utorok 20. septembra 2016

Mojich TOP 10 obľúbených sérií

Po mojich obľúbených stand alone knihách tu mám zoznam mojich obľúbených sérií. Opäť nie sú v nijakom konkrétnom poradí. Akurát som fotila vždy iba prvý diel. Z úsporných dôvodov. (aby mi neodpadli ruky. A tiež preto, že gauč nie je AŽ TAKÝ veľký, aby som tam narvala dve edície Harryho Pottera a ešte aj to ilustrované.) 
Čím sa dostávame k článku...


Harry Potter (J.K. Rowling)
Okej, pokiaľ by niekto čakal, že nebodaj začnem niečim iným, tak je zrejme na mojom blogu prvýkrát v živote. Moje najobľúébenejšie knihy na svete. 
Fajn, v úvode som máličko klamala, keď som povedala, že nie sú série zoradené v žiadnom poradí. Toto je bezkonkurenčne prvé. Ostatné sú ďaleko za týmto. 


Noční běžci (Lynn Flewelling)
Nebyť Arvari, o tejto sérií by som zrejme nikdy nepočula, pretože u nás nie je veľmi známa, čo je obrovská škoda. Nepochybne by si zaslúžila oveľa viac pozornosti, lebo je výborná. A Aleca so Seregilom si proste nemôžete nezamilovať.
Mimochodom, je to sedemdielná séria a všetky rozhodne stoja za to! 


Mariotovi dediči (Marja Holecyová)
Slovenská séria, ku ktorej som sa dostala v podstate náhodou. Videla som ju v knižnici, krátko po tom, čo vyšiel prvý diel, tak som ju vzala (vlastne mám dojem, že som ju mala požičanú ako prvá hneď po tom, čo ju v knižnici kúpili). Prečítala som ju na jeden dych a kým vyšla o polroka dvojka, už som mala túto doma a prečítanú asi 5x. Nedočkavo som čakala na každý diel a na konci štvorky som mala zlomené srdce. Okrem toho Miseag je moja dlhoročná láska.
Séria je síce momentálne vypredaná, ale raz by mala byť dotlač, tak hádam sa jej skutočne dočkáme, lebo je ťažké, že nemôžem každého nútiť, aby si ju zohnal a čítal, keď sa nedá zohnať :(


Džínsový denník (Zuzka Šulajová)
Je ťažké uveriť, že som prvý diel čítala prvýkrát, keď som mala asi tak 11-12 rokov. To bolo tak dávno! Paula mi prišla skoro dospelá a teraz mi príde čudné, že je zrazu o 4 roky mladšia ako ja v prvej knihe. Za pár dní vychádza posledný, šiesty diel a ja sa naozaj veľmi teším, hoci mi, samozrejme, bude chýbať. Predsa len som s ňou strávila veľa rokov a je to taká srdcovka.


Temné vody (Fiona Paul)
Ďalší prípad nespravodlivo neznámej série. Do jednotky som sa pustila len vďaka tej nádhernej obálke a celkovému grafickému prevedeniu knihu, nečakala som, že niečo také ma bude tak baviť. Ale zamilovala som sa do nej okamžite.


Twilight (Stephenie Meyer) 
Keď som mala asi dvanásť, bola som posadnutá tou sériou (no čo, všetci boli :D), čitala som ju asi miliónkrát a bola to taká prvá young adult kniha, ktorú si pamätám, že som čítala. Takže áno, je to ďalšia moja srdcovka, ktorú budem mať navždy vo svojom srdci, aj keď keby vyšla teraz, po tom, čo mám prečítané také množstvo kníh a som už o dosť staršia, tak by sa mi určite nepáčila.
Ale takto... vážne zbožňujem tie knihy už len z čistej sentimentality a mám rovno slovenskú aj anglickú verziu (no verili by ste tomu, že anglickú nejaká slečna predávala na bazári celú sériu za 5 eur dokopy? No neberte to :D)


Anna zo zeleného domu (Lucy Maud Montgomery)
Ďalšia séria, ktorú som čítala ešte ako dieťa a to niekoľkokrát, ale je to dokonalá séria. Ďalšie diely sa už síce tomu prvému nevyrovnali a tie úplne posledné som myslím ani nedočítala, keď už bola Anna stará. To ma už nebavilo. Je to séria, ktorú by si mal určite každý prečítať. Minimálne prvý diel.


Percy Jackson, Bohovia Olympu (Rick Riordan)
Síce má táto séria 10 dielov (proste to rátam ako jednu sériu, však Bohovia priamo nadväzujú na Percyho, tak čo :D), každý jeden stojí za to. Rick Riordan píše veľmi vtipne, mytológia, ktorá je tam zakomponovaná, je veľmi zaujímavá a celkovo je to skvelé.


Kroniky železného druida (Kevin Hearne)
Ďalšia zúfalo neznáma séria u nás. Opäť veľmi vtipné. Keď sa tak nad tým zamyslím, je to tak trochu ako Percy Jackson pre dospelých. Je tam veľa referencií na rôzne veci, božstvá z celého sveta, perfektná hlavná postava, ešte fantastickejší a vtipnejší pes. Rozhodne treba prečítať!


Mesačné kroniky (Marissa Meyer)
Som veľmi rada, že aspoň toto nie je prípad neznámej série, pretože Marissa vytvorila geniálny svet a príbeh. Neviem sa dočkať poslednej knihy, už aby som ju mala v rukách.


Aké sú vaše obľúbené série? Ktoré z týchto ste čítali? Páčili sa vám?

9 komentárov:

  1. Tak z techto jsem cetla pouze Stmivani, ktere se mi libilo.
    Mezi moje nej urco patri Vampyrska akademie, Anita Blake, Bratrstvo cerne dyky, Mercedes Thompson a Lucky Santangelo.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. VA sa mi tiež páčila, ale nemám k nej žiadnu bližšiu citovú väzbu :D

      Odstrániť
    2. Já mám skoro stejný vkus :3

      Odstrániť
  2. Tak těch je vícero... Harry Potter, Percy Jackson a Bohové Olympu, Démonská série, Měsíční kroniky, Odkaz dračích jezdců, Pán prstenů, Nástroje smrti a Pekelné stroje, Stín krkavce, Napůl živý, Skleněný trůn, Kroniky železného druida a mnoho dalších... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Si mi ich tu vypísala toľko a ja som polhodinu rozmýšľala, ktoré vybrať :D

      Odstrániť
  3. Harryho Pottera a Percyho Jacksona mám taky moc ráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Konečně někdo zná Noční běžce! Já to říkám pořád, tahle série prostě potřebuje uznání. :D Některé díly jsou sice slabší, ale stejně.
    Mezi moje oblíbence jinak patří klasicky Harry Potter a Percy (to znamená všechno, co kdy napsal uncle Rick), Letopisy Narnie, Half Bad a nově teď Captive prince, což je série tak dokonalá, až mě z toho bolí břicho. :D Jenom se nenechat odradit první knihou a hatery na Tumblr. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ještě bych málem zapomněla na Školu dobra a zla! :D

      Odstrániť
    2. Našťastie pre mňa Tumblr vôbec nenavštevujem a Captive prince mám na svojom wishliste, neviem sa dočkať tej knihy :D
      Pri Škole dobra a zla som sa akosi zasekla na začiatku tretej knihy a neviem sa pohnúť. Ale napravím to nejako :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.