej-dvom negatívnej recenzii spoluprácu nezrušia. Myslím že každé s niečim takým ráta. Úprimne, keby odo mňa chcelo nejaké vydavateľstvo čisto pozitívne recenzie, tak s nimi rozhodne nespolupracujem.

Ako sa vraví, aj negatívna reklama je reklama. Ja o tom čosi viem, reklamu študujem ;) Neraz sa mi stalo, že mi niekto napísal k negatívnej recenzii, že si chce knihu prečítať kvôli nej, že či je kniha naozaj taká zlá. Okrem toho mnoho ľudí (vrátane mňa) rado číta práve tie negatívne. Obzvlášť, keď je to napísané vtipne. 
A to, čo mne nesadne, sadne niekomu inému. Často sa mi stane, že mám pocit, akoby som čítala niečo úplne iné, ako ostatní.

Aj v negatívnej recenzie by malo byť niečo pozitívne. Problém je v tom, že nie vždy sa to dá nájsť. Knihy, ktoré sa mi fakt nepáčia radím do dvoch kategórii: Knihy, ktoré sa mi nepáčia, lebo mi nesadne štýl a podobne, ale bolo to originálne a nejaké tie plusy to malo, takže dokážem pochopiť, že sa to niekomu páči a Knihy, pri ktorých mi umierali mozgové bunky a sú dobré tak akurát na kúrenie. Pri tých nechápem, že sa to niekomu páči. Často sa po tom pristihnem, že jediné pozitívum knihy je to, že nemá ďalšie pokračovanie. Alebo to, že už je to konečne za mnou. Ale každý máme iný vkus, tak je to v pohode. priemer než napísať, že sa vám to fakt nepáčilo?Niekomu sa tá kniha páčiť bude. To však neznamená, že sa musíte tváriť aj vy, že sa vám páči. 
Zrovna dnes som narazila na jeden veľmi negatívny názor na knihu Etiketa a špionáž, ktorá sa zase mne veľmi páčila. Človeka zamrzí, keď vidí negatívnu recenziu na svoju obľúbenú knihu, to je pravda.  Ale preto by sme mali písať všetci pozitívne? A naschvál hľadať na knihe niečo dobré, aj keď vám tam nič dobré neprišlo? A aby sa nepovedalo, tak dať knihe nálepku

Samozrejme, treba napísať prečo sa vám kniha nepáči. Nestačí len to, že hrdinka má IQ húpacieho koníka. Ale prečo? Prečo si to myslíte? Ako sa to prejavilo? Pozrite sa napríklad na moju poslednú negatívnu recenziu na knihu Proroctví. Nevravím, že moje recenzie sú dokonalé, ale predsa len si myslím, že som bola schopná dostatočne napísať, prečo bola kniha zlá. Mne osobne sa napríklad negatívne recenzie píšu lepšie, pretože je jednoduchšie povedať, prečo sa kniha nepáčila než to, prečo bola kniha taká skvelá. 

Aby bolo jasné, tento článok sa netýka všetkých. Viem, že sú ľudia, ktorí sú proste priveľmi dobrí a na knihe proste vždy nájdu niečo dobré, nie sú takí kritickí a nároční ako som povedzme ja. Lenže aj tí sa zákonite musia stretnúť s knihou, ktorá sa im proste nepáči. 

A výsledok? 
Každý máme právo na svoj názor a mali by sme ho tak aj podať. Napísať, čo si skutočne myslíme, nie si vymýšľať, aby sme sa niekomu zapáčili. Kniha je svetový bestseller a všetci majú len pozitívne recenzie, tak vy nemôžete mať negatívnu? Nemôžete sa odlišovať? Predsa sú to naše blogy, aspoň v nich by sme mali byť úprimní. Keby vydavateľstvá chceli len pozitívne recenzie, napíšu si ich sami. Nemusíte sa ospravedlňovať za svoj názor, či predstierať nejaký iný, aby sa nepovedalo. Blogujeme predsa pre zábavu. A dobrovoľne. 

