utorok 11. marca 2014

Sukuba - Trápení (Richelle Mead)

Originálny názov - Succubus blues
Séria - Sukuba
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Domino
Rok vydania - 2011
Väzba - brožovaná
Počet strán - 320

Anotácia
Sukuba je nadpřirozená bytost, která smí po libosti měnit podobu a jediným jejím úkolem je svádět. Zní to tak lákavě! Dívka může být, kým chce, její šatník je nevyčerpatelný a smrtelní muži by udělali cokoli pro její pouhý dotek. No, vlastně za to platí svou duší, ale proč zacházet do přílišných podrobností?
Avšak život Georginy Kincaidové, sukuby ze Seattlu, není ani zdaleka tak exotický. Pracuje v knihkupectví a její šéf je poměrně nesnesitelný uťáplý chlap. Nesmrtelní přátelé si z ní nepřestávají dělat legraci kvůli jedné její dávné proměně. A nejhorší ze všeho je to, že si nemůže vyjít na rande, aniž by z dotyčného muže nevysála život. Ona by přitom dala všechno na světě za to, kdyby se směla dotknout slavného a neodolatelně krásného spisovatele Setha Mortensena!
Snění o Sethovi však bude muset počkat, protože ve světě nadpřirozených bytostí se začíná dít cosi podivného… a velmi nebezpečného. Georgina se proti vlastní vůli stává aktérkou souboje mezi dobrem a zlem…

Obálka
Pozadie je neskutočne perfektné. Ten dym a všetky tie farby robia úžasný a krásny efekt. A modelka... Tá baba ma úžasnú postavu, ale je mi nesympatická v tvári :D Ale je to len taký malý nepodstatný detail, obálka je krásna :)

***


Sukuby sú častokrát celkom zaujímavé bytosti, avšak veľmi sa s nimi v literatúre nestretávam, čo je vážne škoda. Všade sú len upíri, anjeli a podobne... Dobre, tí boli aj tu, ale pointa je tá sukuba. Proste si myslím, že by autori mali bytosti aj trochu obmeniť a písať aj o niečom menej známom alebo menej používanom. Neviem ako vám, ale ja som si po fakt dlhom rozmýšľaní spomenula, že sukuba bola tuším v Nočnom tieni, aj to si nie som celkom istá. A to je celý zoznam. Inak len v seriáloch... raz bola v Charmed (tuším Phoebe sa na ňu zmenila?) a jedna je hlavnou postavou v Lost girl (inak tiež fajn seriál), inak už vážne neviem, či som sa niekde s nejakou stretla. A potom, že kopu ľudí nevie, že čo je sukuba. Keď spolužiačka videla obálku, tak sa iba opýtala, či je to proste žena :D


Georgina bola veľmi sympatická hrdinka, ktorá mala navyše rada knihy a pracovala v kníhkupectve. Patrí tiež k tým hrdinkám, ktoré si proste drvivá väčšina čitateľov obľúbi. Či už kvôli jej vtipným a sarkastickým hláškam alebo preto, že niečo naozaj robí. Nesedí celú knihu pasívne na zadku a nečaká, až jej začnú padať do úst pečené holuby a nefňuká popritom. Nie je síce veľmi nadšená z toho, čo je, ale je s tým zmierená (žiadny neznesiteľný Edward Cullen v ženskom tele). Tiež bola inteligentná a vždy vedela reagovať.

Seth sa mi vážne páčil. Nie je to typická mužská postava, aké si väčšinou obľúbim v knihách, ale rozhodne bol skvelý. Ako to tá Richelle robí? Adrian, Dimitrij, Seth...
Carter nebol taký ten typický anjel, ale rozhodne ho považujem za jedného z najlepších, s akými som sa vôbec stretla. Cody bol také zlatíčko a Roman veľmi zaujímavá postavička. Ani presne neviem, čo si o ňom mám myslieť.
Jediná postava, ktorú som nemala rada, bola Helena. Jedna šialená ženská, no.

Ako je u Richelle zvykom, aj tentokrát priniesla veľkú dávku humoru a viac i menej nečakaných situácii. A aj keď to bolo celkom očividné, tak to často krát bolo veľmi vtipné. Napríklad jej prvé stretnutie so Sethom. To bolo jasné, ale napriek tomu, že som vedela, čo môžem čakať, som si tú scénu užila.
A čo sa týka toho, že dokáže spraviť absolútne geniálne rozuzlenie... Nuž, väčšinou všetko uhádnem tak minútu pred hlavnými postavami. To nie je fér... Kam sa pri nej skrýva môj dôvtip? Ale tu mi to došlo tak päť strán pred Georginou, takže som na seba pyšná:D


Táto kniha bola celkom fajn, len ma žiaľ zastihla v čase, kedy sa mi absolútne nič nechcelo. A keď som to už čítala, tak som sa do toho často nútila a dokázalo ma rozptýliť čokoľvek. Ani ma to neupútalo natoľko, ako VA alebo Pokrevní pouta. Boli pasáže, kde som sa poriadne nudila a iba dúfala, že sa niečo stane, že niekoho zabijú, alebo čo :D Každopádne to bolo originálne, oddychové a hoci to nesplnilo úplne moje očakávania a zaujalo ma to z jej sérií zatiaľ najmenej, tak sa veľmi teším na ďalšie diely. Myslím, že je tu ešte veľa čo ponúknuť :)



Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem vydavateľstvu Domino.

Vy si ju môžete objednať TU


Kam ďalej?

8 komentárov:

  1. Ja ti neviem :D Stále túto knihu len obchádzam :/ Asi preto, že netuším, čo od nej čakať. Ale ja ju raz schrumkám =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď chceš, tal schrumkaj :D Ale pripomeň mi, aby som ti túto nepožičiavala :D

      Odstrániť
  2. Sukuba je úžasná, v noci jsem dočetla čtyřku a... prostě nedýchám. Já... jsem "šokovaná" dějstvím a... musím se pustit do dalších dílů :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja, som si istá, že má ešte veľa čo ponúknuť :D

      Odstrániť
  3. Hm, tohle je už několikátá pozitivní recenze. Já si ty knížky snad budu muset sehnat. =D Sukuby mi přijdou jako vážně fajn bytosti, takže... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sukuby sú vážne fajn bytosti :D
      Inak, tiež musím zháňať, chýba mi ešte päť dielov :D

      Odstrániť
  4. Zatiaľ všetky knihy od Mead milujem, takže rozmýšľam, že by som sa aj do tejto pustila :) Fakt vyzerá dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite sa do nej pusti :) Hoci VA a Pokrevní pouta mám radšej :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.