piatok 24. februára 2017

Keď je kniha ÚPLNE iná ako čakám | The Raven boys

Autor – Maggie Stiefvater
Séria – The Raven cycle
Diel – 1/4
Vydavateľstvo – Scholastic
Rok vydania – 2012
Počet strán - 421
Hodnotenie na Goodreads – 4,05/ 141 917

Anotácia
Even if Blue hadn't been told her true love would die if she kissed him, she would stay away from boys. Especially the ones from the local private school. Known as Raven Boys, they only mean trouble.
But this is the year that everything will change for Blue.
This is the year that she will be drawn into the strange and sinister world of the Raven Boys. And the year Blue will discover that magic does exist.
This is the year she will fall in love.

***


Túto knižku som mala vo svojom wishliste veľmi dlho a počula som na ne veľa nadšených ohlasov, mnohé od ľudí, ktorým s názormi na knihy dôverujem, takže som sa tešila a naozaj som moc dúfala, že ma nesklame, aj keď som sa snažila nemať privysoké očakávania. Hlavne teda preto, že už kedysi dávnejšie som od autorky čítala Triašku a tá sa mi moc nepáčila, ani som sa nepúšťala do pokračovania. Ale počula som, že toto je mnohonásobne lepšie. 

Táto kniha má veľmi klamlivú anotáciu. Áno, Blue bolo predpovedané, že bozkom zabije svoju pravú lásku, čiže logicky som očakávala, že sa príbeh bude motať okolo toho. Že sa príbeh bude niesť skôr v takom romantickom duchu. V skutočnosti to bolo zatlačené do uzadia (predpokladám, že to bude ešte dôležité v ďalších dieloch), romantické to nebolo a knižka bola napokon o niečom úplne, ale úplne inom a tak som od knihy čakala niečo iné. Keby bolo v anotácií napísané naozaj to, o čo v knihe pôjde, zrejme by som po nej nesiahla. Aj keď sa mi napokon páčila. 

Väčšina knihy bola priemerná. Začiatok ma dosť bavil, potom to nadšenie zo mňa opadávalo. Boli tam viaceré naozaj skvelé scény, ktoré som si užila, ale zároveň mnoho scén, ktoré ma nijako zvlášť nebavili. Celkovo mala kniha veľmi dlhý rozbeh, normálne ma už unavovala. Samé hľadanie a objavovanie, ale žiadna akcia. Autorka píše pekne, avšak čítalo sa mi to dosť pomaly. Tiež tomu nepomohlo, že som si nevytvorila žiaden vzťah k postavám. Jedine tak Adam sa mi páčil. Navyše som sa nijako nevedela stotožniť s túžbou hľadania Glendowera. Chcem povedať, že v knihách a filmoch, kde sa snažia nájsť/oživiť niekoho dávno mŕtveho, nikdy to nedopadne dobre. A to sú to väčšinou archeológovia, nie tínedžeri. Neviem teda, či by som mala ja pozerať menej filmov, alebo oni viac. Chápem ten dôvod po dočítaní knihy už o niečo viac, ale stále s tým nie som plne stotožnená. Počas čítania mi však často pripadalo, že je to len z nudy, nedávalo mi to logiku.

Posledných 150 strán bola pecka. Po tom, čo som už bola celkom unudená, prišli také wtf momenty (hlavne teda jeden, ten mi úplne vyrazil dych.), že som sa nestačila čudovať a zrazu ma to čítanie vážne bavilo, nedočkavo som obracala stránky. Taktiež som si naozaj obľúbila Noaha, je to moja najobľúbenejšia postava. Zato ma sklamal Adam, ktorý sa ku koncu už správal ako idiot. No a Gansey mi až do konca pripadal ako nesympatická postava, vôbec ho nemám rada. Možno mal dobré zámery, ale nezvolil dobrú cestu. Bol rozmaznaný, zvyknutý mať všetko pod kontrolou a všetko muselo byť presne tak, ako si uráčil. Možno sa o kamarátov staral a spravil by pre nich čokoľvek, ale to nič nemení na tom, že sa k ním väčšinou nesprával ako ku kamarátom, ale ako k podriadeným. No a Whelk bol cvok. A ani ma väčšinu knihy jeho časti nebavili. 
Ďalšou vecou, ktorú musím spomenúť, sú detaily. Také tie, ktoré sa zdajú byť nepodstatné, ale časom sa ukážu byť veľmi dôležité. Akoby ste mali odpoveď pred očami celú dobu, ale nevidíte ju. A tiež sa mi páčila tá latinčina. Síce jej nerozumiem, ale aj tak je to také unikátne, málokedy sa v YA objavuje.
Napriek tomu, že som väčšinu knihy bola presvedčená, že sa do pokračovania púšťať nebudem, po dočítaní som si to rozmyslela a teším sa na dvojku. 


