sobota 9. decembra 2017

Chystám sa vydať svoju sesternicu za koňa | Má lady Jane

Autor – Cynthia Hand, Jodi Meadows, Brodi Ashton
Originálny názov – My lady Jane
Séria – Má lady Jane
Diel – 1/3
Vydavateľstvo – Fragment
Rok vydania – 2017
Počet strán - 408
Hodnotenie na Goodreads – 4,12/ 17 717

Anotácia
Historie se nemusí brát příliš vážně… Dopřejte si královskou zábavu! 
Jana Greyová má za sebou totéž, co řada šlechtičen před ní: svatbu s naprosto cizím mužem. Navíc má tu smůlu, že sňatkem se ocitla přímo uprostřed politického komplotu, který svrhl z trůnu jejího bratrance, krále Eduarda, a z ní udělal královnu. Na celých devět dní! Má opravdu vládnout, nebo řešit, že má hrad plný spiklenců a její novomanžel se ve dne proměňuje v koně? Fantasy na motivy historických událostí, které ale nebere příliš vážně.

***

O tejto knihe som počula veľa dobrého a mala som ju na wishliste už celé veky. Predovšetkým preto, že to malo byť veľmi vtipné. A ja mám vtipné knihy rada. To nie je ťažká matematika. Proste som ju musela mať. 

,,Je to strašlivá smrt. Kašleš a kašleš tak dlouho, dokud si nevykašleš plíce."
,,Děkuji, rozhodně jsi mě utěšila."

Chytilo ma to od začiatku, hlavne kvôli tomu štýlu písania. Presne ako všetci hovoria - je to vtipné a milé. Presne tak sa dá opísať celá kniha. Vtipná a milá. A trošku šibnutá. Predsa len nie každá kráľovná je vydaná za koňa. Ale to je detail. Skrátka je to napísané veľmi dobre. 
A je tu Jana. (Je pre mňa záhada, prečo je v názve knihy Jane a v knihe je stále Jana.) Dosť mi pripomínala (vtipnejšiu) Hermionu. Odvážna knihomolka, ktorá považuje obrovskú bichlu za "ľahšie čítanie" a je to taký vševedko. A tak celkovo sa s ňou dalo veľmi dobre stotožniť. 
A G bol tiež super, len trošku moc citlivý.

,,Už jsem přečetla všechny knihy, které tu jsou. Vojsko s sebou většinou nemá celou knihovnu. Vůbec nechápu proč. Kdyby si všichni jsen sedli a četli, bojovalo by se mnohem míň."
,,Přesne na to se často sám sebe ptám. Jen si představ, kolik by království ušetřilo, kdybychom investovali peníze do knihoven a ne do válčení."
,,Kdybych měla nákup kníh na starosti já, tak moc ne."
,,To by Anglie zkrachovala. Díky Bohu za války."

Táto kniha je svojim spôsobom paródia. Nie som si istá, či na young adult knihy alebo priamo na históriu (na obe!!!), ale hoci zvyčajne paródie nemám rada, lebo majú veľmi jednoduchý, hlúpy a prízemný humor, táto bola veľmi podarená a skvelo som sa pobavila. Nedá sa povedať, že by to bola najlepšia kniha, čo som kedy čítala (alebo aspoň tento rok - či mesiac) a že vo mne niečo hlboké zanechala, avšak bola to výborná oddychovka, užila som si ju a určite odporúčam. Ja som sa pobavila. A druhý diel má byť o Jane Eyrovej! (To už ale ja asi vynechám :D)

(A keďže vlastne nemám čo viac napísať - proste si to prečítajte - pridám ešte jeden úryvok. Tieto úryvky aj tak opíšu knihu najlepšie.)
G si znovu loknul piva a přemýšlel, jak nejlépe Janě sdělit ty hipologické novinky.
Má drahá, znáte tá majestátní čtyřnohá stvoření naší země? No, jednoho jste si vzala! 
Ne. To určitě není ten správny přístup.
Miláčku, už se ti někdy stalo, že ses nedokázala rozhodnout mezi mužem a němou tváří? Tak teď už se si vybírat nemusíš! 
Ani tohle nebyla nejlepší taktika.
Má líbezná paní, někteří z nás spí vleže, a někteří z nás spí ve stoje. A já zvládnu obojí.
Ne. 
Víš, jak někteří muži majú odvrácenou, trochu chlupatější stránku?
Už jsi někdy proklínala to, že tvůj milovaný má jen dvě nohy?
Vědela jsi, že koně umí neuvěřitelně skvěle udržet rovnováhu?
Hele, co to támhle je? A pak by odcválal. 


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.
Nájdete ju TU.

Kam ďalej? 

2 komentáre:

  1. O knize pořád ze všech stran slýchám a docela mě to láká k jejímu přečtení. Po přečtení tvé recenze mě toto nadšení pohltilo ještě víc, protože vím, jak se mi líbila Princezna nevěsta, která je parodií snad na všechno ♥

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.