nedeľa 25. septembra 2016

Koniec. | Džínsový denník 6

Autor - Zuzka Šulajová
Séria -  Džínsový denník
Diel - 6/6
Vydavateľstvo - Slovenský spisovateľ
Rok vydania - 2016
Väzba - hardcover
Počet strán - 624

Anotácia
Život sa začína!
Keď si Paula Semoková v pätnástich začala písať denník, netušila, že sa stane jej sprievodcom na celý život ani že nebude jediná, kto si ho vedie.
Po návrate z Austrálie sa musí rozhodnúť nielen pre krajinu, ale aj pre toho správneho muža. Bude to Ind Vilas či Lukáš Masubo? Zdá sa však, že Lukáš už má iné priority. Paula váha, až jej napokon život uštedrí prekvapenie, ktoré zdanlivo rozhodne za ňu. Alebo, lepšie povedané, vytiahne na svetlo to, čo sama v hĺbke duše vždy vedela...

***

Tak! A je to tu. Dostala sa mi do rúk jedna z mojich naočakávanejších kníh tohoto roka. Nemôžem uveriť, že je to tak dlho, že prvý diel som čítala, keď som mala asi jedenásť a zajtra už nastupujem na vysokú. Toľko rokov tu so mnou táto séria bola. Akoby táto kniha ukončila aj moju životnú etapu, nielen Paulinu. Jasné, že mi bude séria riadne chýbať (už sa teším, ako si raz dám re-reading konečne kompletnej série), ale zároveň som sa aj naozaj veľmi tešila.

V prvom rade poviem, že je veľmi ťažké napísať túto recenziu bez akýchkoľvek spoilerov, lenže nejaké informácie vypustiť musím, pretože inak by som nemala tu o čom písať. Preto prezradím len to, čo za spoiler nepovažujem. Keby ste mali z nejakého dôvodu iný názor, ospravedlňujem sa.
Taktiež varujem, že to asi dopadne veľmi pateticky a sentimentálne, ale nemohla som si pomôcť. Takže mi ostáva len dúfať, že to bude mať hlavu a pätu, no. 

Neviem napísať niečo objektívne o postavách, pretože po tých rokoch mám dojem, akoby som ich vo svojom druhom živote reálne poznala. Vždy boli popísané tak realisticky a ja mám teraz pocit, ako keby som sa rozlúčila s kamarátmi. Samozrejme, že som všetko veľmi prežívala. 
Lukáš bude navždy jednou z mojich najobľúbenejších mužských postáv, preto ma naozaj tešilo, že sa tu nachádzali aj jeho denníkové zápisky. Nielen zo súčastnosti, ale aj také flashbackové, po ich rozchode. A asi k nemu poviem už len to, že by som raz chcela nájsť svojho Lukáša. Lukášku, whatever. 
No a musím spomenúť Iva, ktorý sa tam tiež z času na čas objavil, aj keď vôbec nie tak často, ako by som si priala, pretože on ma ako postava veľmi baví a vždy sa na ňom smejem. Aj keď... Paulu by z neho už asi porazilo, keby ho stretáva častejšie, než bolo nutné. 

Viete, ako Zuzka po napísaní päťky hovorila, že v tomto denníku bude Paula vážne dospelá a že bude sledovať naozaj veľa rokov? To však nezmiernilo môj šok, keď som začínala čítať a náhodou sa mi kniha otvorila na náhodnej strane, keď mi padol pohľad na rok 2030-niečo. A keďže ma to celkom vydesilo, listovala som až na koniec k dátumu 2063. Tú knihu som dočítala včera. Stále som sa však nespamätala z faktu, že tam mala 75 rokov. Čím bola Paula staršia, zápisky ustávali, už zapisovala do denníka minimálne a nahradila ju jej dcéra. Stále mám z toho zmiešané pocity, lebo Paula bola vždy len o pár rokov staršia ako ja a zrazu ju mám sledovať v dospelosti a potom starobe. Cítila som sa pri tom stará aj ja. Trebárs, keď v roku 2020-niečo malinký Tiborko oslavoval 20 a zrazu už vôbec nebol malinký. A zrazu tam mali úplne všetci deti, väčšinou nielen jedno a ja som potom musela loviť v pamäti, koho je ktoré. 
No čo, pre mňa bude Paula vždy dievčaťom nervóznym zo strednej, ktoré vrazilo do nosa svojmu učiteľovi v autobuse hneď prvý deň. A ktorému sa postávali všetky tie trapasy a zvláštne situácie. 

Napriek zmiešaným pocitom počas knihy aj po jej skončení som si čítanie celej knihy neskutočne užívala. Akurát som si nepamätala niektoré udalosti z predošlých dvoch kníh a potom som len vyvalovala oči, že čo sa tam deje. Veľa som sa usmievala, často sa na niektorých hláškach či zápiskoch nahlas smiala (ešteže som čítala doma. A ešteže ma pri tom nikto nesledoval, lebo by stratil akúkoľvek náhodnú ilúziu, že som úplne normálna alebo čo, keď som poskakovala posediačky na posteli a tlieskala si k tomu, vzdychala, kňučala a ďalšie úplne normálne veci.), skoro ma kleplo pri mene Rafaelka a celkovo to vo mne vyvolalo obrovské množstvo emócií. Občas som nevedela, či sa mám smiať alebo plakať, či byť smutná, dojatá, prípadne niečo úplne iné. To sa po dočítaní ešte znásobilo. 
A to ešte nehovorím, že mi kniha ubehla ani neviem ako. Začala som v piatok, čítala si pár hodín, potom som po tom siahla v sobotu, párkrát sa napapala, urobila čo treba a zrazu mi skončil život som to dočítala a bolo pol siedmej. Kde zmizol ten deň, netuším, ale stálo to za to. 
Ďakujem Zuzke za napísanie tak úžasného príbehu, ktorý sa stal mojou obrovskou srdcovkou a navždy budú mať postavy aj príbeh špeciálne miesto v mojom srdci.


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Vy si ju môžete objednať TU.

Kam ďalej?

7 komentárov:

  1. Na túto knihu sa strašne teším. Som veľmi zvedavá ako to dopadne. Bože, nech už ju mám doma! :-)
    Trochu ma zarazilo, že dej príbehu bude až do jej staroby. Čakala som, že to skončí, tak že sa vydá a bude koniec. No som zvedavá...
    Pekná recenzia :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Až sa cítim zle pri týchto pozitívnych komentároch na knihu, pretože mňa tento posledný diel strašne sklamal :(. Všetky tie Pauline pády, trapasy etc mi prišli až pričasté, že som sa už ani nepousmiala a najviac, čo má dostalo boli narážky typu 'čo si gay /lesba?' 'Zženštilý chlap' a rasistické narážky na Vilasa. Ešte k tomu od postáv, ktoré mali vyše 25 rokov. Reálne? Sme v 2016 nie 2010 preboha.
    Každopádne som rada že Zuzka napísala tuto knihu a že to nakoniec nenechala len tak s otvoreným koncom, len počas čítania som mala až príliš pocit že som vyrástla

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja neviem, tie som očividne nespozorovala, tak asi neboli tak hrozné :D Mne sa to páčilo :D

      Odstrániť
  3. Môžem sa spýtať bude Paula s lukášom zase spolu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak naozaj chceš vyspoilerovať túto otázku, napíš mi súkromnú správu, takto verejne spoilerovať nebudem :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.