utorok 18. marca 2014

Opátstvo Northanger (Jane Austenová)

Originálny názov - Northanger Abbey
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2009
Väzba - pevná
Počet strán - 247

Anotácia
Módne kúpeľné mestečko Bath pred dvesto rokmi: sem si chodili anglickí otcovia liečiť v horúcich prameňoch kĺby trápené dnou a spolu s manželkami uvádzať dcéry do spoločnosti s cieľom upútať záujem vyhliadnutých ženíchov. Hrdinky príbehu, úprimná, naivná mladučká Catherine a jej prefíkaná priateľka Isabella, si toto svoje poslanie spestrujú čítaním v tých časoch veľmi obľúbených hororových gotických románov a ich rekvizity vidia na každom kroku. Takáto situácia dáva Jane Austen výbornú príležitosť rozohrať svoj typický zmysel pre humor a ironický vtip.


Obálka
Táto edícia má veľmi príjemné a pekné obálky. Ale ak mám byť úprimná, táto sa mi z nich páči asi najmenej. Ten bodliak je proste taký drsný na takú jemnú obálku a knihu.
***

Toto bola moja druhá kniha od Jane Austenovej. Jej Pýchu a predsudok zbožňujem a tak som si od nej chcela prečítať aj nejaké ďalšie knihy. V knižnici som v podstate náhodne siahla po tejto. Anotácia znela skvelo a lákavo a ja som sa na knihu veľmi tešila.

V prvom rade musím povedať, že vždy sa mi hrozne páčilo to obdobie, kde sa tieto romány odohrávajú. Je také príjemnejšie. Ľudia sú tam celkovo šťastnejší a nie sú také svine ako tu. Poväčšine. Každopádne to bolo skvelé obdobie a ja by som tam veľmi rada žila. Proste je fascinujúce.

Catherine som si obľúbila hneď. Vrámci možností bola inteligentná a sympatická. Navyše taká nevinná a naivná, ale bolo to skôr milé a vtipné ako otravné. A svojou rozsiahlou fantáziou mi pripomínala Annu zo zeleného domu, čo je pre ňu ďalšie plus.
John Thorpe sa mi nepáčil vôbec. Bol to arogantný, sebecký chválenkár (taký Gildroy Lockhart devätnásteho storočia :D). Zato pán Tilney bol veľmi milý a páčil sa mi od začiatku, hoci pánovi Darcymu nesiahal ani po päty. Darcy je Darcy skrátka. Nuž, v takýchto románoch mám tuším úplne iné merítka na skvelých chlapov, než v young adultkách :D
Isabelle sa mi spočiatku tiež celkom páčila, ale potom mi začala vadiť čím ďalej, tým viac. Hnusná manipulatívna mrcha.
James bol tiež veľmi sympatický a generál Tinley za veľa nestál. Hoci on si bezpochyby myslel opak.

Kniha bola rozdelená na dve časti. Prvá sa odohrávala v Bathe, kde Catherine spoznávala život plný bálov, spoznala Isabellu, s ktorou si okamžite sadli a zoznámila sa so šarmantným pánom Tilneym. V druhej časti bola pozvaná na Opátstvo Northanger a dej sa odohrával tam.

Kniha bola perfektná a čítanie som si užila. Austenovej knihy odporúčam, sama musím prečítať všetky ak sa bude dať. Sú perfektne nepísané, človek si pri nich oddýchne, zasníva sa a celkovo sú veľmi príjemné, oddychové a dokonalé, no. Táto kniha sa mi páčila od prvej stránky a ani na chvíľku som sa nenudila. Austenová mala nadprirodzenú schopnosť písať skvelé diela, čo ukázala aj pri tomto :) Ak ste od nej ešte nič nečítali, rozhodne by ste to mali napraviť. A začať môžete napríklad aj touto krásnou milou knižkou.
Určite si musím niekedy pozrieť filmové spracovanie. A ja nemôžem inak, než knižke dať plné hodnotenie.


5 komentárov:

  1. Nuž, mala som kreatívnu náladu, no :D
    Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Od Austenovej som aj ja čítala Pýchu a Predsudok, a bola to úžasná kniha! A tá spisovateľka sa mi hneď zapáčila a chcela som si od nej prečítať ďalšie knihy. Teraz síce čítam Storočného starčeka, ale určite po ňom bude nasledovať kniha Rozum a Cit. :) "Úžasné" na tom všetkom je, že tú spisovateľku zbožňujem, ale sestra mi ju doslova ukradla. Takže knihy od Austenovej kupuje oco jej, a nie mne. (Urobila som totiž ocovi zoznam kníh, ktoré by mi potom na významné udalosti/príležitosti mohol darovať, ale aj napriek tomu ich dostáva sestra. A to človeka vie naštvať. Veď ide o knihy!) No nič, snáď si niekedy zriadim svoju vlastnú zbierku. :)
    P.S. Ináč vážne pekná recenzia. :)
    P.P.S. Ospravedlňujem sa, že som si tu na tvojom článku vyliala srdce. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Storočný starčel bol fajn :) Ja mám od Auatenovej doma akurát ten Rozum a cit, ale žial som ho ešte nečítala.
      Ber to takto - aspoň máte tie knihy v rodine a máš k nim prístup ;) A nezapĺňajú ti miesto v knižnici :D
      A ďakujem aj tebe. Vylievanie srdca mi vôbec nevadí ;)

      Odstrániť
  3. Emma - to je moja obľúbená kniha od Austenovej, je to úžasne vtipné (teda v rámci možností tej doby, v ktorej autorka žila), plné klebiet a ohovárania a falošnosti a Emma je naozaj prvotriedna dohadzovačka, to si prečítaj, podľa mňa by sa ti to mohlo páčiť, lebo oproti ostatným Austenovým knihám je to také bláznivejšie. Ináč Norhangerské opátstvo sa mi tiež páčilo a film zbožňujem, podľa mňa vybrali skvelých hercov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Film by som si rada pozrela a Emmu určite moc rada prečítala :) A vtipné bolo aj toto, aj humor tej doby bol moc fajn :D Ako som povedala, raz by som si chcela prečítať všetky jej knihy :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.