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu MEGABOOKS SK a ich sieti kníhkupectiev Oxford Bookshop.
Nájdete ju TU.

4 komentáre:

  1. Tiež sa na túto sériu čoskoro chystám a som veľmi zvedavá, či sa mi bude páčiť tak veľmi ako ostatným. Toto je snáď najkritickejšia recenzia na túto knihu (nie že by som tie recenzie vyhľadávala) akú som videla, ale 4/5 je stále veľmi dobré hodnotenie. Dúfam, že sa mi kniha bude páčiť aspoň tak ako tebe a že mi aj ten pomalší začiatok ubehne rýchlo. Nemám rada ten pocit, keď sa pomaly predieram knihou, ktorú všetci milujú a pýtam sa sama seba či mi to za to stojí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten pocit veľmi dobre poznám. A tu to síce trvalo, ale ukázalo sa, že za to predsa len stojí. :)

      Odstrániť
  2. Nemyslím si, že má klamlivú anotáciu, pretože kniha je naozaj o tom, o čom hovorí, že je. Keby to, čo je napísané v anotácii, v knihe nebolo, vtedy môžeš hovoriť, že je klamlivá. Ak vnímaš príbeh z pohľadu Blue, tak je anotácia úplne presná. Romantické to veľmi nebude ani v dvojke veľmi, hlavne preto, lebo Blue veľmi nevie, čo sú vzťahy, čo je láska a hlavne je obkolesená príliš divnými vecami, aby takému niečomu venovala čas. :D
    Ty si nepochopila, prečo ho hľadajú? To nie je žiadny archeologický nález ako vo filmoch o Indianovi Jonesovi. Rozhodne ho chalani teda nehľadajú len tak z nudy. :D :D
    Adam sa bude ako idiot správať ešte chvíľku a mám k nemu komplikovaný vzťah, ale chudák on to má najťažšie z nich všetkých a rozumiem, prečo sa správa tak, ako sa správa. :/
    Ako môžeš nemať rada Ganseyho? Gansey, ktorý by pre chalanov predal všetky svoje obličky aj pravú ruku, pretože ich má tak rád. :O :O Rozmaznaný? On? Nemyslím si. A ak chalanom sa fakt nesprával ako k podriadeným. :D :D Keby Ronan nemal Ganseyho, ktorý ho vie udržať v realite a pod kontrolou, robil by bláznovstvá, zrejme by zabil svojho brata alebo by zabil sám seba. Keby Adam nemal Ganseyho, zrejme ešte stále trčí v tej diere a trpel by. Keby Noah nemal Ganseyho, vôbec by sa neprišlo na tie tajomstvá. A keby Gansey nemal chalanov, bol by strašne opustený a osamelý. :)
    Inak akosi sa mi nezhoduje tvoja recenzia s hodnotením, lebo si viac menej len kritizovala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lenže celú knihu hľadajú Glendowera, to, čo je napísané v anotácií je zatlačené úplne do uzadia.
      Hovorím, že po dočítaní chápem ten dôvod viac, ale stále mi nepríde dostatočný a podľa mňa môžu svoje roky života zabiť aj inak, no ale ich vec. :D
      Možno by chalanom dal aj svoju obličku, ale to nič nemení na jeho správaní k ním, akoby bol skôr ich šéf, nie kamarát. A nepresvedčíš ma, aby som v tomto zmenila názor, o tom ma môže presvedčiť len Gansey v ďalších knihách. Zatiaľ ho proste nemám rada.
      A posledný odsek je pozitívny!

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.