13 komentárov:

  1. Negatívne recenzie nie sú zlé, hlavne tie dobre napísané. :) A samozrejme, že má každý právo na svoj názor a na svoj prístup, niekoho negatívne recenzie bavia viac, iného menej. Niekto vidí veci pozitívnejšie než niekto iný, prípadne má menej recenzákov/viac šťastia pri výbere, nedočíta a nepíše o knihách, čo sa mu nepáčili... To ešte nemusí znamenať, že klame, no niektorí ľudia akoby s takouto možnosťou nerátali a to je podľa mňa to hlúpe. (Nehovorím, že ty, ty si takúto možnosť pripustila, viem o tom.)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa je úplne normálne, že sa niektoré knihy ľuďom nepáčia. Zas by nebolo dobré, keby sa každá kniha páčila každému :)

      Odstrániť
    2. To určite nie.:) Mne sa popravde nechceli čítať dvojky Medeného jazdca, Mena vetra či Pád anjelov... Lenže to bolo všetko z knižnice, tak som ich proste nadobro odložila a nepísala o tom, iba ak na gr.:D

      Odstrániť
    3. Z tých som čítala len Pád anjelov a to sa mi vôbec nepáčilo :)

      Odstrániť
    4. Väčšinou sa mi stane, že o tých zlých knihách nepíšem, lebo keď ma nebavilo čítanie, nebaví ma o tom ani písať. A často si vyberám knihy, ktoré mi sadnu, stalo sa mi asi raz, že som si vybrala úplnu hlúposť. :)

      Odstrániť
    5. Náhodou... Negatívne recenzie sú super aj preto, lebo v nich môžem vrátiť knihám to, čo som si vytrpela pri ich čítaní :D

      Odstrániť
  2. Jako pro čtenáře jsou mě negativní recenze víc než prospěšný. =D Za prvé, aspoň si udělám obrázek, jestli by se mi knížka mohla líbit, a aspoň kdyžtak vím, že s ní nemám ztrácet čas. (Jasně, to platí jen tehdy, když recenzent napíše, co přesně mu na knížce vadilo, abych věděla, jestli mi tyhle věci vadí taky.) =D A za druhé, čtení negativních recenzí mě jednoduše baví, zejména když jsou dostatečně kousavý... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No práve :D Ja ich rada čítam aj píšem :D
      A komu by sa chcelo čítať nejaké suché recenzie, že? Dnes som sa dozvedela od jednej blogerky, že by sme slušne napísať klady a zápory, lebo v novinách či knižných portáloch si takto nemôžeme robiť srandu :D

      Odstrániť
  3. Tým recenzným výtlačkom celkom nerozumiem, ale vidieť všade recenziu na tú istú knihu nie je nič moc. Najmä, keď je tá recenzia všade o tom istom. Môj blog je "malý" (i keď ho mám už vyše dva roky) a recenzie začínam pridávať len teraz, no zatiaľ recenzujem len knihy, ktoré mám doma (respektíve požičané, ale to také, ktoré som si prečítať chcela) a doma mám len knihy, ktoré sa mi páčia :D Teda veľmi negatívne recenzie zatiaľ nemám, ale chystám sa dakedy aj na Dom v stráni, o ktorom viem povedať len málo pekných vecí, a tak :D Nikdy by som nemohla spolupracovať s nejakým takým vydavateľstvom, lebo čo vidím, tak posielajú len také knihy... young adult alebo jak sa to označuje a fantasy abo čo to je, a to mňa celkom nebaví (špionážne thrillery od Silvu, Nesbo, Tolkien a Shakespeare, to áno :D trošku podivný vkus mám a nebudem čítať hocičo :D). Ani Na vine sú hviezdy mi neprišlo tak úžasné, ako všetci tvrdili. Alebo Zlodejka kníh. Keď sa to páči všetkým, je veľmi pravdepodobné, že mne sa to páčiť nebude :D Preto ani nesiaham po knihách, ktoré som videla medzi tými recenznými výtlačkami. Radšej si druhýkrát prečítam to, o čom viem, že to je dobré :)
    Inak, pekný blog, páčia sa mi seriály, ktoré sleduješ, obľúbení herci a hodnotenie kníh na Tardisy :D I keď sama som Doctora Who ešte nevidela, už dlho sa chystám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nesbo či Shakespeare je super, od Tolkiena som čítala len Hobita :) Napríklad Ikar ponúka knihy rôzne, vždy tie, ktoré daný mesiac vychádzajú. To, že na bligoch sú recenzie na tie isté knihy je tým, že väčšina blogerov tie isté knihy číta. Nie tým, že by vydavateľstvá iné neponúkali :)
    Moc ďakujem za pochvaly :) A predovšetkým, šup-šup zapnúť prvú epizódu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Já se někdy divim, že mě Fragment ještě neposlal do háje za moje "recenze" knih od L. J. Smith. :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si nejako nemyslím, že oni to vôbec čítajú... Nikdy som od nich nedostala spätnú reakciu. Ale keď berú každého, tak sa ani nedivím :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.