utorok 5. augusta 2014

Antibohyně (Kendare Blake)

Originálny názov - Antigoddess
Séria - Válka bohýň
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Baronet
Rok vydania - 2014
Forma - hardcover
Počet strán - 312

Anotácia
Staří bohové neumírají…
Aspoň si to Athéna myslela. Jenže pak jí pod kůží začala vyrůstat pírka, která jí zahltila plíce jako nějaká podivná rakovina, a Hermése sužovala spalující horečka. Tím skončil jejich poklidný věčný život ve zdraví.
Athéna a Hermés putují světem a zoufale hledají příčinu svého pomalého, bídného umírání. Cestou získávají spojence a odhalují pradávné i nové protivníky. Pátrání je zavede ke Cassandře, obyčejné dívce, která se kdysi coby vědma těšila přízni a ochraně jednoho z bohů.
Dnes už se Cassandra do života bohů nijak neplete, vlastně ani netuší, že existují. Přesto by mohla hrát klíčovou úlohu ve válce, k níž se schyluje.
Královna bohů Héra se spojila s dalšími antickými obyvateli Olympu, kteří ve snaze prodloužit vlastní život vyvražďují své rivaly. Touha přežít z nich udělala antibohy, ubohé karikatury jejich někdejší slávy. Athéna bude potřebovat nějaké trumfy, protože život nesmrtelníků jen tak nevyhasne.
Každý z nich umírá po svém. Někteří se zadusí peřím. Z některých se stanou příšery. Ale všichni zuří až do posledního dechu.
Nadešel čas války bohyň

Obálka
Povedzme, že to nie je najkrajšia obálka, akú som videla, ale jnevyzerá zle a je naozaj výstižná.
***


K tomu, že som sa na túto knihu tešila už od jej vydania som mala dva podstatné dôvody. Autorku a bohov. Autorkina Anna sa mi veľmi páčila (hoci ju pokračovaním pokazila) a tému bohov milujem (asi) odvtedy, čo som prvý krát čítala Percyho Jacksona. Téma bohov je proste perfektná... aspoň vtedy, keď to nepíše Josephine Angelini. Ale to je fuk. Každopádne ma táto kniha zaujala na prvý pohľad. Vypadala skvelo.


Ja mám už tak nejako bohov zafixovaných tak, ako boli v Percym. Tu boli niekym úplne iným. Poseidon ako (relatívne) milý chlapík? Na to zabudnite.
Skvelými osobnosťami boli Athéna a Hermes. Tých som si rýchlo obľúbila. Boli moc sympatickí. Takisto aj Odysseus.
Zatiaľ čo Athéna a Hermes síce vypadali ako tínedžeri, ale správali sa ako bohovia, boli zodpovední, silní odvážni a odhodlaní, Apollon bol pre mňa obrovským sklamaním a dosť ma štval. Ten sa ako boh rozhodne nesprával. Iba ako taký zamilovaný tínedžer. Aj mu bolo povedané, že pôsobí ako typický puberťák. A to mi vadilo. Dúfala som, že ju len využíva pre svoje ciele, a nie, že... Pfff! Bohovia majú mať predsa nejakú dôstojnosť a nie sa správať ako... ako... on.
Kassandra mi spočiatku liezla na nervy, no ku koncu sa mi páčila.
Na druhej strane, autorka sa s postavami pohrala. Každý mal vlastnú osobnosť a boli vytvorení naozaj dobre.

Co se stalo, určil osud, který vládne nad vším a my do jeho mysli nevidíme, dítě, jakkoliv jsme mocní.


Ako som už spomínala, téma bohov bola skvelá. Rozhádaní, umierajúci bohovia, ktorí proti sebe bojujú o prežitie. A vedľa toho jedna na pohľad obyčajná dievčina so schopnosťou jasnovidectva, ktoré žije svoj obyčajný život. Tak prečo si ma kniha nezískala tak, ako mala?

Kniha bola písaná z pohľadu Athény a Kassandry, ktoré sa striedali po kapitolách. Zatiaľ čo Athénine kapitoly boli naozaj super, väčšina Kassiných častí viazla. Mala síce sem-tam nejakú zaujímavú víziu, ale poväčšine to bolo len o jej živote a chalanovi. A tam som sa nudila.
Tiež proste nie je nutné, aby každý autor pchal do svojich kníh zbytočné opisy o tom, aké bolo ranné svetlo pastelovo sfarbené. To bez toho by knihy neboli plnohodnotné alebo čo? Veď podobné veci si normálne ani nevšimnete.
Tiež mi príde dosť neuveriteľné, že... Keby vám váš priateľ povedal, že je boh uverili by ste mu? Aj keby pred vami skočil z okna? Proste by ste to len tak hneď priali? Lebo to mi prišlo divné.
Inak píše Kendare veľmi dobre.

Opäť som mala veľký problém sa do toho začítať, ale dnes som sa už do toho poriadne pustila a ono to šlo. A čítalo sa to pomerne rýchlo. Bola som poriadne zvedavá na to, ako sa to celé skončí, hoci som si omylom prečítala poslednú vetu knihy, čo bol s mojim šťastím veľký spoiler.
Ku koncu to nabralo poriadne grády a čítanie som si naozaj užívala. Stále som bola zvedavá, čo bude ďalej.
Každopádne knihu vám odporúčam. Bolo to príjemné, zaujímavé, akčné, originálne a dobre napísané. Mohlo to byť aj rozhodne lepšie, ale páčilo sa mi to. A teším sa na ďalší diel, ktorý vyjde zas bohviekedy.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.
Vy si ju môžete objednať TU

Kam ďalej? 

7 komentárov:

  1. Antibohyňa aj mňa zaujala hlavne témou bohov a v tejto knihe boli bohovia fakt rôzni, či už povahou alebo výzorom. Celkovo si však myslím, že autorke príbeh vyšiel. :)) Aspoň mne sa veľmi páčil.
    Inak to ako prijala fakt, že jej priateľ je boh bolo aj pre mňa nereálne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bolo to hlúpe :D Asi by som skôr priala, keby bol upír a nie grécky boh bojujùci v Trójskej vojne :D

      Odstrániť
  2. Podobné knížky mám ráda, tak by se mi tahle mohla líbit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mám ráda knihy s tématem bohové:). Myslím si,že by se mi mohla líbit:).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na knihu se moc těším. Jsem zvědavá jak se mi bude líbit :)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.